REKLAMI GEÇ

Yatağan bıçağı 5 dilde tanıtılacak

Yatağan bıçağı 5 dilde tanıtılacak

16.yüzyıldan itibaren Osmanlı askerlerine çift başlı kılıç üreten, günümüzde de paslanmaz bıçak, tahra üretimi yapan Yatağan ustalarının bıçakları Güney Ege Kalkınma Ajansı tarafından hazırlanan ‘Yatağan, kılıçtan bıçağa uzanan bir serüven’ adlı kültürel tanıtım kitapçığı ile 5 dilde tanıtılacak.

/ DENİZLİHABER / 25 Şubat 2012 Cumartesi, 16:33

Güney Ege Kalkınma Ajansı uzmanları, ‘Yatağan, kılıçtan bıçağa uzanan bir serüven’ adlı kültürel tanıtım kitapçığını takdim etmek amacıyla Yatağan Belediye Başkanı Tuncer Tunçbilek’i makamında ziyaret etti.

GEKA uzmanlarından Dilek Keleş ve Ayşe Taner’in gerçekleştirdiği ziyarette öncelikle Yatağan Bıçakçılığının sorunları ve çözüm önerileri konuşuldu. Yatağan bıçaklarının yarınlara ulaşabilmesi için GEKA ile ortaklaşa yapılabilecek projeler üzerinde görüşülen ziyarette, Başkan Tunçbilek GEKA uzmanlarının hazırladıkları tanıtım kitapçığı çalışmasını inceleyerek Güney Ege Kalkınma Ajansı’na teşekkür etti.

GEKA tarafından hazırlanan çalışmanın Yatağan Bıçakçılık geleneğinin devam ettirilebilmesi için önemli bir adım olduğunun altını çizen Yatağan Belediye Başkanı Tuncer Tunçbilek, öncelikle sektörün sorunlarını belirleyerek altyapı çalışmalarına ağırlık vermeleri gerektiğini söyledi. Tunçbilek, bunun içinde üretici birliğinin sağlanması anlamında öncelikle bir kooperatif oluşturulması ve ardından da sanayi sitesinin kurulması konusunda gerekli adımların atılması gerektiğini vurguladı.

Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) Genel Sekreteri Mehmet Aydıner, 16. yüzyıldan itibaren Osmanlı askerlerine çift başlı kılıç üreten, günümüzde de paslanmaz bıçak, tahra üretimi yapan Yatağan ustalarının bıçaklarının 5 dilde tanıtılacağını söyledi. Aydıner, Osmanlı’dan günümüze kadar varlığını sürdüren Yatağan bıçaklarının daha çok kullanılması ve tanıtımının yapılması için bir çalışma başlattıklarını kaydetti.

Yatağan bıçağının daha çok kişiye ulaşması için “Yatağan: Kılıçtan bıçağa uzanan bir serüven” adlı kültürel tanıtım kitapçığı bastırdıklarını belirten Aydıner, “Konuyla ilgili olarak uzman arkadaşlarımız bir çalışma içerisine girdi. Yatağan bıçağının pazarlanması ve üretilmesi aşamasındaki zorlukları ele alıyorlar. Bu konuları çözüme kavuşturarak Yatağan bıçağının dünyada önemli bir marka haline getirilmesi için projeler üretilecek” dedi.

Yatağan’da bıçakçılığın devam ettirebilmesi için tanıtılması gerektiğini ifade eden Aydıner, şunları dile getirdi: “Bu anlamda öncelikle Denizli içinde turistlerin yoğun olarak ziyaret ettikleri noktaların belirlenerek ürünlerin tanıtım kitapçığıyla birlikte sergilenmesi gerekiyor. Ulusal ve uluslararası fuarlara katılımların sağlanması ve ‘Yatağan Bıçakları’ üzerine bir internet sitesi kurulması önemli. Hazırlanan çalışmalar önümüzdeki günlerde İngilizce ile birlikte 5 dilde çevirisi yapılarak basımı gerçekleştirilecek. 16. yüzyıldan itibaren Osmanlı askerlerine Yatağan palası olarak bilinen çift başlı kılıç üreten, günümüzde ise paslanmaz bıçak üreten Yatağan ustalarının bıçakları 5 dilde tanıtılacak. Hangi dillere çeviri yapılacağı önümüzdeki günlerde netlik kazanacak.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
18 Mayıs 2025 Pazar 14 27Parçalı Bulutlu
19 Mayıs 2025 Pazartesi 14 29Az Bulutlu
20 Mayıs 2025 Salı 15 29Az Bulutlu
21 Mayıs 2025 Çarşamba 16 32Az Bulutlu
22 Mayıs 2025 Perşembe 19 35Parçalı Bulutlu