REKLAMI GEÇ

Eymirliler kuyu açılarak köylerinden su taşındığı için susuz kaldıklarını ileri sürdü

Eymirliler kuyu açılarak köylerinden su taşındığı için susuz kaldıklarını ileri sürdü

Pamukkale’ye bağlı Eymir Mahallesi sakinleri, yakınlarda kurulu seraların köyün tüm suyunu çektiğini belirterek isyan etti. Köylüler dilekçe ile Devlet Su İşleri(DSİ)’ne başvurmaya karar verdi. Muhtar Namık Kurt, suyun 25 kilometre ilerideki seraya taşındığını, üçüncü kuyunun açılmasından iki ay sonra köydeki tüm su kaynaklarının kuruduğunu söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 6 Temmuz 2021 Salı, 13:52

Pamukkale ilçesine bağlı Eymir Mahallesi sakileri su kaynaklarının tamamen kuruması nedeniyle mağdur olduklarını söyledi. Köylüler 7 yıl önce köyde küçük bir arazi satın alınması ve sondajla çıkarılan suyun arazide kullanılmayıp, 25 kilometre ötedeki seraya borularla taşınarak köyün susuz bırakıldığını ileri sürdü.

Birkaç dekarlık arazi içinde üç sondaja izin verilmediğini kuyulardan ikisinin ruhsatsız olduğunu öne süren köylüler kuyulardaki pompaların hiç durmadan çalıştığını ifade etti. Üçüncü sondajın yapılmasından kısa süre sonra köyün tüm su kaynaklarının kuruduğunu belirten muhtar Namık Kurt, “Köyün her tarafından su çıkardı. Şimdi bırakın tarla sulamayı hayvan sulamak için bile su bulamıyoruz. Kuyu açıldıktan sonra tüm kaynaklar kurudu” diye konuştu. Kurt imza toplamaya başladıklarını DSİ’ye müracaat edeceklerini söyledi.

SUSUZLUK GÖÇE NEDEN OLMAYA BAŞLADI
75 ailenin yaşadığı köyde vatandaşların geçimini bahçecilikten kazandığını söyleyen Kurt, “Burada sebze ve meyve yetiştirilir. Su olmayınca insanlar mecburen kuru tarıma yöneldi. Ona da domuz hayır vermiyor. Kimse para kazanamıyor. Bu nedenle 4-5 aile şimdiden şehre göç etti. Kuyular açıldıktan sonra köyün içme suyu da azaldı. İnsanlar içme suyunu kullanıp bahçe sulamaya çalışıyor. Daha önce DSİ’ye dilekçe verdim, kaymakamlığa gittim ama sorunumuzu çözmediler.

Öğrendiğimiz kadarıyla 350, 450 ve 850 metre derinliklerdeki kaynaklardan su çıkarıyorlar. Çok değil üç yıla kadar belediye bize su bulmak zorunda kalacak. Çünkü içme suyumuz da kalmayacak. Bunların hepsi aynı kaynaktan besleniyordu. Firma önceki muhtar döneminde buradan küçük bir yer alarak köylülerle taahhütname imzaladı. Çıkan suyu vatandaşa da vereceğini taahhüt ederek köylülerin rızasını aldı. Ama vatandaş aldatılmış durumda. Yeni öğrendik ki anlaşmanın altına not düşmüş sadece artan suyu vereceğini taahhüt etmiş. Şimdi su bana yetmiyor diyor. Çobanlar hayvan sulayamıyor. Doğal yaşam tehdit altında. Bu suyun 25 kilometre ileriye taşınmasına kim müsaade etti?” ifadelerini kullandı.

Üreticiler de olaya tepki gösterirken, sorunu dinleyen CHP Pamukkale İlçe Başkanı Arda Arpacı, konunun takipçisi olacaklarını söyledi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

PamukkaleSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
10 Mayıs 2025 Cumartesi 18 31Gökgürültülü Sağanak Yağışlı
11 Mayıs 2025 Pazar 15 29Parçalı Bulutlu
12 Mayıs 2025 Pazartesi 14 28Parçalı Bulutlu
13 Mayıs 2025 Salı 16 23Gökgürültülü Sağanak Yağışlı
14 Mayıs 2025 Çarşamba 11 25Parçalı Bulutlu