REKLAMI GEÇ

Meska Evleri’nde yeşil alan isyanı

Meska Evleri’nde yeşil alan isyanı

Merkezefendi ve Büyükşehir Belediye Meclisleri’nden Meska Evleri’nin nefes alacağı tek yer olan yeşil alana cami yapılmasıyla ilgili karar alınması, bölge sakinlerini isyan ettirdi. “Camiye karşı değiliz, ama nefes aldığımız tek yere yapılmasına karşıyız” diyen Meska sakinleri seslerini duyurmaya çalışıyor. Yeşil alanın katledilmemesi çağrısında bulunan vatandaşlar, konuyu yargıya taşıdı, yürütmenin durdurması istemiyle dava açtı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 27 Ekim 2016 Perşembe, 14:26

Merkezefendi Belediyesi’nin son dönemlerde yeşil alanlar üzerinde farklı projeler tepki çekmeye devam ediyor. Zeytinli Bahçe’nin akaryakıt istasyonuna dönüştürülecek olması ve Gerzele’de de parka otantik ürün satışı için işyerlerinin yapılmasına tepkiler devam ederken, bir yeşil alan isyanı da Meska Evleri’nden yükseldi.

denizli-meska-yesil-alan-cami-yapimi-tartisma-yaratti-3

YEŞİL ALANA CAMİ TARTIŞMASI
Meska Evleri’nde uzun süre önce kurulan Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği’nin faaliyetleri 1 yıl önce somut bir şekle bürünmüş, konuyla ilgili girişimler yapılmış, ardından da cami yapılacak alan ile ilgili planlama aşamasına gelinmişti.

MECLİSLERDEN KARAR ÇIKTI
Meska’ya yapılması planlanan cami ile ilgili plan tadilatı önce Merkezefendi Belediye Meclisi’ne geldi. İlk kez burada cami yapılacak alanın, Meska’nın tek akciğeri olan yeşil alan olduğu ortaya çıktı. Meclis’ten muhalefetin itirazları ve vatandaşların tepkilerine rağmen karar oy çokluğu ile çıktı. Aynı karar, bu kez Büyükşehir Belediye Meclisi’ne de geldi. Benzer süreçlerin yaşandığı Büyükşehir Meclisi de itirazlara rağmen oy çokluğu ile kararı onayladı, ardından da itirazları reddetti.

denizli-meska-yesil-alan-cami-yapimi-tartisma-yaratti-2

CAMİ YAPIMI YARGIYA TAŞINDI
Meclislerden kararların çıkmasına engel olamayan bir grup Meska sakini, itirazlarını yüksek sesle dile getirmeye başladı. Bir yandan bazı girişimler ile yeşil alana cami yapılmasının önüne geçmeye çalışan Meska sakinleri, bir yandan da konuyu yargıya taşıdı. Denizli İdare Mahkemesi’ne yürütmenin durdurulması istemiyle dava açan Meska sakinleri, yeşil alana neden cami yapılmaması gerektiğini gerekçeleriyle ortaya koydu.

BAŞKA BİR SOSYAL ALAN YOK
Dava dilekçesinde Meska sakinlerinin kullanabileceği başka bir toplanma alanı ve sosyal tesisin bulunmadığına işaret eden Meska sakinleri, dava sürecinde çalışmaların başlayabileceği endişesini dile getirdi, bu nedenle yürütmeyi durdurma kararının ivedilikle alınmasını istedi.

CAMİ YAPILMASINA DEĞİL, BURAYA YAPILMASINA KARŞIYIZ
Mahalle Muhtarı Mehmet Ahilik, cami yapılmasına değil, yeşil alana yapılmasına karşı olduklarını belirtti. 174 blokta 1740 dairenin bulunduğunu anlatan Muhtar Ahilik, bölgede yaklaşık olarak 3600 kişinin yaşadığını ifade etti.

Ahilik, “Meska bölgesinin camiye değil, yeşil alana ihtiyacı var. 150-200 metre mesafemizde 2 cami var. Cami yapılmak istenen yeşil alanın da 30 metre yanında mescit bulunuyor. Bölgede bulunan camiler ihtiyaca fazlasıyla cevap veriyor. Bayram namazları dışında caminin dışına kimsenin taştığını, yolda namaz kıldığını bugüne kadar görmedik. Cami yapılacaksa, daha uygun yerler mevcut. Neden yeşil alanda ısrar ediliyor, anlamış değiliz” dedi.

denizli-meska-yesil-alan-cami-yapimi-tartisma-yaratti-1

MAHALLE SAKİNLERİ TEPKİLİ
Mahalle sakinleri de çocukların oyun oynayabileceği, vatandaşların soluklanıp zaman geçirebileceği tek yeşil alanın ellerinden alınmak istendiğini belirterek tepki gösterdi.

Meska sakinlerinden Safiye Samyeli ise, 30 yıl önce yapılan evlerdeki nüfusun neredeyse yarı yarıya azaldığını belirterek, “Burada 6500 kişinin yaşadığı dönemler vardı. O zaman bölgedeki camiler ihtiyaca cevap veriyordu da, şimdi 3500 kişiye mi yetmiyor. Biz cami yapılmasın demiyoruz. Ama bizim tek nefes aldığımız, yaşlıların dinlenme, çocukların ve gençlerin oyun alanı olan yeşil dokuya yapılmasına karşıyız. Buna engel olmak için de elimizden geleni yapacağız. Yeşil alanımıza darbe yapılmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

HALKI KANDIRMIŞLAR
Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği’nin cami yapmak için yola çıktığında ve imza topladığında halkın yanıltıldığını öne süren Samyeli, “İmza toplarken caminin yeşil alana yapılacağını söylemediler. Başta bir yer gösterdiler. Bu nedenle bir çok insan imza verdi. Onlara camiyi yeşil alana yapacağız diye imza isteselerdi, kimse vermezdi” diyerek tepki gösterdi.

ALTERNATİF YERLER VAR
Cami yapmak için bölgede alternatif bir çok yerin bulunduğunu anlatan Samyeli, “İlla cami yapmak istiyorlarsa, mevcut mescidi yıkıp, yerine yenisini yapabilirler. Alt kısımda hiç kullanılmayan tiyatro sahnesi var. Bu güne kadar ne bir etkinlik, ne de bir toplantıya mekan olmadı. Atıl durumda bekliyor. Camiyi oraya yapsınlar” dedi.

Meska sakinleri, yeşil alana cami yapılmaması için eylemlerini sürdüreceklerini belirtti.

Yorumlar

ismail   -  Bağlantı 30 Ekim 2016, 02:26

öncelikle kentsel dönüşüme soksunlar meska evlerini binalarda çatlaklar var 6 şiddetinde bir deprem olsa Allah korusun dayanmaz o binalar.

ÖNCELİK   -  Bağlantı 28 Ekim 2016, 08:44

MESKAYA CAMİ YAPILMASI DÜŞÜNCESİNDEN ÖNCE,BURADAKİ BİNALARIN DEPREME DAYANIKLILIĞINI KONTROL ETTİRİN BENCE.GÖRDÜĞÜM KADARIYLA BU KONTROLDEN GEÇEMEZLER.ZAYIF BİNALARIN ARASINA CAMİDEN ÖNCE DÖNÜŞÜM ÖNCELİKLİ OLMALIDIR.

MEHMET   -  Bağlantı 27 Ekim 2016, 18:17

yol üzerindeki camii ile arasında kaç adım var onu görsünlerde ona göre yapsınlar camiye karşı değilim ama orası yeri değil başka yere yapsınlar

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

MerkezefendiSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
20 Nisan 2024 Cumartesi 12 18
21 Nisan 2024 Pazar 9 25Parçalı Bulutlu
22 Nisan 2024 Pazartesi 12 27Çok Bulutlu
23 Nisan 2024 Salı 15 34Parçalı Bulutlu
24 Nisan 2024 Çarşamba 18 34Çok Bulutlu