REKLAMI GEÇ

Yatağan’a tanıtım kitapçığı

Yatağan’a tanıtım kitapçığı

Denizli’nin Serinhisar ilçesi’ne bağlı Yatağan beldesindeki bıçakçılık serüveni, GEKA tarafından tanıtım kitapçığına dönüştürüldü. Ancak kitapçığın yalnızca Türkçe yayınlanması dikkat çekti.

/ DENİZLİHABER / 16 Şubat 2012 Perşembe, 16:35

Yaklaşık 800 yıldır üretimi devam eden, Osmanlı ordularının savaş silahı ihtiyacını karşılayan ve bugün hala birçok ailenin geçim kapısı olan Yatağan’nın bıçakçılık geleneği,GEKA’nın tarafından “Yatağan Bıçakları: Kılıçtan Bıçağa Uzanan Bir Serüven” isimli tanıtım kitapçığı haline getirildi.

GEKA uzmanlarının, Yatağan Beldesi’nde Belediye Başkanı Tuncer Tunçbilek ve üreticilerle birebir yerinde gerçekleştirdikleri ziyaretler sonrasında tespit ettikleri veriler ve kapsamlı akademik araştırmalar neticesinde oluşturdukları tanıtım kitapçığı çalışması, Yatağan Bıçakçılığı’nın bugün geldiği noktayı ve ileriye dönük sektörle ilgili neler yapılabileceğine dair tespitleriyle önemli bir kaynak olma özelliği taşıyor.

Anadolu’da Türk akınlarından sonra ortaya çıkan Yatağan Kılıçları, Yatağan’da yüzyıllar öncesinden beri var olan Demircilik sanatının yansıması olmuş. Yatağan Kılıçları’nın adını tüm dünyaya duyurmasına ise; Osmanlı ordusunun ve padişahlarının savaş meydanlarında bu kılıcı kullanmaya başlaması vesile olmuş. Kesici silahların önemini yitirmesiyle, Yatağan Kılıçları yerini Yatağan Bıçaklarına bırakmış. Yatağan halkının özverili çalışmalarıyla bu gelenek bıçak ve makas üretimi ile günümüze kadar getirilmiş. Ancak gerekli önlemler alınmazsa, Yatağan’da birçok ailenin geçim kapısı olan bu gelenek değerini yitirerek üretimin durma noktasına gelmesi tehlikesiyle karşı karşıyadır. Bu geleneğin devam ettirilebilmesi için öncelikle tanıtım faaliyetleri ile bir başlangıç yapmak istediklerini ifade eden GEKA yetkilileri bundan sonraki süreçte Yatağan Bıçakçılığı ile ilgili çalışmalarına Ajans olarak devam edeceklerini söylediler.

GEKA Genel Sekreteri Mehmet Aydıner, “GEKA’nın Güney Ege Bölgesi’nin kültürel değerlerini geniş kitlelere tanıtmak amacıyla başlattığı ‘Kültürel Tanıtım Kitapçıklar’ çalışması kapsamında hazırlanan Yatağan Bıçağı Kitapçığı bu serinin ilk kitabı oldu. ‘Söke Körüklü Çizme’, ‘Milas Halısı ve Ters Lale’ adlı çalışmalar devam eden projelerimiz arasında yer alıyor. ‘Yatağan Bıçakları: Kılıçtan Bıçağa Uzanan Bir Serüven’ adlı çalışma, Denizli ilinde çeşitli kamu kurum ve kuruluşları, STK’lar, Denizli milletvekilleri ile Kalkınma Bakanlığı’na dağıtımının gerçekleştirildi. Ajans çalışanlarımız tarafından büyük bir özveriyle gerçekleştirilen bu çalışmamız Yatağan Bıçakçılığı’nın tanıtımına önemli katkı sağlayacaktır” dedi.

Yorumlar

Atalay Oral   -  Bağlantı 28 Mayıs 2013, 17:37

Aslında evlatlarımıza bırakmamız gereken önemli bir değer kullanmayı bilmeseler bile onlara atalarının nefesini daima yanlarında hissettirecek bir aile yadigarı . Denizliye yolum düşer işin ustasından bir çift yatağan edinmek çok isterim…

mehmetali ırmak   -  Bağlantı 28 Mart 2012, 23:09

tamamen kaybolmuş çift yatağan kılıcı kullanım kültürünü büyük uğraşlar sonucunda ortaya çıkardık ve geleneksel sporumuza kazandırmayı hedefliyoruz.sizde katkı sunarsanız,denizli ve yatağan kılıcını dünyaya tanıtabiliriz.çalışmalarımızın birbölümünü facede paylaştık.saygı ve selamlar

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı