REKLAMI GEÇ

Cihan Saraçoğlu. “Kişiye özel ve ranta dayalı planlar gözden geçirilmeli”

Cihan Saraçoğlu. “Kişiye özel ve ranta dayalı planlar gözden geçirilmeli”

Merkezefendi Belediyesi’nin CHP’li meclis üyesi mimar Cihan Saraçoğlu, kişiye özel imar rantı ve dikey yapılaşmayı gündeme getirdi. Saraçoğlu, kamu vicdanını rahatsız eden kişiye özel ve ranta dayalı planlama kararlarının gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti. Saraçoğlu konuşmasında dikey mimarinin olumsuzluklarını da anlattı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 10 Eylül 2019 Salı, 10:54

Merkezefendi Belediyesi Mecilis’nde söz alan mimar Cihan Saraçoğlu, büyükşehirlerde örneklerine sıkça rastlanan dikey yapılaşmanın, şehrin mimarisine, siluetine zarar veren ve insanları yalnızlaştıran, doğayla bağını koparan bir yerleşim modeli olduğunu söyledi. Yatay yapılaşmanın ise doğayla iç içe olmak için fırsat sunduğunu ve birçok sorunun çözümünü beraberinde getirdiğini anlatan Saraçoğlu, bunların başında tarihi değerleri olan bölgelerde dokuyu korumak, doğal kaynakların ve jeolojik alanların daha etkili kullanılmasının geldiğini kaydetti.

YATAY MİMARİ TÜRKİYE’YE DAHA UYGUN
Dikey yapılaşmanın ekonomik ve ekolojik savunmasını yapmanın giderek zorlaştığına dikkat çeken Saraçoğlu, “Dikey yapılaşmanın üretilmesinde ve kullanımında aşırı enerji tüketimi ile çevreci olmadığı, yatay yapılaşmaya göre daha büyük riskler taşıdığı çok kez ortamlarda tartışılmaktadır. Asıl sorun, bunların doğru konumlanmaları ve nitelikli tasarımıdır. Dikey yapılanmalar ile geleneksel çevreleri, doğal kaynak ve verileri yok etmenin yanında, yeni kentsel alanları da çirkin bir tek düzelikten kurtaramıyoruz. İster özel, ister kamu eliyle gerçekleştirilsin, toplu yapı üretimi, tasarıma öncelik vermeyen, tasarım kültürüne sahip olmayan ellerde sorumsuzca kentlerimizi ve doğayı tüketmektedir. Buna altyapı, ulaşım, iletişim, açık alan, rekreasyon, sağlık hizmetlerindeki yetersizlikleri de ekleyecek olursak, ne kadar niteliksiz kentsel çevrelerde yaşamakta olduğumuzu anlamalıyız” dedi.

“İNSANDA YALNIZLIK HİSSİ UYANDIRIYOR”
Uzun süredir TOKİ eliyle kimliksiz yapı üretiminin, savaşlar sonrasında Avrupa’nın alelacele başvurduğu niteliksiz yapılaşmanın benzeri olduğunu anlatan Saraçoğlu, “Bu süreçte özel sektörün yarattığı iskan siloları da, kullanılan tüm kozmetiğe karşın bunlardan farklı değildir. Bunlar kent oluşturmuyor; hane halklarını birbirinden ayırıyor, insanları kaynaştıran bir kültür yaratamıyor. Yüksek katlı yapılar, insanda izole edilmişlik hissi yaratmakta, insanları birbirinden uzaklaştırmakta ve komşuluk ilişkilerini gittikçe zayıflatmaktadır. Yatay mimari olarak düzenlenen yerleşmelerde ise toprakla temas halinde olmak insanlara hem huzurlu, hem de sağlıklı yaşam olanakları sunmaktadır” diye konuştu.

Günümüzde plansız yatırımlarla şişirilen konut balonunun kalkınma olarak gösterildiğini vurgulayan Saraçoğlu, “Oysa ülkemizde gelinen durum, ekonomik bunalımın öncü habercisidir. Talepteki hızlı daralma ile ekonomide yaşanan olumsuzlukların en fazla etkilediği sektörlerin başında inşaat sektörü gelmektedir. Az katlı konut çevreleri tasarımı ve uygulamaları, gelişmiş ülkelerde neredeyse bir asırlık bir deneyim birikimi oluşturdu. Bu nitelikteki şehir çevrelerine ilişkin ekonomik, teknolojik, sosyal ve kültürel değerlendirmeler büyük ölçüde olumlu görüşler sunmaktadır” dedi.

“KİŞİYE ÖZEL VE RANTA DAYANAN PLANLAMA KARARLARINA HAYIR”
Bugüne kadar bölgede yapı yoğunluğunun yükseltilerek, anlamsız kat artışları verilerek imar rantı yaratıldığını dile getiren Cihan Saraçoğlu, bu kararlar ve planlar ile kişilere özel olanaklar sağlanmaya çalışıldığını vurguladı.

Saraçoğlu, “Plan tadilatları ile yapılan imar yoğunluğu ve kat artışı kararları haksız kazançlara neden olmuştur. Bu nedenle kamu vicdanını rahatsız eden, kişilere özel olarak alınan bütün yanlış planlama kararlarına, Merkezefendi Belediyesi olarak kararlılıkla son vermek istiyoruz. Çalışma dönemimizde, Merkezefendi Belediyesi olarak, sizlerin destekleri ile kamu yararı adına yapacağımız doğru işlere odaklanmak istiyoruz” dedi.

Gelecek kuşaklara daha yeşil, daha yaşanılabilir, sağlıklı bir Merkezefendi bırakmak istediklerini belirten Saraçoğlu, “Bu evrensel ilkeleri herkesin kendisine görev kabul etmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu nedenlerle, daha yaşanılır bir Merkezefendi için elimizden gelen her şeyi yapacağımıza inanmanızı istiyorum. Tüm meclis üyesi arkadaşlarım, üyesi olduğum meslek örgütüm TMMOB Mimarlar Odası, tüm sivil toplum örgütleri ve duyarlı tüm Denizlilerden bu konularda destek istiyorum” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

MerkezefendiSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
28 Mart 2024 Perşembe 9 26Sağanak Yağışlı
29 Mart 2024 Cuma 12 25Çok Bulutlu
30 Mart 2024 Cumartesi 12 28Az Bulutlu
31 Mart 2024 Pazar 14 29Az Bulutlu
1 Nisan 2024 Pazartesi 16 30Az Bulutlu