REKLAMI GEÇ

Avdanlılar ‘maden ocağı istemiyoruz’ eylemi yaptı

Avdanlılar ‘maden ocağı istemiyoruz’ eylemi yaptı

Tavas’ın Avdan Mahallesi’nde yapılmak istenen termik santralin toplu mücadeleyle engellenmesinin ardından tepkiler kömür madenine çevrildi. Arazileri acele kamulaştırma kararı ile kömür madenine dönüştürülmek istenen Avdanlılar köylerine sahip çıkıp, “Maden istemiyoruz” eylemi yaptı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 17 Temmuz 2022 Pazar, 12:10

Bölge halkının ve Avdan Platformu’nun organize ettiği eylemde köylüler maden istemediklerini belirten pankartlar taşıyıp slogan attı. Siyasi partilerin de destek verdiği eylemde madenin bölge için yıkım olacağı vurgusu yapıldı. Avdan Platformu Sözcüsü Mehmet Akköse, hazırlanan bildiriyi kamuoyu ile paylaştı. Akköse, süreci anlattı ve termik santral kararının iptal edilmesinden kömür madeni sürecine nasıl gelindiğini aktardı.

KAPASİTE ARTIŞI İPTAL EDİLDİ
Avdan bölgesinden günlük 5 bin 480 ton kömür çıkarılacağını ve bunun da 130 kilometre uşaklıktaki Yatağan Termik Santrali’ne taşınacağının belirtildiğini belirten Akköse, “İşletme maliyeti, ulaşım ve yol altyapıları açısından mümkün değildir. Açık kömür işletmesi projesi yakınında Kale İlçesi Yenidere Köyü mevkiinde şirket tarafından yapılması planlanan Yenidere Termik Santral ve Kül Depolama alanı projesi vardır. Bu bilgi tamamen kamuoyunu yanıltma amaçlı olduğu ve projede nihai hedefleri termik santral olduğu anlaşılmıştır. Çevreye duyarlı topraklarını sahip çıkan Avdan halkımızın tepkileri sonucunda kapasite artışı gerçekleşmemiştir” dedi.

BİLİRKİŞİ İNCELEMESİ YAPILDI
Bu gelişmelerin ardından 13 Ocak’ta 564 adet parselden oluşan 3 milyon 764 bin 623 metrekare alanın acele kamulaştırma kararı kapsamına alındığını belirten Akköse gelinen noktayı “Karara yönelik yöre halkının Danıştay’a dava açması sonucunda 15 Mart 2022 tarihinde bilirkişi heyeti değer tespiti için Avdan Bölgesinde incelemede bulunmuştur” bilgileriyle paylaştı.

‘TARIM YOK OLACAK’
Bölgenin ana geçim kaynağının tarım olduğunu belirten Akköse’nin okuduğu bildirinin önemli noktaları şöyle:
“Kamulaştırma alanında yer alan Tavas İlçesinin ana ekonomik kaynağı tarımdır.
Bölgede hububat üretimi başta olmak üzere, tütün, üzüm, mercimek, şeker pancarı, elma, kavun ve karpuz üretilmektedir. Bölgede son yıllarda giderek artan miktarlarda zeytin üreticiliğine yöneliş vardır.
Halen yaklaşık 50 bin adet zeytin ağacı mevcuttur. Zeytinciliğin Islahı Hakkında Kanun gereğince zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez.

Avdan ’da kömür ocağının yapılması durumunda,
• Zeytinlikler ve tarım alanları kömüre feda edilecek,
• 4 mahalle kömür madenine feda edilecek,
• Yaklaşık 3 bin kişi kömür ocağından dolayı yurdundan edilecek ve bu durumdan olumsuz etkilenecek,
• Bölgedeki Yenidere Çayı, Kemer Barajı, Akçay, sonrasında Büyük Menderes ve Ege Denizi de ortaya çıkacak sonuçlardan direkt olarak etkilenecektir.

TAHRİBAT GELECEĞİMİZE ZARAR VERECEK
Kömürü değil yaşamı seçen Avdanlılar tarım alanlarını, geçim kaynaklarını ve yurtlarını korumak, gelecek nesillerin ekolojik hakkına sahip çıkmak adına kömür madeni istemediklerini, acele kamulaştırma kararı ile Türkiye’nin net sıfır karbon hedefine uyumsuz olduğunu dile getirmektedir. Avdan Platform bileşenleri olarak ortak dayanışma ve mücadelemiz devam edecektir. Şu gerçeği iyi biliyoruz ki, yapılacak doğa tahribatları sonucunda meydana gelecek kirlilik ve yıkımlar geleceğimize zarar verecektir.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

TavasSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
27 Nisan 2024 Cumartesi 7 26Az Bulutlu
28 Nisan 2024 Pazar 6 25Az Bulutlu
29 Nisan 2024 Pazartesi 8 26Parçalı Bulutlu
30 Nisan 2024 Salı 10 25Gökgürültülü Sağanak Yağışlı
1 Mayıs 2024 Çarşamba 10 25Parçalı Bulutlu