REKLAMI GEÇ

Sarayköy’de ne oluyor?

Sarayköy’de ne oluyor?

Denizli’nin gelecekteki en büyük umutlarından termal turizm için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı turizm alanlarını belirledi. İmar planları Pamukkale, Çardak ve Buldan için askıya çıktı ama en önemli yatırımların adresi olacak Sarayköy’de hareket yok…

Hüseyin Özgenç / DENİZLİHABER / 16 Eylül 2014 Salı, 13:17

Yerin altındaki sıcak suyu turizm kanalıyla paraya çevirmeyi hedef edinen Denizli’de yatırımlar yavaş yavaş gelirken, termal turizmin geleceğini belirleyecek olan imar planları da bir bir askıya çıkıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ‘Denizli Termal Kültür Ve Turizm Koruma Gelişim Bölgesi’ adı altında çalışma yaptı ve Denizli’yi Pamukkale’de Akköy ve Gölemezli, Buldan-Tripolis, Sarayköy ve Çardak-Beylerli jeotermal bölgeleri olarak dörde ayırdı.

PLAN HAZIRLANDI
Sıcak suyun bulunduğu bölgelerle ilgili çalışma yapan bakanlık, bu bölgelerde turizm, enerji üretimi, seracılık ve ısıtma gibi faaliyetlerin tamamını kontrol altına almayı amaçlıyordu. Bunun için de daha önce tarla ya da boş arazı vasfında olan bölgeler ya termal ticari ya da termal turizm alanlarına dönüştürüldü. Kültür ve Turizm Bakanlığı da, bunun için imar planları hazırladı ve bunları itirazları değerlendirmek için askıya çıkardı.

ÜÇ İLÇENİNKİ TAMAM
Bakanlık, Denizli’nin termal geleceğini belirleyecek olan çalışma kapsamında Pamukkale, Buldan ve Çardak Belediyelerine imar planlarını askıya çıkarmaları için gönderdi. Ancak Denizli’nin en büyük termal turizm sahası konumundaki Sarayköy’ün imar planları askıya çıkarılamadı.

GÖZLER SARAYKÖY’DE
Denizli’deki en büyük termal turizm yatırımlarının yapılacağı söylenen Sarayköy’deki termal sahaların imar planlarının askıya çıkmaması gözleri bu ilçeye çevirdi. Çünkü bir süredir turizm yatırımcıları ile bölgede kurulması planlanan jeotermal santrali yüzünden, devlet arasında sıkıntılar yaşanıyordu.

İTİRAZ VAR
Greeneco Enerji Elektrik Üretim A.Ş.’nin 2012 MTA tarafından gerçekleştirilen jeotermal enerji santrali ihalesini alması sonrasında, dünyanın en büyük termal turizm alanlarından biri olması planlanan Sarayköy’de yatırım hazırlığındaki çok sayıda turizmciyi durdurdu. İddiaya göre 2 milyar dolarlık turizm yatırımlarının planlandığı bölgede, jeotermal enerji santrali turizm için tehdit oluşturuyordu. Bu nedenle yatırımcılar gerek Denizli Valiliği, gerek Enerji Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurarak “Santral turizmi baltalar” uyarısında bulunmuştu.

İDDİA: ŞİRKET HEPSİNİ İSTİYOR
İddiaya göre şirket suyu kendi istediği gibi kullanmak istediğinden Sarayköy’deki imar değişiklikleri bir türlü tamamlanamadı. Şirketin, bölgede yapacağı yatırımın kapasitesini büyütmeyi düşündüğünden suyu kimseye vermek istemediği ve tamamını kendi istediği ileri sürülüyor. Bakanlıktaki gecikmenin de bundan kaynaklandığı belirtiliyor.

ÖZBAŞ: BAKANLIKTAN GELMEDİ
Konuyu yakından takip ettiğini söyleyen Sarayköy Belediye Başkanı Ahmet Necati Özbaş, “Bakanlıktan bize herhangi bir yazı ya da plan gelmedi. Diğer ilçelere geldiğini biliyoruz ama bizim yetkimizde olan bir şey değil. Bu imar planını zaten bakanlık yapıyor, biz sadece askıya çıkıyoruz ama bize planlar ulaşmadı” dedi.

GÜLBAY: ÖNEMLİ OLAN SARAYKÖY
Buldan Belediye Başkanı Mustafa Gülbay ise termal turizm bölgelerinin en zengini olan Sarayköy’ün planlarının askıya çıkmamasının düşündürücü olduğunu söyledi. Gülbay, “Biz askıya çıktık ama bizim termal bölgemiz zaten küçük. Asıl termal bölge Sarayköy ama burada da firma ile ilgili bir sıkıntı olduğunu duyduk. Denizli’nin termal zenginliğinde asıl önemli bölge Sarayköy’dür” diye konuştu.

İŞSİZLİĞİN EN İYİ FORMÜLÜ
Diğer yandan Sarayköy’de otel yatırımlarının da bu planı beklediği öne sürülüyor. Umut Termal Otel’in termal kaynakların tüm nimetlerini gözler önüne seren yatırımını örnek alan yatırımcılar planın onaylanmasıyla inşaatlara başlamak istiyor. İşsizliğe çözüm üreten en önemli sektörlerden olan turizmin Sarayköy’de patlamasının Denizli için çok önemli olduğu ve işsizliği büyük ölçüde önleyeceği belirtiliyor. Ancak enerji yatırımları bu kadar istihdam sağlamıyor.

SARAYKÖY, TERMALİN MERKEZİ
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın henüz planını hazırlamadığı Sarayköy’de mevcutta da çok sayıda yatırım ve kuyu bulunuyor. Bunlardan en önemlisi daha önce özelleştirilen Zorlu Enerji’nin kullandığı saha… Zorlu Enerji buradan ürettiği elektriği devlete satarken, bölgede 100’e yakın devlete ve özel şahıslara ait kuyu bulunuyor.

16.500 YATAK, 30 BİN İSTİHDAM
Denizli’nin turizmde önünü açacak ve termal tedavi merkezi konumuna getirecek bu planlamanın ardından Denizlili yatırımcılar, 30 bin kişinin istihdamı edileceği 16 bin 500 yatak kapasiteli tesisler kurmak üzere yurt dışında sermaye ortaklığı arayışına girdi. Mustafa Şen, Özkan Atik ve Vecdi Uysal, tesis kurmak üzere Dubai, Güney Kore ve Norveçli yatırımcılarla görüşmeler yaptı.

YERLİ YATIRIMCILAR
Bu arada Türk yatırımcılar da bölgeye yatırım için proje çalışmasına başladı. Nejat Topcan (Hira Gayrimenkul), Büyük Ankara Oteli, Halil Gök (KTM Grup), Tatlıcı Holding, Sarayköy’de yatırım yapmak isteyen yatırımcılar olarak dikkati çekti. Umut Termal ise, ilave yatırım yapmak için bölgeye yeni tesislerin kurulmasını bekliyor.

Yorumlar

Hasan Şenlik   -  Bağlantı 17 Eylül 2014, 09:19

Denizli olarak Dünyada termal turizm konusunda iddialı olacaksak gerçekten özellikle Sarayköy termal turizm gelişim bölgesine öncelik verilmesi lazım ben tarihciyim, bin yıl öncede beri KARURA olarak insan sağlığına hizmet veren bu bölge çok önemli

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı