REKLAMI GEÇ

Taş binaların kaderi yazılıyor

Taş binaların kaderi yazılıyor

Eski Yusuf Batur Endüstri Meslek Lisesi’ne ait taş yapı atölyelerin kaderini belirleyecek bilirkişi incelemesi yapıldı. İnceleme için İzmir’den gelen bilirkişi heyeti, 30 gün içinde raporunu hazırlayarak, taş binalar için “yıkılsın” ya da “yıkılmasın” diyecek.

İlyas Coşkun / DENİZLİHABER / 22 Mayıs 2014 Perşembe, 16:44

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu tarafından yaptırılacak Arkeoloji Müzesi için eski Yusuf Batur Endüstri Meslek Lisesi’nin taş atölye binalarının yıkılmasına karar verilmesinin ardından başlayan hukuki süreç devam ediyor. Binaların tarihi değeri olduğu ve kent belleği adına önem taşıdığı gerekçesiyle yıkıma karşı çıkan Mimarlar Odası Denizli Şubesi’nin açtığı davada, Denizli İdare Mahkemesi, Şubat ayında yürütmeyi durdurma kararı verdi. Ardından da binaların incelenmesi için bilirkişi heyeti görevlendirildi. İzmir’den gelen ve uzmanlardan oluşan heyet, bugün taş atölye binalarında inceleme yaptı.

Heyette, Denizli İdare Mahkemesi yetkilileri ve Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Türk- İslam Sanatları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bozkurt Ersoy, Ege Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Uçar ve 9 Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Restorasyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. MineTanaç Zeren yer aldı.

“MAHKEME BİTMEDEN YIKILAMAZ”
Bilirkişi heyetinin incelemesinin ardından açıklama yapan Mimarlar Odası Denizli Şubesi Başkanı Cüneyt Zeytinci, taş yapı atölyelerin koruma kararı olduğunu vedava süreci bitmeden yıkılamayacağını ifade etti. Zeytinci, “Bizim talebimiz bu yapı, Denizli’de Cumhuriyet dönemini temsil eden önemli bir yapı. Bu bina 1940’lı yılların başında yapılmış, yörenin taşı kullanılmış. Cumhuriyet döneminde bu okullardan 2 tane yapılmış, biri maalesef yıkılmış. Ancak biz bu binanın yıkılmasını değil, korunmasını istiyoruz. İnceleme sırasında mahkeme heyeti hem bizim avukatımızı hemde bakanlığın avukatını dinleyerek görüşlerimizi aldı. Aciliyetini vurgulayarak heyete 30 gün süre verdi. 30 gün içinde bilirkişi raporu hazırlanacak” dedi.

“MÜZE’YE KARŞI DEĞİLİZ”
Mimarlar Odası olarak müze yapılmasına karşı olmadıklarını, sadece taş atölye binalarının korunmasını istediklerini dile getiren Zeytinci, “Bizler müze yapılmasına karşı değiliz. Müze yapılsın ancak müze buraya yapılacaksa bu yapılar korunsun ve müzeye dahil edilsin. Böylelikle bu yapılarında korunmalarını istiyoruz” diye konuştu.

Yorumlar

ykykykykykyk   -  Bağlantı 22 Mayıs 2014, 20:14

Benim bu Profesör heyetine güvenim sonsuz. Eminim doğru karar vereceklerdir. Baksanıza 2 profesör ve 1 doçent var. Kesinlikle doğru karar çıkacaktır.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
19 Nisan 2024 Cuma 11 27Çok Bulutlu
20 Nisan 2024 Cumartesi 14 19
21 Nisan 2024 Pazar 10 26Parçalı Bulutlu
22 Nisan 2024 Pazartesi 11 27Çok Bulutlu
23 Nisan 2024 Salı 14 33Parçalı Bulutlu