Taş Atölyeler korunacak

Cumhuriyet döneminin özgün yapılarından olan taş atölyelerin tescil kararını 2010 yılında kaldıran Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Denizli İdare Mahkemesi’nin iptal kararıyla yeniden masaya oturdu. Kurul’da Taş atölyelerin korunmasına yönelik karar oy çokluğu ile kabul edildi.
Şengül Boz / DENİZLİHABER / 27 Mart 2016 Pazar, 11:57
Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Denizli’de uzun süredir tartışılan taş atölyelerin korunmasına ilişkin karar aldı. 2010 yılında Kurul tarafından korunmasına hükmedilen Taş atölyelerin tescil kararı, Denizli Arkeoloji Müzesi’nin yapılacağı gerekçesiyle, 2013 yılında aynı kurul tarafından bu kez iptal edilmişti. İptal Kararı üzerine harekete geçen Mimarlar Odası Denizli Şubesi, konuyu İdare Mahkemesi’ne taşıyarak, kararın iptalini istemişti.
TAŞ ATÖLYELER KORUNACAK
Denizli İdare Mahkemesi’nin 18 Eylül 2015’te verdiği nihai karar doğrultusunda yeniden toplanan Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, taş atölyeler ile ilgili üçüncü kez tescil kararı aldı. Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun Şubat ayı toplantısında alınan kararda, “Endüstri Meslek Lisesi’nin taş atölye binalarına ilişkin Denizli İdare Mahkemesi’nce alınan kararı gereği, atölye binalarının, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu ve korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlıklarının Tespit ve Tescili Hakkındaki Yönetmelik kapsamında tescilinin uygun olduğuna, yapı grubunun 2. grup yapı olarak belirlenmesine, tescil taşınmaza yönelik hazırlanacak rölöve, restitüsyon ve restorasyon projelerinin ve Koruma Bölge Müdürlüğü uzmanlarınca hazırlanacak koruma alanı haritasının kurulumuza iletilmesi kararı verildi” denildi.
KARAR OY ÇOKLUĞU İLE KABUL EDİLDİ
Prof. Dr. Celal Şimşek’in başkanlık ettiği Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu üyeleri, Bahadır Dikmen, Prof.Dr. Aslı Saraçoğlu, Yrd. Doç. Dr. Saim Cirtil, Dr. Levent Ünverdi, Sinem Taş Aydoğdu ve Bünyamin Ağar’ın katıldığı toplantıda, Taş Atölyelerin tescili ile ilgili karar oy çokluğu ile kabul edildi.
Pamukkale Belediyesi’nin katılmadığı toplantıda, Büyükşehir Belediyesi’ni temsilen katılan Bünyamin Ağar, taş atölyelerin korunmasına ilişkin karşı oy kullandı.
2013 Kurul kararından sonra ‘taş atölyelerin korunmasına gerek olmadığı’ yönünde Kültür ve Turizm Bakanlığına rapor hazırlayan Sanat Tarihçisi Yrd. Doç. Dr. Saim Cirtil’in ise bu kez korunması yönünde oy kullanması dikkat çekti.
Yorumlar
burada taşlar tuğla olarak kullanılmış,taşıyıcı donatılar betonarmedir.zaten fotolardada beton kiriş ve kolanlar apaçık görülüyor.gerçek taşyapılar zaten belediyenin koruması altındaki merzeci un fabrikası yada iktisat dakik fabrikası gibi yapılardır
Yorum Yaz
Hava Durumu
Denizli | Sıcaklık (°C) | Durum | |
---|---|---|---|
En Düşük | En Yüksek | ||
18 Mayıs 2025 Pazar | 14 | 27 | Parçalı Bulutlu |
19 Mayıs 2025 Pazartesi | 14 | 29 | Az Bulutlu |
20 Mayıs 2025 Salı | 15 | 29 | Az Bulutlu |
21 Mayıs 2025 Çarşamba | 16 | 32 | Az Bulutlu |
22 Mayıs 2025 Perşembe | 19 | 35 | Parçalı Bulutlu |