Soma kurbanlarını andılar

Delikliçınar Meydan’ında Soma’daki facianın kurbanlarını anmak için Eğitim İş tarafından başlatılan eyleme diğer sivil toplum örgütleri de katıldı. Eylemde hükümete tepki sloganları atıldı.
Büşra Kuru / DENİZLİHABER / 15 Mayıs 2014 Perşembe, 14:38
“Kömür Karasından Ekmek Parası Çıkaran Canlarımızı Yitirdik. Ulusumuzun Başı Sağolsun” pankartıyla Gazi Bulvarı’ndan yürüyerek Delikliçınar Meydan’ında toplanan Eğitim- İş Sendikası üyeleri, Soma’da yaşamlarını yitiren maden işçilerini andı.
Bazı sendika üyeleri başlarında baretlerle ve kömür karasını simgeleyen yüzlerindeki siyah boyalarla eyleme katıldı. Eylemde, maden ocağı faciasından yaralı kurtulan bir işçinin sağlık memuruna, “Çizmelerimi çıkarayım mı? Sedye kirlenmesin” dediği yürekleri burkan o sahne canlandırıldı.
Eğitim-iş Denizli Şube Başkanı Kadem Özbay, “Katliamın faili bellidir. Katliamın faili, 15 yaşında çocuğun ölüm haberinin geldiği madenle ilgili ‘mevzuata aykırı durum’ olmadığını açıklayan Çalışma Bakanlığı’dır. Katliamın faili bellidir. Katliamın faili, daha önce madenlerde yaşanan iş cinayetleri sonrası ‘güzel öldüler, bu mesleğin fıtratında ölüm vardır’ diyerek yeni katliamları meşrulaştıran AK Parti hükümetidir. Katliamın faili bellidir. Katliamın faili, kömürün tonunun maliyetini 140 dolardan 23 dolara indirdiklerini övünerek anlatan sermayedir” dedi.
Katliamın özelleştirme ve taşeronlaşma politikalarının sonucu olduğunu belirten Özbay, “Soma’da hayatını kaybeden madencilerimize rahmet, ailelerine ve tüm ulusumuza sabır ve baş sağlığı diliyoruz, yaralı madencilerimize acil şifalar diliyoruz” diye konuştu.
Ardından Delikliçınar Meydanı’na gelen DİSK, KESK, TMMOB, Türk Tabipler Birliği, Türk Diş Hekimleri Birliği ve Eğitim-Sen üyeleri de eyleme katıldı. Grup adına konuşma yapan Eğitim-Sen Denizli Şube Başkanı Mehmet Dede, “İş cinayetlerinin artışına neden olan taşeron çalıştırma derhal yasaklanmalıdır. Özelleştirildikten sonra seri cinayetlerle gündeme gelen tüm madenler derhal yeniden kamulaştırmalıdır. İşçi sağlığı ve iş güvenliğini piyasaya devreden iş güvenliği yasası kaldırılmalı, tüm denetim yetkisi emek ve meslek örgütlerine verilmelidir” dedi.
Yorum Yaz
Hava Durumu
Denizli | Sıcaklık (°C) | Durum | |
---|---|---|---|
En Düşük | En Yüksek | ||
20 Mayıs 2025 Salı | 14 | 28 | Az Bulutlu |
21 Mayıs 2025 Çarşamba | 17 | 32 | Az Bulutlu |
22 Mayıs 2025 Perşembe | 19 | 35 | Sıcak |
23 Mayıs 2025 Cuma | 19 | 35 | Sıcak |
24 Mayıs 2025 Cumartesi | 20 | 35 | Sıcak |