REKLAMI GEÇ

TÜBİTAK destekli sergide, tekstil 3D yazıcı ile tanıştı

TÜBİTAK destekli sergide, tekstil 3D yazıcı ile tanıştı

Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü tarafından sürdürülen ‘‘Denizli’de Tekstil Kültür ve STEAM ile Harmanlanıyor’’ projesinde çalışmalar sergiye çıktı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 2 Şubat 2019 Cumartesi, 15:36

Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü tarafından sürdürülen ve lise öğrencilerinde yenilikçi uygulamaların, moda ve tasarımcı düşünmenin ve çok disiplinli çalışmaların önemi konusunda farkındalık oluşturmak, Buldan’ın geleneksel kumaşlarını tanıtmak ve tekstil alanına ilgi uyandırarak Tekstil Mühendisliği Bölümü’nün tanıtılmasına katkı sağlamanın amaçlandığı projede, öğrencilerin 3D yazıcı kullanarak tasarladıkları ürünler sergiye çıktı.

Proje yöneticiliğini yapan Öğretim Görevlisi Ayşe Özkal, çalışmanın TÜBİTAK tarafından desteklendiğini söyledi. Özkal, ‘‘Tekstil sektörü Denizli’mizin can damarlarından biridir. Farklı kesimler tarafından daha önce de pek çok kere ifade edildiği gibi katma değeri yüksek, AR-GE kapsamında değerlendirilebilecek yenilikçi, moda trendi oluşturma potansiyeli olan ürünlerin yetersizliği, hemen her kademede kalifiye eleman eksikliği ve özellikle tekstil mühendisliği bölümlerinin tercih edilirliğinin giderek azalması sektörün, bölümümüzün ve dolayısıyla ülkemizin problemleri arasındadır. Üniversite öncesi eğitim ayağından bakıldığında ise yeni trend eğitim sistemlerinde STEAM (Fen, Teknoloji, Mühendislik, Sanat, Matematik); yaparak ve uygulayarak öğrenmenin, bütün bu disiplinleri birbiriyle ilişkilendirerek öğrencilere gerekli farkındalık ve uygulama kabiliyeti kazandırmanın çok önemli olduğu fakat bu yaklaşımları uygulamak için okullardaki mevcut imkanların her zaman yeterli olmadığı görülmektedir” dedi.

Özkal, konuşmasını şöyle sürdürdü:

Bu proje ile Pamukkale Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü olarak hem bölümümüze hem de milli eğitim ve orta vadede özel sektöre küçük de olsa bir katkıda bulunmayı hedefledik. Projemize katılım gösteren çeşitli liselerimizden öğrencilerimiz ile proje ekibimiz ana etkinlik olarak 3 boyutlu yazıcılar ile Denizli’nin kültürel miraslarından sayılan ‘Buldan bezi’ ürünler üzerine baskılar yaptı. Bunun için öğrenciler 3 boyutlu tasarım programlarını ve yerli üretim 3 boyutlu yazıcıları kullandı. Proje boyunca gerçekleştirdiğimiz diğer etkinlikler arasında batik boyama ve masa üstü tezgâhlarla el dokuması da yer almakta.

Ayrıca öğrencilere, proje kapsamında gerçekleştirilecek etkinlikler esnasında kullanılan 3 boyutlu yazıcılar, bunların sarf malzemeleri ve tasarım programlarının sadece kullanıcı ve uygulayıcısı değil aynı zamanda bunların üreticisi olabilecekleri motivasyonunu da vermek istedik. Bu projenin sonucunda öğrencilerin öğrenim hayatlarının devamında ve kariyer hayatlarında edindikleri bu farkındalık doğrultusunda çalışmak istediklerini fark ettik. Başlangıç projesi olarak gerçekleştirdiğimiz bu proje inşallah daha sonra yapılması planlanan projeler için bir pilot çalışma mahiyetinde olduğunu düşünüyorum.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı