REKLAMI GEÇ

Büyükada’ya atsız fayton çözümü Sarayköy’den

Büyükada’ya atsız fayton çözümü Sarayköy’den

Hayvanlara eziyet edildiği için uzun süredir tartışma konusu olan atlı faytonlar, bu kez Büyükada’da ruam hastalığı ile farklı bir boyuta taşınmıştı. 81 atın itlaf edilmesi fayton ve at ikilemini yeniden Türkiye gündemine soktu. olay sıcaklığını korurken, yıllardır Sarayköy’de üretilen elektrikli faytonlar, atlı faytona çözüm olabilir. Üstelik girişimci, nostaljiye önem verenler için son modellerine at ve nal sesi efektleri de ekledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 26 Aralık 2019 Perşembe, 16:05

DENİZLİ (AA)
Sarayköy’de yaşayan makine mühendisi Haluk Şahin, 13 yıl önce, faytonları çeken atlara eziyet edilmeden daha çevreci bir nostalji yaşatmak düşüncesiyle elektrikli fayton üretimine başladı.

“Fayoto” adını verdiği modele patent alan Şahin, otomobillerdeki donanımların bir kısmını elektrikli faytonlara uyarladı. Tasarlanan bir elektrikli faytona da geri manevra, yokuş kalkış ve iniş desteği ile 3 ayrı fren sistemi eklendi.

Şahin, son olarak elektrikli faytona at ve nal sesi çıkaran bir sistem entegre etti. Faytona binenler böylece nostalji de yaşama imkanı bulacak.

Elektrikli faytonları Selçuklu ve Osmanlı motifleriyle süsleyen Şahin, bu işe, hayvanların iş gücünde kullanılmaması gerektiği düşüncesiyle başladığını söyledi.

AT VE FAYTON TARTIŞMALARINA NOKTA KOYABİLİR
Hazırladığı elektrikli faytonu geliştirmeye devam ettiğini belirten Şahin, “Bugün Adalar’daki konu ülkemizin gündemine geldi. Üzülerek söylemek gerekirse tasarladığımız atsız faytonda 15 yıl içerisinde bir arpa boyu kadar ilerleyemedik. Şu anda elektrikli faytonlarımız yurt dışında büyük bir beğeni ile satılmakta” diye konuştu.

Elektrikli faytonun, atlı faytonların bütün özelliklerini barındırdığına işaret eden Şahin, içerisinde kabini, koltukları ve çadırının yer aldığını, klasik farkının bulunmadığını anlattı.

Şahin, “Daha önce elektrikli faytona geri manevra, yokuş kalkış ve iniş desteği ile 3 ayrı fren sistemi koymuştuk. Nostalji eğer atsa, atın çıkarmış olduğu nal sesini ve atın o seslerin hepsini bu faytonumuza yükledik” dedi.

ADALAR BELEDİYESİ’NDEN HABER BEKLİYOR
Şahin, yurt dışı pazarına sundukları elektrikli faytonun özellikle Avrupa ve Asya ülkelerinde talep gördüğünü ifade etti.

Farklı konseptte faytonlar yaptıklarının altını çizen Şahin, “Klasik İstanbul faytonumuz aslında Adalar için ölçeklendirilmişti. Adalar’a birer numune olarak yapılmıştı fakat kısmet olmadı. Hala Adalar Belediyesi’nden gelecek bir telefonu bekliyoruz. Kendi teknolojimizin orada fevkalade şekilde çalışacağı, büyük bir randıman vereceği kanısındayız. Almanya’da ve Avusturya’da rakibimiz var. Onlar yaklaşık 100 bin avroya yakın bir tutarda satışa sunuyor. Bizim hazırladığımız elektrikli faytonlar ise bunun 4’te biri kadar. Bunlar fabrikasyon bir alet değildir. Birini yaklaşık 35 günde imal ediyoruz” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı