REKLAMI GEÇ

Hırsızlar 13 yıl önce çaldı, arkeoloji profesörü “bulunmasını istiyoruz” dedi

Hırsızlar 13 yıl önce çaldı, arkeoloji profesörü “bulunmasını istiyoruz” dedi

Karahayıt kabartması olarak arkeoloji literatürüne giren, üzerinde Yunan tanrılarının bulunduğu kaya üzerine işlenmiş kabartma 13 yıl önce çalındı. Prof. Dr. Celal Şimşek, “13 yıldan bu yana kabartmadan ses yok. Interpol’e ve tüm valiliklere bilgi verilmiş” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 13 Şubat 2020 Perşembe, 16:22

DENİZLİ (AA) – Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü ve Laodikya Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, “Karahayıt Kabartması” olarak bilinen ve 2007’de kimliği belirsiz kişilerce çalınan traverten kabartmanın bulunmasını istedi.

Prof. Dr. Celal Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karahayıt ile Pamukkale arasındaki su yolu üzerinde, 97 santimetre eninde, 60 santimetre yüksekliğindeki, Yunan ve Roma mitolojisinin figürleri Artemis, Apollon ve Dionysos’un yan yana tasvir edildiği kabartmanın, çalındığı 2007 yılından bu yana bulunamadığını hatırlattı.

Kabartmanın bulunması için Kültür ve Turizm Bakanlığınca çalışma başlatıldığını ve Interpol’ün çalıntı eserler veri tabanına kaydedildiğini aktaran Şimşek, “Sosyal medya hesabından da eserin çalındığını tekrar hatırlatmak istedim. 13 yıldan bu yana kabartmadan ses yok. Interpol’e ve tüm valiliklere bilgi verilmiş. Duyarlılık olması açasından sosyal medyada bir paylaşım yaptım. Herkes tarihi eseri korumalı. Her eser kendi yurdunda, mekanında güzel.” dedi.

Kabartma konusundaki tek yayının kendisi tarafından 2001’de yapıldığını dile getiren Prof. Dr. Şimşek, kabartmanın yapıldığı dönemde yan yana tasvir edilmiş üç figürle, su yolunun güvenceye alındığının simgelenmek istendiğini de sözlerine ekledi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

PamukkaleSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
29 Mart 2024 Cuma 11 25Parçalı Bulutlu
30 Mart 2024 Cumartesi 12 28Az Bulutlu
31 Mart 2024 Pazar 14 29Parçalı Bulutlu
1 Nisan 2024 Pazartesi 14 30Az Bulutlu
2 Nisan 2024 Salı 15 31Açık