REKLAMI GEÇ

“Sürdürülebilir Kalkınma İçin Aktif Sivil Toplum” projesi tamamlandı

“Sürdürülebilir Kalkınma İçin Aktif Sivil Toplum” projesi tamamlandı

Doğa ve Çevre Vakfı’nın (DOÇEV), CO-SEED Programı ve WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) katkılarıyla, Pamukkale Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü ve Çevre Mühendisleri Odası Denizli Temsilciliği işbirliğiyle sürdürdüğü “Sürdürülebilir Kalkınma İçin Aktif Sivil Toplum” projesi tamamlandı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 25 Ekim 2018 Perşembe, 12:14

ÇED-Çevresel Etki Değerlendirmesi uygulamalarında sivil toplum kuruluşlarının kapasitelerini artırmayı hedefleyen projenin faaliyetleri, DOÇEV Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ercüment Erdem ve DOÇEV Müdürü Bahtiyar Aksoy tarafından Denizli Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlenen basın toplantısı ile kamuoyu ile paylaşıldı.

İki yıl süren proje kapsamında; Güzelpınar Kalker Ocağı Genişletme ve Kızıldere-V Jeotermal Elektrik Santrali projelerinin ÇED sürecine katıldıklarını ifade eden DOÇEV Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ercüment Erdem, yerel halkın görüşlerini tespit etmek amacıyla anket çalışması ve saha araştırması yapıldığını kaydetti. Elde edilen verilerin, halkın katılımı toplantılarında katılımcılara aktarıldığını dile getiren Erdem, faaliyetleri başlıklar halinde açıkladı.

Erdem, “Konya Selçuk Üniversitesi ve Pamukkale Üniversitesi Çevre Mühendisliği bölümlerinde konferanslar düzenlendi. DEGİAD-Denizli Genç İşadamları Derneği’nde bilgilendirme toplantısı yapıldı. Denizli Barosu ve Denizli Gazeteciler Cemiyeti üyelerine yönelik “ÇED Okuryazarlığı” etkinliği düzenlendi. Aydın, Muğla, Uşak, Burdur ve Denizli’deki çevre alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla “ÇED Uygulamaları ve Sivil Toplum Kuruluşları” konulu çalıştay düzenledi. Arnavutluk, Sırbistan ve Karadağ ülkelerinde düzenlenen ÇED uygulamaları toplantılarına katılım sağlandı” dedi.

Proje sonunda, ÇED-Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği’nde değişiklik önerisi hazırlandığını da vurgulayan Erdem, “Değişiklik öneri mektubu, başta ÇED Genel Müdürlüğü, Çevre Mühendisleri Odası, TBMM Çevre Komisyonu ve Kanunlar Genel Müdürlüğü olmak üzere elliye yakın kamu ve özel kuruma iletildi. Mektupta; yatırım projelerinin yapılacağı bölgelerde yaşayan halkın, çeşitli nedenlerle proje dosyalarını değerlendiremediği ve halkın katılımı toplantılarında yatırımların olası çevresel etkilerini yeterince dile getiremediği vurgulandı” dedi.

Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği’nin 8. Maddesi’nin “Bakanlık, gerekli gördüğü hallerde, projenin konusu, türü ve proje için belirlenen yerin özelliklerini de dikkate alarak, üniversiteler, enstitüler, araştırma ve uzman kuruluşları, meslek odaları, sendikalar, birlikler, sivil toplum örgütlerinden temsilcileri de komisyon toplantılarına üye olarak çağırabilir.” içeriğinin, sivil toplum kuruluşlarının komisyonlarda yer almasını “gerekli görülen hallere” indirgediğini hatırlatan Erdem, Oysa sivil toplum kuruluşlarının, ÇED süreçlerine katılımları ve komisyonlarda asli üye olarak yer almalarının mevzuat kapsamına alınması ile ÇED süreçlerinin özellikle yerel halkın görüşlerinin tespiti ve halkın katılımı toplantılarında dile getirilmesinde daha etkin ve güçlü bir paydaş olabileceklerinin öngörüldüğünü kaydetti.

Erdem, “Bu kapsamda ilgili maddenin ‘Bakanlık, projenin konusu, türü ve proje için belirlenen yerin özelliklerini de dikkate alarak, projenin ÇED sürecine katılma talebinde bulunan üniversiteler, enstitüler, araştırma ve uzman kuruluşları, meslek odaları, sendikalar, birlikler, sivil toplum örgütlerinden temsilcileri de komisyon toplantılarına üye olarak çağırır’ olarak değiştirilmesi önerildi” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
20 Nisan 2024 Cumartesi 13 18
21 Nisan 2024 Pazar 8 25Parçalı Bulutlu
22 Nisan 2024 Pazartesi 11 27Parçalı Bulutlu
23 Nisan 2024 Salı 15 34Parçalı Bulutlu
24 Nisan 2024 Çarşamba 18 34Çok Bulutlu