REKLAMI GEÇ

Sıcak işçilerinin zorlu mücadelesi

Sıcak işçilerinin zorlu mücadelesi

Sıcaklardan çoğu insan şikayet ederken, 1538 derecede eriyen demiri işleyen haddehane işçileri, demir ustaları ya da fırınların karşısında çalışmak zorunda kalanların ekmek parası mücadelesi görenleri bile terletiyor.

Büşra Kuru / DENİZLİHABER / 5 Temmuz 2014 Cumartesi, 08:00

Hava sıcaklığının iyice arttığı bugünlerde Ramazan ayının da gelmesi, birçok insanı dışarı çıkmaktan alıkoyuyor. Ancak sıcaklığa aldırış etmeden çalışmak zorunda olanlar, birçok insandan daha zor şartlara dayanmak zorunda…

hattame

DEMİR 1538 DERECEDE ERİYOR
Haddehane işçileri de sıcaklığa aldırış etmeden çalışmak zorunda olanlardan… 1538 derecede eriyen demiri dev ocaklarda işleyen ve kor demirlerle adeta dans eden haddehane işçilerinin bu mücadelesi çalışma şeklini görenleri bile terletiyor.

pide

NÖBETLEŞE ÇALIŞIYORLAR
60 derecelik ocak başında pide pişiren pide ustası Fatih Kiraz da haddehane işçileri kadar olmasa da ateşin karşısında çalışmak zorunda kalanlardan… Kiraz, “Sıcaklıklarda 2 saat ocak başında kalabiliyoruz. Daha sonra arkadaşlarla nöbetleşe ocak başına geçerek pide pişiriyoruz. Hava sıcaklığı 40 derece birde ocak sıcaklığı 60 derece olunca durmak mümkün olmuyor. Klimada kullanamıyoruz. Hamurlara soğuk vurduğu anda hamurlar kabuk bağlıyor. Ama yapmak zorundayız bizimde sanatımız bu” dedi.

demirci

50 YILDIR DEMİR DÖVÜYOR
Yıllardır körüklü ocağın başında demir döven demir ustası Ali Öztürk, “ 66-70 derece altında işlerimizi yapıyoruz. 50 yıldır bu işi yapıyorum ve günde 16 saat çalışıyorum. Sıcak altında. Eskiden bu işin bir değeri vardı. Ancak makine gücü gelince insan emeği artık aranmıyor. Böyle olunca bizim yaptığımız işin değeri kalmadı. Bizde ancak sıcak altında iş yaptığımızla kalıyoruz. Ama olsun bizim işimiz bu sıcakta olumsuz etkilensek de yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

ayakkabi-boyacisi

GÜNEŞ ALTINDA AYAKKABI BOYASI
Sıcak altından günlük en fazla 10 çift ayakkabı bazen de hiç siftah yapmadığını belirten ayakkabı boyacısı Osman Ozan, “14 yıldır buradayım. Emekli olduktan sonra bu işi yapmaya başladım. Sıcak havalarda zorluk çekiyoruz tabi. İmkanımızca güneşten korunmaya çalışıyoruz. Gölge neresi olursa oraya geçerek sıcaktan korunuyoruz” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
20 Nisan 2024 Cumartesi 13 18
21 Nisan 2024 Pazar 8 25Parçalı Bulutlu
22 Nisan 2024 Pazartesi 11 27Parçalı Bulutlu
23 Nisan 2024 Salı 15 34Parçalı Bulutlu
24 Nisan 2024 Çarşamba 18 34Çok Bulutlu