REKLAMI GEÇ

Su kirliliğinde denizli’ye kırmızı nokta

Su kirliliğinde denizli’ye kırmızı nokta

Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Kaynakları Koruma Vakfı’nca (TEMA), su kirliliğiyle ilgili hazırlanan raporda Denizli “kırmızı nokta” ile işaretlendi. Kirliliğin en çok tehdit ettiği su kaynağı ise Büyük Menderes nehri.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 23 Mart 2016 Çarşamba, 10:14

TEMA Vakfı, 81 ildeki gönüllü temsilcilerinin katkılarıyla “Türkiye Su Varlıklarına Yönelik Tehditler Haritası” hazırladı. açıkladı. Sistematik bir bilgi toplama formu kullanılarak gerçekleştirilen çalışmayla güncel su sorunlarını belirleyen TEMA Vakfı, şu ana kadar aralarında Denizli’nin de bulunduğu 33 ilde 59 su varlığına dair tehdit belirledi.

denizli-81-il-de-tema-haritasi-denizli-kirmizi-nokta-3

SU VARLIĞI TEHDİT ALTINDA
TEMA Vakfı’nca hazırlanan haritada, su kaynaklarıyla ilgili tehditler “su varlığının niteliği”, “su varlığının miktarı” ve “su varlığına erişime engel olacak tehditler” olarak sıralandı. Haritada Denizli’nin bulunduğu bölgeye “su varlığının niteliğine yönelik tehdit” anlamına gelen “kırmızı nokta” konuldu. Bu da Afyonkarahisar ve Uşak’tan gelen kaynaklarla beslenen, Denizli ve Aydın’dan geçerek Ege Denizi’ne dökülen Büyük Menderes’te endüstriyel kirliliğin giderek artmasından kaynaklanıyor.

denizli-81-il-de-tema-haritasi-denizli-kirmizi-nokta-1

TEHDİT 2000’DE BAŞLADI
Rapora göre; Afyonkarahisar, Uşak, Denizli ve Aydın’a su kaynağı olan Büyük Menderes’te kirliliğik tehdidin başladığı yıl 2000. Su varlığını tehdit eden unsur olarak “akarsu kirlenmesi”, ana neden olarak “endüstriyel kirlenme” gösterildi. Yanlış tarım uygulamaları ve ormansızlaştırma kirlenmeye etki eden diğer nedenler.

denizli-81-il-de-tema-haritasi-denizli-kirmizi-nokta-5

MENDERES’İ BUNLAR KİRLETİYOR
Raporda,; Uşak ve Afyon’dan doğan Büyük Menderes Nehri’nin, 560 kilometre kat ederek Uşak, Afyon, Denizli ve Aydın’dan geçtiği, akarsu ve akarsuyu besleyen su havzasının bu iller için tarımsal sulamanın temelinin oluşturduğu edilerek, “Bu önemli su varlığı, çevresinde yer alan birçok kirletici tehdit tarafından tehdit edilmekte ve günden güne kirlilik seviyesi artmaktadır. En önemli tehdit kaynakları ise, jeotermal santral ve kuyularından salınan akışkan ve buhar ve gazlar, endüstriyel atıklar, evsel atıklar, yanlış pestisit kullanımları ve yanlış tarım uygulamaları, ormansızlaştırma, ve çevredeki ulaşım ve plansız yapılaşma projeleridir” denildi.

denizli-81-il-de-tema-haritasi-denizli-kirmizi-nokta-4

HALA ŞANS VAR
Tehdidin mevcut durumuyla ilgili yapılan değerlendirmede, “Tehdit ciddi bir noktaya doğru ilerlemekte ama geri döndürmek zor olsa da hala mümkün” denilerek, harekete geçilme şekilleri şöyle sıralandı:

-Alternatif çözüm önerileri oluşturulması.
-Alternatif rapor/bilgi oluşturulması.
-ÇED raporlarına itirazlar.
-Dava, mahkeme, yasal aktivizm.
-Kampanyalar (imza, farkındalık yaratma, bilgilendirme vb).
-Medya tabanlı aktivizm / alternatif medya, Platform / ağ oluşturulması.
-Resmi şikayet dilekçeleri.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
24 Nisan 2024 Çarşamba 18 34Rüzgarlı
25 Nisan 2024 Perşembe 17 29Rüzgarlı
26 Nisan 2024 Cuma 15 27Az Bulutlu
27 Nisan 2024 Cumartesi 15 31Az Bulutlu
28 Nisan 2024 Pazar 17 32Parçalı Bulutlu