REKLAMI GEÇ

Sarayköy’ün Milli Mücadele’ye katılışının 102. Yılı

Sarayköy’ün Milli Mücadele’ye katılışının 102. Yılı

Sarayköy’ün Milli Mücadele’ye katılışının 102. yıldönümü töreninde konuşan Sarayköy Belediye Başkanı Ahmet Necati Özbaş, “Bugün, hamuru vatan, millet, devlet ve bayrak sevgisiyle yoğrulmuş aziz milletimizin gurur ve onur günüdür” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 24 Mayıs 2021 Pazartesi, 13:08

15 Mayıs 1919’da Yunanlıların İzmir’i işgal ederek Aydın, Nazilli ve Sarayköy’e doğru ilerlemeleri karşısında Sarayköy Heyet-i Milliyesi zaman kaybetmeden 24 Mayıs 1919’da harekete geçti. Müftü Ahmet Şükrü Efendi öncülüğünde başlatılan mücadelenin 102. yılı dolayısıyla Atatürk Parkında tören düzenlendi.

Törene Sarayköy Kaymakamı Celalettin Cantürk, Belediye Başkanı Ahmet Necati Özbaş, İlçe Cumhuriyet Savcısı Alper Şişmanlar, İlçe Emniyet Müdürü Ferhat Küçükyalım, İlçe Jandarma Komutanı Yaşar Onur Öner, şehit yakınları, gaziler ve siyasi parti temsilcileri katıldı.
Koronavirüs tedbirlerinin uygulandığı törende, Sarayköy Belediye Başkanı Ahmet Necati Özbaş, Atatürk Anıtı’na çelenk bıraktı.

GURUR VE ONUR GÜNÜ
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın söylendiği törende, konuşma yapan Belediye Başkanı Özbaş, şöyle dedi:
“Bugün, aziz milletimizin binlerce yıllık şanlı tarihine yeni bir destan eklediği gündür. Bugün, aziz milletimizin esarete boyun eğmeyeceğini, özgürlüğü ve bağımsızlığı için gözünü kırpmadan ölüme koşabileceğini tüm dünyaya gösterdiği gündür. Bugün, hamuru vatan, millet, devlet ve bayrak sevgisiyle yoğrulmuş aziz milletimizin gurur ve onur günüdür. Bugün, 24 Mayıs 1919’da Sarayköy’ümüzün Milli Mücadele’ye katılışının 102. yıl dönümüdür”

“SARAYKÖY HEYET-İ MİLLİYESİ, MİLLETİMİZE GÜÇ VERMİŞTİR”
“Sarayköy Müftüsü Ahmet Şükrü Efendi’nin önderliğinde Müderris Hacı Halilzade İsmail, Emin Aslan Tokat, Asaf Akmansoy, Müderris Hacı Efendizade Fehmi, Belediye Reisi Halil Efendi, Doktor Salih Tevfik, Münir Alp, Mehmet İhsan Tokat ve Yüzbaşı Zühtü Bey tarafından kurulan Adöv Ayşe ve Galek Fatma gibi kadın kahramanların, kendilerine “Menderes Güneşi” adını veren Tosunlar ve Ahmetlili vatanseverlerin, Duacılı’dan Molla Bekir Efe’nin ve kahraman Sarayköylülerin desteği ile daha da büyüyen Sarayköy Heyet-i Milliyesi, Kurtuluş Savaşımızın en önemli dönüm noktalarından bir tanesi olmuş ve zafere giden yolda hem aziz milletimize hem de ordumuza güç vermiştir.”

Konuşmanın ardından 24 Mayıs Milli Mücadele konulu resim, şiir, kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri takdim edildi.

Sarayköyspor Halk Oyunları Topluluğu’nun zeybek gösterisinin ardından son olarak ilçe protokolü şehitlikleri ve milli mücadele kahramanlarının kabristanlarını ziyaret ederek dua okudu.

MÜCADELENİN TARİHÇESİ
15 Mayıs 1919’da Yunanlıların İzmir’i işgal ederek Aydın, Nazilli ve Sarayköy’e doğru ilerlemeleri karşısında Sarayköy Heyet-i Milliyesi zaman kaybetmeden 24 Mayıs 1919’ta harekete geçti. Müftü Ahmet Şükrü Efendi, Sarayköy ve civarında eli silah tutabilen herkesi topladı. Bu girişim sayesinde toplanan gönüllü kuvvet, Menderes Köprüsünü ve havalisini koruyarak, düşmanın ilerlemesini ve Denizli’ye girmesini engelledi. Bu günün anısı ve Sarayköylü vatanseverlerin gösterdiği kahramanlık nedeniyle bir efe heykeli yaptırılarak her yıl 24 Mayıs günü “Sarayköy’ün Milli Mücadeleye Katılım Günü” olarak kutlanması kararlaştırıldı.

Yorumlar

Mehmet Ali Bilgin   -  Bağlantı 25 Mayıs 2021, 13:27

Menderes’in güney toprakları İtalyanlara aitti.. zaten Denizli’ye giremezlerdi…

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı