REKLAMI GEÇ

Süt üreticileri isyanda

Süt üreticileri isyanda

Denizli’de geçimini süt ve yoğurt satarak sağlayan köylüler isyanda. Aralık ayı sonu itibariyle satış yapmalarının yasaklanması çiftçileri isyan ettirdi. Valilik, Büyükşehir Belediyesi ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü üçgeninde sorunlarına çözüm arayan köylü, kıt kanaat geçimlerini sağlayan süt ve yoğurt satışının ellerinden alınmasına tepki gösterdi. Üreticiler, isyanlarına karşılık bulamadı, belirsizlik ortadan kalkmadı.

Büşra Kuru / DENİZLİHABER / 14 Aralık 2015 Pazartesi, 12:33

Denizli’de yoğurt ve süt üretimi yapan çiftçiler ayağa kalktı. Geçimini, süt ve yoğurt satarak sağlamaya çalışan çitçiler, aralık ayı sonundan itibaren satış yapmalarına izin verilmeyeceğini öğrenince yıkıldı.

denizli-ciftcilerin-isyani-sut-ve-yogurt-yasagi-1

Denizli’nin dört bir yanından gelen çiftçiler, seslerini duyurmak için önce Denizli Valiliği önünde bir araya geldi. Tepkilerini dile getiren köylüler, pazar yerine gelen zabıtaların yoğurt ve sütün aralık ayı sonundan itibaren satılmayacağını, karara uymayanlara ise 15 bin liraya kadar ceza kesileceğinin söylendiğini anlatan üreticilere, Valilik önünden geçen tüketiciler de destek verdi

denizli-ciftcilerin-isyani-sut-ve-yogurt-yasagi-2

ÇOCUKLARIMI NASIL OKUTURUM?
Geçimlerini yoğurt ve sütten sağladıklarını belirten pazarcı Yıldız Sevim, “2 çocuğumu evlendirdim, birisi de üniversite de okuyor. Ben geçimimi nasıl sağlayacağım? Bu yaşından sonra beni hiçbir yer almaz, çalıştırmaz. Ben nerede çalışacağım. Bizim süt ve yoğurt satmamız için herhangi bir alternatif sunmuyorlar. Ne yapalım ambalajda mı satalım yoksa dolapta mı? Bize bir gerekçe sunsunlar, biz de ona göre davranalım” dedi.

denizli-ciftcilerin-isyani-sut-ve-yogurt-yasagi-4

40 HAYVANIMI DA KESMEK ZORUNDA KALIRIM
40 hayvanı olduğunu ve bunlardan elde ettiği sütle ayakta durmaya çalıştığını belirten Suat Gemici de isyan eden üreticilerden. Gemici, “Kararı duyduktan sonra gecemiz gündüzümüz birbirine karıştı, uyuyamaz oldum. Bizim geçim kaynağımız bu. Bize öneri sunsunlar biz de ona göre hareket edelim. Bizi denetlesinler, evlerimize de gelsinler. Eğer kurallara aykırı bir davranış yaparsak para cezası kessinler günlük pazara çıkmama cezası kessinler tamam diyeceğiz. Böyle olursa tüm hayvanları kesmek zorunda kalacağım” diye konuştu.

denizli-ciftcilerin-isyani-sut-ve-yogurt-yasagi-3

ÜRETİCİLER PERİŞAN
Hazırladıkları süt ve yoğurtların market ürünlerinden daha kaliteli olduğunu belirten çiftçi İsmail Aydoğmuş da, üniversite de 2 çocuk okuttuğunu ifade etti. Aydoğmuş, yasağın uygulanması halinde geçim kaynağının kalmayacağını söyledi.

denizli-ciftcilerin-isyani-sut-ve-yogurt-yasagi-8

Eşi vefat ettikten sonra 32 bin lira borç kaldığını aktaran 68 yaşındaki Durdu Cingöl, hiçbir sosyal güvencesinin olmadığını, karar ile daha da zor durumda kalacağını aktardı.

denizli-ciftcilerin-isyani-sut-ve-yogurt-yasagi-7

ÇİFTÇİMİZE DOKUNMASINLAR
Pazardan alışveriş yaptıktan sonra çiftçilere destek vermek için gelen Melahat Paköz, “Bunlarda zehir yok. Sadece doğal ürünler bunlar. GDO’lu ürünler değil bunlar. Biz pazardaki peynir, kaymak, zeytini yemek istiyoruz. Alan memnun satan memnun. Çiftçilerimize dokunmasınlar” diye konuştu.

denizli-ciftcilerin-isyani-sut-ve-yogurt-yasagi-ic

TEMSİLCİLER VALİ YARDIMCISI İLE GÖRÜŞTÜ
Valilik önünde eylem yapan üreticiler arasından seçilen 3 kişi Vali Yardımcısı İsmail Kaygısız ile görüştü. Vali Yardımcısı Kaygısız’ın, kararın Valiliğin olmadığını belirterek, eylemcileri Denizli Büyükşehir Belediyesi’ne yönlendirdi.

denizli-ciftcilerin-isyani-sut-ve-yogurt-yasagi-9

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDE ÇARE ARADILAR
Vali yardımcısı ile görüşen ve sorunlarına çözüm bulamayan üreticiler soluğu Denizli Büyükşehir Belediyesi’nde aldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan ile görüşen ve dertlerini anlatan üreticiler, çare istedi.

denizli-ciftcilerin-isyani-sut-ve-yogurt-yasagi-5

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sezgin Kutlu ile görüşen Başkan Zolan, alınan yasak kararının korsan satıcılar için geçerli olduğunu, kendi hayvanlarından elde ettikleri ürünleri satanlar için uygulanmayacağını söyledi. Üreticiler, sorunlarına çare bulamasa da belediyeden umutlu ayrıldı.

Yorumlar

Gdy   -  Bağlantı 15 Aralık 2015, 12:54

İlk yorumu yazan arkadaş üretici olmasa o dükkan da sattığın malı nerden bulacaksın. Üreticinin engellenmesine sevinecegine sende o dükkanı kaparak birşeyler üret vatana millete hayrın olsun

Süleyman ascioglu   -  Bağlantı 14 Aralık 2015, 21:03

Vergi yok kira yok dükkânı olanın suçu ne doğru karar destekliyoruz.

abcde   -  Bağlantı 14 Aralık 2015, 13:57

büyük süt,peyir,yoğurt üreticileri pazar paylarını arttırmak için köylüye,esnafa hiç acımıyorlar,kapitalist düzene devam.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
20 Nisan 2024 Cumartesi 13 18
21 Nisan 2024 Pazar 8 25Parçalı Bulutlu
22 Nisan 2024 Pazartesi 11 27Parçalı Bulutlu
23 Nisan 2024 Salı 15 34Parçalı Bulutlu
24 Nisan 2024 Çarşamba 18 34Çok Bulutlu