REKLAMI GEÇ

Restorasyon öğrencileri, tarihi Hisar Köyünün 8 yapısını kurtaran çalışmayı yapacak

Restorasyon öğrencileri, tarihi Hisar Köyünün 8 yapısını kurtaran çalışmayı yapacak

Dünya üzerinde yaşamın 2 bin 2200 yıldır kesintisiz devam ettiği ender yerlerden olan Denizli’nin Sarayköy İlçesindeki Hisar Köyü için çalışmalar sürüyor. Buldan Meslek Yüksekokulu öğrencileri, 8 yapının daha projesini hazırlayacak. Bugüne kadar 16 binanın projesi hazırlanmıştı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 2 Kasım 2023 Perşembe, 13:10

Buldan Meslek Yüksekokulu, Mimari Restorasyon Programı’ndan bu yıl mezun olacak 2. sınıf öğrencileri önemli bir görevi üstlendi. Antik Roma döneminin ihtişamlı kentlerinden Attouda ve burada kesintisiz yaşamın devam ettiği Hisar Köyü, öğrencilerin yeni görevi.

Okul, yer yıl bitirme projesi istiyor. Bu öğrencilere, mesleğe hazır olduğunu gösterebilmeleri için önemli bir fırsat. Son 3 yıldır bu projeler için tarihi Hisar Köyü seçiliyor.

DOÇ.DR. KOLANCI: KULLANILMAYAN YAPILAR HIZLA TAHRİP OLUYOR
Öğrencilere çalışacakları alanı tanımaları için inceleme gezisi düzenlendi. Gezi, ders yürütücüsü akademisyen Gamze Sayın ve Doç. Dr. Bilge Yılmaz Kolancı eşliğinde yapıldı.

Attouda Yüzey Araştırması Başkanı Doç. Kolancı, bugüne kadar yaklaşık 16 yapının çizimlerinin tamamladığını, bu yıl ise 8 yapının daha projesi daha hazırlanacağını söyledi, “Yerleşim genelindeki yapılar kullanılmadığı için çok hızlı bir tahribat söz konusudur. Kırsal dokuda sistemli bir şekilde tescilli yapıların rölöve, restitüsyon ve restorasyon çalışmaları yapılarak belgeleme çalışmalarına hız verilmesi gerekmektedir.

Bu nedenle yerleşimdeki yapılarda oluşan hızlı tahribata karşı kalıcı bir belgeleme yapmak amacıyla Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ile Buldan Meslek Yüksek Okulu Mimari Restorasyon Programı arasında ortak bir proje geliştirilmiş ve 2021 yılından itibaren tarihi Hisar yerleşimindeki konutların proje çizimlerine başlanmıştır” dedi.

Proje kapsamında öğrenciler, belirlenen 8 yapının Rölöve (detaylı çizimi), Restitüsyon (yeniden tasarlanması) ve restorasyon (yeniden yapılması) projelerini çıkartıyor. Tüm detaylarıyla ele alınan yapılar 3 boyutlu ve teknik çizimlerle destekleniyor ve çalışmalar sergileniyor.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı