REKLAMI GEÇ

Tarım İl Müdürlüğü’nden kene uyarısı  

Tarım İl Müdürlüğü’nden kene uyarısı   

Havaların ısınmasıyla birlikte gündeme gelen kene ve keneden bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) yetkilileri de harekete geçirdi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık il Müdürlüğü, yaptığı açıklamayla riskli gurupları açıkladı ve alınması gereken önemleri sıraladı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 7 Haziran 2014 Cumartesi, 15:25

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada, KKKA hastalığının keneler ile insanlara bulaştığına dikkat çekilerek, “İnsanlar keneler tarafından ısırılarak veya kenenin ısırmış olduğu evcil hayvanların kan ve dokuları ile temas ederek hastalığa yakalanırlar. Enfeksiyon kaynağı keneler, yaban hayatı ile iç içe olan, dağlık yamaçlardaki meşelik ormanlara yakın yerlerden veya ormanlar içinde açılmış parçalı küçük tarım arazilerinden insan ve evcil hayvanlara tutunmaktadırlar. Bu nedenle konu insan ve hayvan sağlığı açısından önem taşımaktadır” denildi.

Açıklamada, KKKA hastalığının önlenmesi, aynı zamanda hayvanlarda paraziter hastalıkların ve verim kaybının ortadan kaldırılması için, büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar ile barınaklarının periyodik aralıklarla ilaçlanması gerektiği uyarısı yapıldı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü,  kene ve KKKA hastalığına karşı risk taşıyan meslek gruplarını “hayvan yetiştiricileri, veteriner hekimler, sağlık personeli, mezbaha ve deri sanayinde çalışanları, ağaç kesim işçileri” olarak sıraladı. Açık arazide piknik ve kamp yapanlara da dikkatli olmaları tavsiye edildi.

BUNLARI YAPMAYIN!
Kene ısırması ile karşılaşan vatandaşların vücutlarında gördükleri keneleri öldürmemesi, patlatmaması, keneleri vücuttan uzaklaştırmak amacıyla üzerine kolonya ve gazyağı dökmek gibi yöntemlere başvurmaması gerektiğinin altı da çizilen açıklamada, “Kenenin üzerinde sigara söndürülmemesi, ateşle yakılmaması ve kenenin vücuttan en kısa zaman içerisinde çıkartılması gerekmektedir. Vatandaşlarımız kene tarafından ısırıldığında, en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır” uyarısı yapıldı.

BASİT AMA ÖNLEYİCİ
“Dünyada 850 kene türü mevcuttur. Bunlardan sadece 30’u KKKA hastalığını nakletmektedir. Keneler uçan, zıplayan parazitler değildir. Dolayısıyla insan ve hayvanların üzerine tırmanarak çıkarlar” ifadesine yer verilen açıklamada, basit ama etkili korunma yöntemleri şöyle sıralandı:

“Hayvancılıkla uğraşanlarla açık arazide bulunan vatandaşlarımızın kol ve bacaklarını örtecek şekilde giysiler giymeleri, yalın ayakla toprak ve otlar üzerinde gezmemeleri, çok basit bir önlem olarak pantolon paçalarını çorapların içerisine sokmaları kenelerden korunma için alınabilecek önleyici tedbirlerdir. Ayrıca haşere kovucu repellent ilaçları vücuda ve elbiselere sürülmesi de kenelerin vücuda yaklaşmasını engellemektedir.

Kene yapışmasından sonra kenenin virusu bulaştırması için belirli bir zamanın geçmesi gerekmektedir. Bu nedenle arazide bulunan şahısların evlerine döndüklerinde vücutta kene kontrolü yaparak yapışan bir kene varsa zaman geçirilmeden uzaklaştırılması en önemli tedbirdir. Kene vücutta özellikle kulak arkası, koltuk altı, göğüs ve göbek bölgesi, kasık bölgesi ve diz arkasına yerleştiğinden özellikle bu kısımların kontrol edilmesi gerekmektedir.”

Yorumlar

akıllı vida   -  Bağlantı 8 Haziran 2014, 10:04

levent arkadasımıza katılıyorum pantalonu corabın ıcıne sokun tavsıyesınden cok kurum kendısı engelleyıcı onlemler almalı

levent batur   -  Bağlantı 7 Haziran 2014, 16:27

Kene riski konusunda uyarmak, seyirci kalmak kolay. Zor olanı risk oluşmaması için önlem almak. Tavas ilçesine çok yakın yeni mahallelere gitsinler. Riskli bölgelerden gelen binlerce kurbanlık büyük baş hayvanın nasıl geldiğini ve bu hayvaların ne durumda olduğunu görsünler. Sinek yetiştirme çiftliği olmuş mahallelerde zaman geçirsinler görelim.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
17 Mayıs 2024 Cuma 16 32Parçalı Bulutlu
18 Mayıs 2024 Cumartesi 18 34Parçalı Bulutlu
19 Mayıs 2024 Pazar 20 34Parçalı Bulutlu
20 Mayıs 2024 Pazartesi 21 34Gökgürültülü Sağanak Yağışlı
21 Mayıs 2024 Salı 21 35Parçalı Bulutlu