REKLAMI GEÇ

Kızılhisar Bardağı coğrafi tescil aldı: Yok olan mesleği canlandırabilir

Kızılhisar Bardağı coğrafi tescil aldı: Yok olan mesleği canlandırabilir

Denizli’nin unutulan mesleklerinden toprak ev eşyası üretiminde marka olan Serinhisar (eski adıyla Kızılhisar) “Kızılhisar Bardağı” için coğrafi tescil aldı. Artık dışarıdan getirdiği ürünleri satan Serinhisar’daki bu hamle, yok olan mesleği yeniden canlandırmak için bir umut olabilir.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 25 Şubat 2025 Salı, 11:06

Kızılhisar, adındaki “kızıl” ifadesini aslında ürettiği toprak ürünlerden alıyordu. Bölgedeki kırmızı toprağı işleyen ustalar, endüstrileşme başlamadan önce bölgeyi bir marka haline getirdi. Fakat “kızıl” kelimesinin “komünizmi” çağrıştırması nedeniyle 1980’lerde ismi değiştirildi ve Serinhisar yapıldı.

Yörenin adındaki “kızıl” gidince toprak ürün üretimi de azaldı. Çünkü sanayileşme ile birlikte toprak ürünlere ilgi azaldı. Serinhisarlılar da leblebicilikte kendilerini geliştirdi ve artık bu alanda bir marka kent oldu.

SERİNHİSAR’DA ÜRETİM YOK, KARACASU’DAN GELİYOR
Kızıl topraktan eşya üretecek ustanın kalmadığı Serinhisar’da geleneği yaşatmak belediyeye düştü. Antalya yolu üzerinde olması nedeniyle alışverişin hızlı olduğu ilçede Karacasu’dan getirilen toprak testilerin satışı devam ediyordu.

Serinhisar Belediyesi, Kızılhisar Bardağı için coğrafi işaret tescil başvurusu yaptı. Türk Patent Enstitüsü, başvuruyu kabul etti ve deyimlere konu olan Kızılhisar Bardağı’na coğrafi işaret verdi.

“USTA YETİŞTİRECEĞİZ”
Serinhisar Belediye Başkanı Osman Kılıç, haberi sosyal medya hesabından duyurdu. Serinhisarlı bir yurttaş, ilçede ustanın kalmadığını, bardakların Karacasu’dan getirilip satıldığını söyledi. Başkan Kılıç bunun üzerine, “Şimdi de usta yetiştireceğiz” diyerek gelecek planlarını anlattı.

Toprak ürünler sadece Serinhisar’da değil, Çivril’in İğdir Mahallesinde de geleneksel olarak üretiliyordu. Burada da usta kalmadı fakat belediye, Halk Eğitim Merkezi ile işbirliği yaparak yeni ustalar yetiştirmeye çalıştı. Proje tam başarıya ulaşmasa da geleneğin yaşatılması için bir girişim oldu.

“KIZILHİSAR BARDAĞI GİBİ…
Aynı şey Serinhisar  için de geçerli… Belediye Başkanı Kılıç’ın söylediği gibi yeni ustalar yetiştirilmesi başarılırsa, “Kızılhisar Bardağı” kurtulabilir ve sadece bir belge olmaktan öteye geçebilir.

Denizlililerin yan yana dizilen insanlar için kullandığı “Kızılhisar Bardağı gibi…” ifadesi ve meslek gelecek nesillere aktarılabilir.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı