REKLAMI GEÇ

Zeybekci’nin felaket uyarısı için ne dediler?

Zeybekci’nin felaket uyarısı için ne dediler?

Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci’nin, bilim adamlarının bir araya geldiği Şehirleşme, Arazi Kullanımı, Toprak Kaybı ve Çevre Çalıştayı’nda yaptığı konuşmada “Her an bir felaket yaşanabilir” sözleri uzmanlar tarafından belli ölçüde haklı, ancak abartılı bulundu.

/ DENİZLİHABER / 29 Eylül 2009 Salı, 16:23

Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci’nin bir çalıştayın açılışında, felaketlerin yaşandığı dere yataklarına vurgu yapıp, Denizli’yi de aynı kaderin beklediği ve geçmişte yapılan şehirleşme hataları nedeniyle kentin bir felaketle karşı karşıya kaldığı uyarısında bulunması uzmanlar tarafından belli ölçüde haklı, ama abartılmış bir açıklama olarak yorumlandı. Kendi dönemlerinde DSİ ve Çevre Orman Bakanlığı’yla birlikte bir dizi önlem çalışmasına rağmen 9 dere yatağının üzerine kurulmuş olan Denizli’nin, halen risk altında bulunduğunu kaydeden Zeybekci, dere yataklarının yok sayılamayacağını söyleyip, başlattıkları çalışmalarla tehlikeyi azaltmaya gayret gösterdiklerine vurgu yapmıştı.

Başkan Yardımcısı Göngör;
“3 koldan çalışmalar yürütülüyor”
Başkan Zeybekci’nin sel tehdidini önlemeye çalıştıklarına dair sözlerine Fen İşleri Müdürlüğü’nden sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Mahmut Güngör açıklık getirdi. “2004’ten beri DSİ ve Orman Bölge Müdürlüğü ile ortaklaşa olarak dağ eteklerinde, ormanlık alanlarda set ve ağaçlandırma çalışmalarını hızlandırdık. Gelen taşkının ötelenmesi için bu tarz çalışmalar yapılıyor. Taş duvar setlerle büyük kaya ve taş parçalarının kente gelmesini engellemeye çalışıyoruz. Aynı zamanda bu setler suyun akış hızını kesiyor” diye konuştu. Güngör, “Bağbaşı’nda 1.40’a 1.75 genişliğinde uzanan menfezler yapıyoruz. Daha önce yapılan bu menfezi sürdürüyoruz. Açık kanallar var. Üstünü kapatarak uzatıp, Gökpınar Barajı’na yönlendirmeye çalışıyoruz. Molla Deresi’ni yapılaşmadan arındırarak, ağaçlandırma çalışmaları sürdürüyoruz. Toplu konut çalışmalarıyla birlikte İlbadı Deresi’ndeki yapılaşmayı yok ederek, bu derenin önünü de açmaya çalışıyoruz” sözleriyle kent merkezindeki çalışmaları aktarırken, “Çaybaşı’nda Değirmenönü Camisi’nin üst kısmından çıkan büyük drenaj suyumuz var. Hırka Bahçesi bölgesinde büyük ölçüde yer altı suyu kaynağı var. Alt yapı çalışması sırasında bu derenin ve yer altı su kaynaklarını, kanalizasyon ve yağmur suyunu ayrıştırarak kent altından Gökpınar Barajı’na naklini sağlamaya çalışıyoruz. Gökpınar Göleti’ni besleyen ve Tekkeköy’ün içinden geçen Yukarı Santral Deresi’nin ıslah çalışmasın yaptık. 800 metrelik bir taş duvar örüldü” dedi.

