REKLAMI GEÇ

“Çanakkale ruhu’ Yatağan’da

“Çanakkale ruhu’ Yatağan’da

Çanakkale Savaşı’nda önemli bir yeri olan Seddülbahir Cephesi’nde kullanılan savaş malzemelerinin yer aldığı sergi, Yatağan’da açıldı.

/ DENİZLİHABER / 7 Mayıs 2009 Perşembe, 19:38

Türk Milleti’nin önemli kahramanlık destanlarından olan Çanakkale Savaşı’nda, tarihe altın harflerle yazılan Seddülbahir Cephesi’ndeki savaş malzemelerinin bulunduğu sergi, yıllarca Osmanlı İmparatorluğu’nun kılıçlarını, palalarını ve barutunu üreten Yatağan’da açıldı.

Yatağan Belediyesi tarafından Namık Kemal Müzesi’nde açılan serginin açılış kurdelesini, Kaymakam Mustafa Yıldız ve Yatağan Belediye Başkanı Tuncer Tunçbilek kesti. Çok sayıda davetlinin katıldığı serginin açılış töreninde konuşan Yatağan Belediye Başkanı Tuncer Tunçbilek, “Çanakkale Ruhu Türk Milleti’ne özgü bir ruhtur. O ruh ki bizi biz yapan, bizi farklı kılan, var olmak için ölüme koşan bir ruhtur. Evlatlarını kınalayarak savaşa gönderen anaların, oğlu ile cephede tanışan babaların ruhudur. Mehmet Akif’in de dediği gibi “Yedi iklimi cihanın duruyor karşında, Osrtralya’yla beraber bakıyorsun; Kanada! Çehreler başka, lisanlar, deriler rengarenk. Sade bir hadise var ortada: Vahşetler denk. Kimi Hindu, kimi Yamyam, kimi bilmem ne bela… Hani tauna da zuldür bu rezil istila…” İşte böylesine rezil bir istila karşısına Lazı, Çerkezi, Kürdü, Alevisi, Sunisi tek yürek olup zulmü durduran bir ruhtur.

Bu ruhun gelecek nesillere aktarılması en ulvi görevimiz olmalıdır. Bu inançtan hareketle çok anlamlı bir sergi ile beraberiz. Sergiye olan bu ilgi ise o ruhun ne mutlu ki halen içimizde var olduğunun ispatıdır. O mukaddes topraklara gidemeyen halkımız için bu sergiyi burada açmaktan ve böylesine büyük bir ilgiye mazhar olmaktan mutluluk duyduk” dedi.

Ardından serginin açılışı yapılırken, davetlilere sergi ve Çanakkale Savaşları ile ilgili kısa bilgiler aktaran Müze Sahibi Ahmet Uslu, “Herkesin mutlaka Çanakkale Savaşları’nın yapıldığı alanları görmesi gerekir. Orayı ziyaret eden herkes adeta yeniden doğar ve kendine daha farklı bir gözle bakar. Nasıl bir ecdadın evlatları olduğunu çok daha iyi anlar. Belki Anadolu’da birçok insanımız Çanakkale’ye gidemiyor. Biz de dedik ki Anadolu’ya gidelim. Çanakkale’ye gidemeyenlere Çanakkale’yi götürüyoruz. Sergimiz 8 Mayıs 2009 Cuma gününe kadar açık kalacak ” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı