REKLAMI GEÇ

Ressam Çallı Soma maden faciasını tuvale aktardı

Ressam Çallı Soma maden faciasını tuvale aktardı

Soma’daki maden kazası, Ressam Yaşar Çallı tarafından tabloya dönüştürüldü. Çallı, facianın gerçekleştiği maden ocağına ilişkin haber, röportaj ve görüntülerden yola çıkarak yaptığı tabloda, ocaktaki yaşam savaşını gözler önüne serdi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 3 Haziran 2014 Salı, 09:36

Soma maden faciasında hayatını kaybeden maden işçilerinin yaşadıkları dram, sanatçıların ilgi odağı olmayı sürdürüyor. Denizlili Ressam Yaşar Çallı, Soma maden ocaklarındaki patlamada yaşananları konu eden bir tablo hazırladı. Maden işçilerinin patlama sonrası ocak içindeki trajedilerini tuvale aktaran Çallı’nın bu eseri Ankara’daki atölyesinde yaklaşık 20 günlük bir çalışma ile ortaya çıktı.

Ocakta, patlamanın hemen sonrasında yayınlanan bilgi, belge, görgü tanıklarının anlatımı ve görsel materyallerden esinlenen Çallı, tablosunda olayın dramasını gerçekçi bir biçimde yansıtıyor.

Tablo ile ilgili DenizliHaber’e konuşan Ressam Çallı, tabloyu bir baba-oğul haberi üzerine kurguladığını belirtti. Bu haberin sonrasında çıkan bilgi ve belgelerle fotoğrafları da dikkatle izlediğini ifade eden Yaşar Çallı, “Baba-oğul bir mizansen, kurgu değil, orada yaşanmış bir gerçek. Her ikisi de yaşamlarını orada yitirdiler. Bu acı bir tablo. Çünkü olay hiçbir durumla tarif edilemeyecek kadar katlanılmaz bir acılık içeriyor. Tabloyu giderek çoğaltan ise, yaşananların hemen hemen aynı biçimde bir yaşama tutunma telaş ve paniği içermesi. Hiçbir ölüm tatlı olamaz. Böylesi bir toplu katliamın ise ne dünyevi, ne de tanrısal bir açıklaması yoktur. O nedenle ben sadece acıyı resmetmek istedim. Olan biteni tabloya aktardım. Keşke bunlar yaşanmasaydı ve bu tabloyu yapmamış olsaydım” dedi.

İnsan olmanın yetmediğini, insana değer vermek de gerektiğini vurgulayan Çallı, “Ne yazık ki katliamın üzerinden bunca zaman geçti ve ortalık duruldu. Yargılamalar, soruşturmalar, incelemeler ne durumda bilmiyoruz. Medya ilgisini kaybetti ya da uzaklaştırıldı. Ama söz verenler hala ortalıkta. İnsana değer vermeyen bir toplum olmaya doğru gidiyoruz, bu beni endişelendiriyor” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
19 Nisan 2024 Cuma 11 27Çok Bulutlu
20 Nisan 2024 Cumartesi 14 19
21 Nisan 2024 Pazar 10 26Parçalı Bulutlu
22 Nisan 2024 Pazartesi 11 27Çok Bulutlu
23 Nisan 2024 Salı 14 33Parçalı Bulutlu