İMO Başkanı Ümit Bülent Altunay;
“DSİ zaten uzun yıllardır çalışıyor’
Denizli Belediye Başkanı Zeybekci’nin “Denizli sel tehdidi altında” açıklamasını neye dayanarak söylediğini bilmediğinin altını çizen İnşaat Mühendisleri Odası Denizli Şubesi Başkanı Ümit Bülent Altunay, başkanın gündeme getirdiği riske hak veriyor. 9 dere yatağının kent için tehdit oluşturduğunu ancak, yukarı havzalarda DSİ tarafından yapılan çalışmaların uzun yıllardır süre geldiğini belirten Altunay, “Tabii başkan bunu kendi döneminde başlatılan bir çalışma olarak dile getirse de biz biliyoruz ki daha önceki dönemlerden bu yana yukarı havzalarda bu tarz çalışmalar sürdürülüyor” diye konuştu. Konuya iki açıdan bakmak gerektiğini belirten Altunay, “Yukarı havzada yapılması gerekenler zaten yapılıyor. Önemli olan Denizli Belediyesi’nin aşağı havzada, yani kent içinde yapacağı çalışmalar” dedi.
Bu durumun temel nedeninin belediyelerin imar çalışmaları olduğunu söyleyen Altunay, yaşanan sel felaketlerinin ve olası sel tehdidinin de sorumlularının belediyeler olduğunu belirtti. Altunay, “Elimizdeki mevcut dereleri akıllıca kullanmamız gerekir. Kullanmazsak hem felaketlerle karşı karşıya kalırız hem de alt yapı sistemlerine milyonlarca lira dökeriz” diye konuştu. Denizli’nin birçok yerleşkesinde sel tehdidinin varlığına dikkat çeken Altunay, aynı zamanda doldurulan derelerin deprem açısından da üzerindeki yapılaşmalar nedeniyle sıkıntı oluşturduğunu ifade etti.

Şehir Plancıları Odası Başkanı Şükrü Ali Sert;
“Yeni alt yapı çalışmaları daha uzun ömürlü olmalıydı”
Başkan Zeybekci’nin risk uyarısına hak verdiğini ancak olayın abartılacak büyüklükte olmadığını belirten Şehir Plancıları Odası Denizli İl Temsilcisi Şükrü Ali Sert, “Denizli Belediyesi kentin alt yapısını yeniliyor. Bunu takdirle karşılıyoruz. Biz yıllardır her platformda yeni alt yapının galeriler tarzında olması gerektiğini dile getirdik. Ancak bu dev proje için belediye bizden görüş almadı. Alsalardı şimdi yapılan eski yöntem yerine galeri yöntemini önerirdik” diye konuştu.

Belediye eski Başkanı Marım;
“İnsafsızlık yapıyorlar”
Denizli Belediyesi’nin 1989-1999 yılları arasında başkanlığını yapmış, daha önce de uzun yıllar fen işleri müdürü olarak görev almış Ali Marım, Başkan Zeybekci’nin açıklamalarını tepkiyle karşıladı. Sorunun çok uzun yıllar öncesine dayandığını, ancak fen işleri müdürlüğü yaptığı dönemlerde bile çözüm konusunda çalışmaların yürütüldüğünü ifade eden Marım, “Biz o dönemde DSİ ile ortak bir proje geliştirdik. Sel sularının önlenmesine ilişkin çalışmaların yapılmasında sorumluluğu DSİ aldı. İhaleler gerçekleştirdi. Daha o dönemlerde derelerin projeleri çıkartıldı. Yapılacak çalışmaların yol haritası belirlendi. Benim dönemimde de çalışmaları başlattık. Demokraside hizmetin devamlılığı esastır. Biri projesini yapar, yeni gelen temelini atar, bir diğeri sürdürür. Ancak bunlar sürekli olarak geçmişi hiçe saymayı adet edinmişler. Yaptıklarını saygıyla karşılıyorum ama geçmişi yok saymalarını insafsızlık olarak nitelendiriyorum” dedi.

Belediye Eski Başkanı Aygören;
“Geçmişi hatalı görmek çok yanlış”
Zeybekci’den önce belediye başkanlığı görevini yürüten eski belediye başkanlarından Ali Aygören, açıklama hakkında “Her gelen doğal olarak bunları yapıyor. Sel dereleri zamanında imara açılarak ciddi bir yanlışa imza atılmış. İmara açılan yerler var. Ama abartıldığı kadar Denizli’nin tehdit altında olduğu filan yok. Kuruçay Deresi en tehlikeli desek de hem bizim dönemimizde, hem de daha önceki dönemlerde yapılanlar bu tehlikeyi önemli ölçüde gidermiştir. Bizim dönemimizde sadece Kuruçay bölgesi değil birçok alanda sel drenaj çalışmasının yapımına başlandı. Devam ettiriliyor olması çok güzel ama geçmişi hatalı görmek çok yanlış” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
26 Nisan 2024 Cuma 14 28Az Bulutlu
27 Nisan 2024 Cumartesi 14 32Az Bulutlu
28 Nisan 2024 Pazar 17 30Parçalı Bulutlu
29 Nisan 2024 Pazartesi 15 30Parçalı Bulutlu
30 Nisan 2024 Salı 16 32Parçalı Bulutlu