REKLAMI GEÇ

Arazileri ‘acele kamulaştırma’ kapsamında kalan Avdanlılar Danıştay’a gidiyor

Arazileri ‘acele kamulaştırma’ kapsamında kalan Avdanlılar Danıştay’a gidiyor

Avdan’da açık kömür madeni işletmeciliği için arazileri ‘acele kamulaştırma’ kapsamında kalan 564 hak sahibi, Danıştay’a yürütmenin durdurulması amacıyla dava açılması için harekete geçti.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 30 Ocak 2022 Pazar, 13:33

Denizli’nin verimli Tavas ovasında bulunan Avdan Mahallesi, son bir yılı maden ve santral tehdidiyle geçirdi. Termik santral için topyekûn bir mücadele veren Denizlililer, bu kararda geri adım atılmasını sağlamıştı.

564 PARSEL İÇİN KAMULAŞTIRMA KARARI
Ancak çok geçmeden bu kez de, aynı şirket açık kömür madeni işletmesi için yeni bir ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) raporu süreci başlattı. Avdanlılar mücadelesini sürdürürken, 13 Ocak’ta Resmi Gazete’de yayımlanan kararla bölgedeki 564 parsel için acele kamulaştırma kararı çıktı.

4 MİLYON METREKAREYE YAKIN ALAN KAPSAMDA
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan kararda, Avdan’da 4’ncü grup maden olarak tanımlanan linyit madeni kurulması için toplamda 3 milyon 764 bin 623 metrekare alanı kapsayan 564 parselin Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından acele kamulaştırılmasına karar verildi.


KÖYLÜLER DAVA İÇİN TOPLANDI

Arazileri acele kamulaştırma kararı kapsamı içinde kalan 564 parselin hak sahipleri Danıştay’a yürütmenin durdurulması için dava açmaya hazırlanıyor. Köylüler, termik santral kararından bu yana Avdan Platformu adına süreci takip eden Avukat Ozan Orpak’a vekaletlerini verdiler. Köydeki ortaokula gelen Kale noteri, köylülerden tek tek vekaletname aldı.

AVUKAT ORPAK: DANIŞTAY’A DAVA AÇACAĞIZ
Avukat Orpak, “Bizler, Avdan, Gölbaşı, Denizoluk, Narlı Mahallesi ve sayamayacağımız birçok mahallenin sakinleriyiz. Biz burada yaşamak istiyoruz, yüzyıllardır burada yaşıyoruz. Vatanımıza milletimize faydalı işler yaptık. Buralar cennet gibidir, Denizli’ye geldiğinizde gezilecek, görülecek yerlerdendir. Burada kömür ocağı madeni açılmak, hatta termik santral yapılmak istenmektedir. Biz buna dur demek için buradayız. Biz enerji karşıtı değiliz. Enerji, ülkemizin ana ihtiyacıdır. Ancak buradan gidecek her bir insan, kesilecek her bir ağaç, burada ölecek her bir hayvandan hepimiz sorumluyuz. O yüzden buradan kömür madeni istemiyoruz. Acele kamulaştırma için de Danıştay’a dava açacağız. Vatandaşlarımız bunun için vekaletlerini veriyor. Avdan muhtarımız da burada. Mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz” dedi.

MUHTAR KULAÇ: HALKIMIZ TARLASINA, VATANINA SAHİP ÇIKIYOR
Avdan Muhtarı İlhan Kulaç ise, “Daha önce iki defa dava kazandık. Ancak acele kamulaştırma kararıyla kamulaştırıldı. Halk burada, tarlasına ve vatanına sahip çıkmaktadır” dedi.

AVDAN PLATFORMU
Mücadelenin başında TMMOB, Denizli Barosu, Türk Tabipler Birliği, Denizli Tabip Odası, Büyük Menderes İnsiyatifi, Türkiye Ormancılar Derneği Denizli Temsilciliği, Kaledavaz Kalkınma ve Dayanışma Vakfı, Kızılcabölüklüler Koruma Dayanışma Kültür Çevre ve Eğitim Vakfı, Doğa ve Çevre Vakfı, Tavas Ziraat Odası, Kale Ziraat Odası Avdan Platformu’nu oluşturmuştu. Platform, bilimsel olarak bölgedeki santral ya da madenin bölgenin doğal yapısına zarar vereceğini ispat etmişti; yer altı suları ve tarımın biteceğini bölgenin çölleşeceğini belirtmişti.

AVDAN’DA SON BİR YILDA NELER OLDU
Bölgede geçen yıl bir termik santral yapımı için ÇED süreci başladı. Bölgede halkın tepkisi sonrası Avdan, Denizoluk, Gökçeler köyleri ile Kale ilçesine bağlı Adamarmara, Narlı, Kırköy, Gölbaşı köyleri sakinleri ile büyükşehir ve ilçe belediyeleri dava açarak itirazda bulunmuştu ve termik santral işi askıya alınmıştı.

YILLIK 2 MİLYON TON KÖMÜR İÇİN…
İptalin ardından bu kez de aynı şirket, aynı bölgede açık kömür işletmesi kurmak için harekete geçmişti. 567 hektar alan üzerine kurulacak işletmenin dış döküm dekapaj sahası ile birlikte 602 hektarlık alan kaplayacağı, yıllık 2 milyon ton kömür üretimi gerçekleştirileceği belirtilmişti.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

TavasSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
27 Nisan 2024 Cumartesi 7 26Az Bulutlu
28 Nisan 2024 Pazar 6 25Az Bulutlu
29 Nisan 2024 Pazartesi 8 26Parçalı Bulutlu
30 Nisan 2024 Salı 10 25Gökgürültülü Sağanak Yağışlı
1 Mayıs 2024 Çarşamba 10 25Parçalı Bulutlu