REKLAMI GEÇ

Yılın 288 gününde kirli hava soluyan Denizli’de termik santral havayı daha ne kadar kirletecek?

Yılın 288 gününde kirli hava soluyan Denizli’de termik santral havayı daha ne kadar kirletecek?

Denizli, hava kirliliğinde Türkiye’nin en üst sıralarında yer alıyor. Denizli’nin coğrafi konumu, sanayi tesislerinin kent merkezine yakınlığı, bunun en büyük nedenlerinden. Çevre ve şehircilik Bakanlığı’nın verilerine göre Denizli, yılın 288 gününde kirli hava soluyor. Konutlarda bile doğal gaz kullanımını zorunlu kılan kentte, 7 gün 27 saat kömür yakacak olan bir santral Denizli’nin havasını ne kadar kirletecek?

Ali İbileme / DENİZLİHABER / 27 Nisan 2020 Pazartesi, 15:08

Denizli’nin son yıllardaki hava kirliliği verileri incelendiğinde, Avdan’a yapılmak istenen termik santral tehlikesinin boyutunu gözler önüne seriyor. Doğal yaşamın ve yeşil alanların oldukça fazla olduğu Denizli, hava kirlilik oranı verilerinde üst sıralarda yer alıyor.

YILIN 288 GÜNÜ KİRLİ HAVA SOLUYORUZ
Çevre Mühendisleri Odası’nın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilerine dayandırarak hazırladığı raporda Denizli, ‘yıllık ortalama kirlilik sınırının aşıldığı iller listesi’nde üst sıralarda yer alıyor. Son olarak 2018 yılında hazırlanan rapora göre Denizli’de, Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği yıllık ortalama sınır değeri 207 gün, Avrupa Birliği ortalama sınır değeri ise 288 gün boyunca aşıldı. Başka bir deyişle, Denizli yılın 365 günün 288 gününde kirli hava soludu.

KİRLİLİK, SINIR DEĞERİN 12 KATINA ÇIKIYOR
Denizli Tabip Odası’nın kentteki hava kirliliği hakkında 2015 yılında yaptığı değerlendirmeye göre de, Denizli’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yönetilen hava kalitesi izleme istasyonlarında ölçülen “Partikül Madde 10” değerleri Avrupa Birliği tarafından sınır değer kabul edilen 50 mikrogram/metreküp’ün ortalama 5 katına ulaştı. Hatta bazı günlerde 610 gibi sınır değerlerin 12 katına ulaşan değerlere ulaştığı saatler da oldu.

YEŞİL ALAN ÇOK, KİRLİLİK FAZLA
Doğal yaşamın ve yeşil alanların bu denli fazla olduğu Denizli’de vatandaşlar yılın büyük bir bölümünde kirli hava soluyor. Kent merkezinde özellikle Bayramyeri, Dokuzkavaklar, Anafartalar, Fatih, Deliktaş, Sümer, Üçgen ve Garaj bölgesinde hava kirliliği çok vahim boyutlara ulaşıyor.

30 YIL KÖMÜR ÇIKARILACAK
Hava kirliliğinin böylesi yüksek olduğu Denizli’de, Tavas’ın Avdan Mahallesi’ne yapılacak olan termik santral de Türkiye ve Denizli gündemine oturdu, bölgede yaşayan halk tarafından tepki gördü. Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu itiraz askı süresinin da tamamlanmasıyla inşaatının önünde engel kalmayan termik santral ile 30 yıl boyunca bölgeden kömür çıkarılarak elektrik üretilecek.

KÖMÜR KİRLETİYOR DİYE, DOĞAL GAZ ZORUNLU KILINDI
Denizli’de 2005 yılından bu yana kentte yaygınlaşmaya başlayan doğal gaz, hava kirliliğine çözüm olarak sunulmuştu. Mahalli Çevre Kurulu o dönem, kömür kullanımının hava kirliliğini artırdığını bu nedenle doğal gaz bulunan yerlerde doğal gaza geçmeyi zorunlu kılmıştı. Doğal gaza geçmek istemeyenlerden ise bacalarına kömür filtresi takılması istenmişti.

KENT MERKEZİNİ BEKLEYEN BÜYÜK TEHLİKE
Yapılacak olan termik santral özellikle Tavas ve Kale bölgesinde büyük tehdit oluşturuyor. Santral Denizli kent merkezine ise kuş uçumu sadece 26 kilometre mesafeye kurulacak. Kömürden çıkan ve havayı kirleten partikül maddenin havada asılı kalması ve rüzgarla taşınması 26 kilometre uzaklıkta 24 saat boyunca kömür tüketecek bir tesisin getireceği zararlardan belki de en büyüğü…

500 BİNDEN FAZLA NÜFUS ETKİLENİYOR
Hava kirliliği değerlendirmelerine göre kirlik seviyesi tehlikeli boyutlarda… Kent merkezinde yaşayan 500 binden fazla Denizlilinin, santralin yapılmasının ardından daha fazla kirli havaya maruz kalacağı yadsınamaz bir gerçek olarak önümüzde duruyor.

HAVAMIZ NE KADAR DAHA KİRLENECEK?
Denizli’nin havası bu kadar kirliyken, 7 gün 24 saat boyunca kömür yakarak elektrik üretecek olan Avdan Termik Santrali’nin Denizli’nin havasının kirlenmesine ne kadar daha etki edeceği ise bilinmiyor. Termik santrallerin filtre takma zorunluluğu bir uygulanıp bir ertelenirken, Avdan’daki santralin hangi şartlarda çalışacağı merak konusu…

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
20 Nisan 2024 Cumartesi 13 18
21 Nisan 2024 Pazar 8 25Parçalı Bulutlu
22 Nisan 2024 Pazartesi 11 27Parçalı Bulutlu
23 Nisan 2024 Salı 15 34Parçalı Bulutlu
24 Nisan 2024 Çarşamba 18 34Çok Bulutlu