REKLAMI GEÇ

Vali Erkmen, jeotermali tanıyor

Vali Erkmen, jeotermali tanıyor

Vali Yavuz Erkmen, Akköy-Gölemezli Jeotermal Turizm Bölgesi’nde incelemelerde bulundu.

/ DENİZLİHABER / 11 Haziran 2008 Çarşamba, 00:00

İnceleme gezisine Vali Erkmen’in yanı sıra Vali Yardımcısı Mehmet Çapraz ve Mustafa Güney, İl Genel Meclisi Başkanı Osman Yüceliş ve İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı İsmail Edip Yılmaz katıldı.

Jeotermal turizm bölgesinde incelemelerde bulunan Vali Erkmen’e bölgede yürütülen çalışmalar hakkında İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı İsmail Edip Yılmaz tarafından bilgi verildi. Son açılan 6. jeotermal kuyuda incelemelerde bulunan Vali Erkmen, sondaj çalışmasını yürüten yetkililerden sondaj kuyusu ile ilgili bilgi aldı. İki ay önce sondaj çalışmalarına başlanan kuyudan < ?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />605 metre derinlikten65°C’ de 120 lt/sn su elde edilmiş bulunuyor.

İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı İsmail Edip Yılmaz, “Akköy-Gölemezli sahası ilimizin önemli jeotermal sahalarından. 2000 yılından günümüze kadar bu sahada jeotermal akışkan elde etmeye yönelik çalışmalar yapıldı. Bölgedeki ilk sondaj, MTA Kurumu tarafından 2001 yılında 1500 metre derinliğinde açıldı. Bu sondajdan 80 °C’ de 15 lt/sn termal akışkan elde edildi” dedi.

2002 ve 2003 yıllarında, Denizli Belediyesi’nce kentin ısıtılması amacıyla derinlikleri 560 ile 750 metre arasında değişen 4 adet sondaj açtırıldığını ve 68 °C’de toplam 340 lt/sn debide termal akışkan elde edildiğini hatırlatan Yılmaz, “Ancak elde edilen akışkanın işletilmesinin Denizli kentinin ısıtılmasında rantabl olmadığı görüldü” dedi.

Akköy-Gölemezli Bölgesi Aralık–2006 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan kararla ‘Termal Turizm Merkezi’ olarak ilan edildiğini belirten Yılmaz, “Termal Turizm Merkezi’nin sınırları 6 bin 783 hektar ve 1/25.000 ölçekli Çevre Düzen Planları, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca hazırlanarak onandı. 1/5000 ve 1/1000 ölçekli nazım ve uygulama imar planlarını hazırlama yetkisi Bakanlıkça, Denizli Valiliği’ne verildi. TTM’nin halihazır harita alımı yapılarak, harita onanmak üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı’na teslim edildi. Harita alımı onandıktan sonra imara esas jeolojik ve jeoteknik etütleri, İller Bankası’nca yapılacak. Bu planlama kapsamında İl Özel İdaresi 920 dekar arazinin toplulaştırma işlemini yapmaktadır” diye konuştu.

Denizli Belediyesi’nce önceki yıllarda açılan ve günümüze kadar atıl bekleyen 4 kuyunun işletme ruhsatının, yöre ekonomisine kazandırılmak üzere Denizli İl Genel Meclisi’nin Haziran ayı toplantısında görüşülerek İl Özel İdaresi’nce devralındığını ifade eden Yılmaz, “Bu kuyulardan toplulaştırılan arazilerde, sera ısıtması ve planlanan turizm tesislerinde kullanılması amacıyla ön projeler yapıldı” dedi.

Yılmaz, “Bu bölgedeki jeotermal akışkanın kapasitesinin artırılması ve havzadan en üst düzeyde yararlanılması açısından İl Özel İdaresi’nce jeotermal etütler yaptırıldı ve önerilen lokasyonda 2 ay önce sondaj faaliyetlerine başlanıldı. Jeotermal sondaj 09.06.2008 itibariyle tamamlandı. Derinliği 605 metre olan sondajdan 65°C’ de 120 lt/sn su elde edilmiş bulunuyor. Kuyu testleri yüklenici tarafından 12.06.2008 tarihinde yapılmaya başlanıldı” dedi.

Buradaki incelemelerin ardından Vali Gazi Şimşek döneminde gündeme gelen ve yap-işlet-devret modeliyle hayata geçirilmesi planlanan golf sahası bölgesinde de incelemelerde bulunan Vali Erkmen, proje hakkında bilgi aldı.

Gölemezli’de vatandaşlarla da bir araya gelen Vali Erkmen, vatandaşların sorunlarını dinledi. Daha sonra Karahayıt’a geçen Vali Erkmen, Karahayıt Kırmızı Su bölgesinde incelemelerde bulundu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
26 Nisan 2024 Cuma 14 28Az Bulutlu
27 Nisan 2024 Cumartesi 14 32Az Bulutlu
28 Nisan 2024 Pazar 17 30Parçalı Bulutlu
29 Nisan 2024 Pazartesi 15 30Parçalı Bulutlu
30 Nisan 2024 Salı 16 32Parçalı Bulutlu