REKLAMI GEÇ

Denizli’de son 2 yılda 5 bin 630 araç kaza yaptı

Denizli’de son 2 yılda 5 bin 630 araç kaza yaptı

Denizli’de trafik kazaları neden yaşanıyor? Hangi araçlar daha çok kaza yapıyor? Kazalarda sürücü kusuru hangi oranda? İşte Denizli Trafik Kazaları’nı Önleme Derneği Başkanı Tevfik Karataş’ın Denizli Valiliği verilerini derleyerek hazırladığı çarpıcı rapor.

/ DENİZLİHABER / 25 Temmuz 2012 Çarşamba, 17:10

En sabıkalı otomobiller
Denizli’de 2010 ve 2011 verilerine göre 2 yılda yaşanan trafik kazalarına 5 bin 630 araç karıştı. Trafik kazalarında en sabıkalı araç otomobiller. Son iki yılda trafik kazasına karışan otomobil sayısı 2 bin 859. Otomobilleri trafik kazalarında kamyonetler izliyor. Kentte son iki yıldaki trafik kazalarına 931 kamyonet karıştı. Denizli’de trafik kazalarına en çok karışan üçüncü araç ise motosikletler.

Sanılanın aksine kamyon sayısı altlarda
Kentte son iki yılda yaşanan trafik kazalarına toplam 800 motosiklet karıştı. 131 bisiklet de 2010 ve 2011’de trafik kazalarına karıştı. Son iki yılda trafik kazalarına karışan araçlar sıralamasında 268 ile minibüs, 243 ile otobüsler, 218 ile kamyonlar 5, 6 ve 7. sıralarda yer aldı.

Kurtaranlar da kaza yaptı
Denizli’de 2 yıllık verilere bakıldığında 16 ambulansın trafik kazalarına karıştığı dikkat çekiyor. Yolda kalan ya da kaza sonrası hareket edemez hale gelen araçları kurtaran çekiciler de kaza istatistiklerinde. Kentte son iki yıllık verilere göre 80 çekici trafik kazası yaptı. Listede 47 traktör, 19 arazi taşıtı 5 özel amaçlı araç, 5 iş makinesi ve 8 tankerin de 2 yıl içinde trafik kazasına karıştığı gözlemleniyor.

Sürücü kusuru yüzde 95
Denizli’de yaşanan trafik kazalarında yüzde 95’i sürücü kusurlarından oluşuyor. Kazalarda yayaların kusuru yüzde 3. Yüzde 2’lik kusur oranı ise diğer kusurlar başlığında belirtiliyor.

İşte kaza nedenleri
Trafik kazalarına karışan sürücülerde genel nedenler aşırı hız, geçiş önceliğine uymama, hatalı solama ve araç takip mesafesinin ihlali başı çekiyor. Trafik kazalarına karışmış yayaların kusurlarında kırmızı ışık ihlali, araçlara geçiş önceliğinin olduğu yollara kontrolsüz çıkmak, karşıdan karşıya kontrolsüz ve süratli bir şekilde geçmek gibi kusurlar dikkat çekiyor.

Tevfik Karataş’ın değerlendirmesi
Denizli Trafik Kazalarını Önleme Derneği olarak aslında özellikle kazaya neden olan kusurlar konusunda sürücüleri ve yayaları sürekli olarak bilgilendirmek için uğraşıyoruz. Ancak ne yazık ki bu çabalarımız istediğim noktalarda sonuç vermiyor. Unutmayın, “Benim başıma gelmez” yaklaşımı ile dikkati ve azami özeni görmezlikten gelmek, hayatınız boyunca size ve yakınlarınıza unutulmayacak acılar yaşatır.

Yorumlar

EROL ATAMER   -  Bağlantı 26 Temmuz 2012, 10:25

Ben kaza yapanlara öncelikle geçmiş olsun diyorum sonrada TRAFİK KURALLARINA UYUN diyeceğim.Benim gördüğüm en büyük eksiklik ve trafik KAZA NEDENİ SİNYAL(dönüş işareti) vermeden yapılan manevralar günlük şehir içinde yaklaşık 150-200 km. yapıyorum.Özel ve resmi araçlar dahil yaklaşık 10 araçtan 8 tanesi SİNYAL kullanmadan dönüş,duraklama ve öndeki aracı geçme yapıyorlar.Bana göre SİNYAL kullanmayan bir sürücü ALKOLLÜ sürücüden daha TEHLİKELİ.En acısı ise malesef sürücü kursundan EHLİYET aldıktan sonra trafiğe çıkacak olan sürücünün tekrar özel bir direksiyon hocasından ders alarak trafikte araç kullanması.Eger ders almadı isede yollarda tehlikeli şekilde seyir edmesi.Ben EGM Denizli Trafik müdürlüğünün mail adresinide yazdım şikayet konusunu ama pek ilgilenen olmadı sanırım bu konuyu trafik yetkilileri elatması lazım yoksa daha çok can ve mal kaybımız olur…

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı