REKLAMI GEÇ

“ULU CAMİ TEKRAR YAPILSIN!”

“ULU CAMİ TEKRAR YAPILSIN!”

Denizli’nin en köklü tarihi camilerinden olan ve büyük tartışmalarla yıkılan Ulu Cami yine gündemde. Bu kez tekrar inşa edilmesi isteniyor.

Büşra Kuru / DENİZLİHABER / 15 Şubat 2015 Pazar, 10:31

Denizli’nin en köklü camilerinin arasında olan; Türklerin Denizli’deki 800 yıllık geçmişlerinin kanıtı, alçak gönüllülüğün simgesi, sayısız depreme direnen kırmızı tuğlalı minaresi ve kırmızı kiremitli cami olarak akılarda kalan Ulu Cami Ali Aygören’in Belediye Başkanlığı ve Yusuf Ziya Göksu’nun Vali olarak Denizli’de görev yaptığı dönemde yıkılmıştı. 

ic-314 Haziran 2002’de kimsenin haberi olmadan bir gece vakti tuzla buz olan Ulu Cami, geçen zaman içinde sürekli tartışma konusu oldu.
Ulu Cami şimdilerde sosyal medyada yeniden gündeme geldi. Facebook’ta ‘755 yıllık Eski Ulu Camii tekrar inşa edilsin’ adıyla açılan grupta Denizli’de Türk tarihi bakımından en eski kültürel miras olan Ulu Camii’nin tekrar inşa edilmesi isteniyor.

Grup sayfasında yapılan yorumlarda Ulu Cami’nin yıkılması eleştiriliyor, Müslüman Türklerin Denizli’deki mührü olan yapının aslına uygun olarak tekrar kente kazandırılması gerektiği vurgulanıyor.

ic-1

1985’TE YIKILSIN KARARI
Facebook hesabında Ulu Camii’nin bazı dönemler yıkılmak istendiği hatırlatılarak bu süreçle ilgi belgeler de paylaşıldı. 1977 yılında Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından Ulu Camii’nin tarihi değeri olduğu için yıkılmaması kararı veriliyor ve yerine yapılması düşünülen caminin başka bir yere yapılması gerektiği vurgulanıyor.

ic-2

1985 yılında yine Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından alınan kararda caminin kitabesinin yeni yapılacak camide korunması şartıyla yıkılmasına izin veriliyor. Sosyal Medyada açılan hesabın takipçileri giderek artıyor. Bu çağrının yetkililer cephesinde nasıl karşılık bulacağı ise merak ediliyor.

Yorumlar

Ali Çakan   -  Bağlantı 16 Şubat 2015, 08:10

Yenisi yapılınca eskisi geri gelecek mi? Gündem bu mu şimdi? Yenisini yapmadan önce yıkılan camiye ait tarihi değeri olan kitabe, minareye ait aksesuarlar, ve diğerleri nerede? Önce onları bulup korumaya alıp kamuoyu ile buluşturmaya ne dersiniz?

hakan   -  Bağlantı 15 Şubat 2015, 22:05

haber için teşekkürler.öncelikle ulucamiyi kimler neden yıktı, o deşifre edilmelidir,planın iç yüzü ortaya çıkarılmalıdır.ben de kampanyayı destekliyorum her ne kadar orjinali gitmiş olsa da.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
25 Nisan 2024 Perşembe 17 29Rüzgarlı
26 Nisan 2024 Cuma 14 28Az Bulutlu
27 Nisan 2024 Cumartesi 15 31Az Bulutlu
28 Nisan 2024 Pazar 18 32Parçalı Bulutlu
29 Nisan 2024 Pazartesi 18 31Parçalı Bulutlu