REKLAMI GEÇ

Son Hititlinin oğlu da Tavas’ı tercih etti

Son Hititlinin oğlu da Tavas’ı tercih etti

Tavas’ta tarihle iç içe yaşayıp, antik eserlerin kopyasını yapan Necip Savcı, 6 yıl önce 61 yaşındayken hayatını kaybetti. Türkiye’nin, antik çağlara ait eserleri kopyalayabilen tek ‘terre-cotta’ sanatçısı olan Savcı, 1990’lı yıllarda keşfedildiğinde İsveç ve Belçika’dan iş teklifi almış, ancak gitmemişti. Necip Savcı’nın yanına aldığı tek çırak olan ve Son Hititlinin izinden giden oğlu Hasan Hüseyin Savcı da yurt dışından gelen iş tekliflerini geri çevirdi, “Biz Anadolu’ya, Tavas’a aidiz” dedi.

Ferah Işık / DENİZLİHABER / 24 Şubat 2017 Cuma, 08:30

Roma döneminin Apolonya Antik Kenti üzerine kurulu Tavas’ın Medet Mahallesi’nde doğan Necip Savcı, ilkokulu bitirdikten sonra köyünde bulduğu eserlerden etkilenip benzerlerini yapmaya başladı. Evinin bahçesinde kurduğu atölyede Helenistik, Frigya, Roma ve Grek dönemlerinde kullanılan orijinallerine birebir benzeyen toprak çömlekler, tabaklar, altın, gümüş, bronz, bakır sikkelerin imitasyonunu yapan Savcı, 1994’te İstanbul’da açtığı sergide, antika meraklısı işadamı Rahmi Koç’la tanıştı. Koç, Savcı’nın eserlerini satın alıp, yurtdışındaki müşterilerine hediye etti. Necip Savcı’nın Rahmi Koç ile tanışması önünü de açtı. Kısa sürede ülkenin tanınan sanatçıları arasına girdi.

“KOÇ AİLESİ’NE ESER GÖNDERİYORUM”
Babası Necip Savcı gibi kendisinin de Koç ailesinin yakınlarına ‘terre-cotta’ çalışmalarından oluşan eserler göndermeye devam ettiğini söyleyen Hasan Hüseyin Savcı, “Babamın izinden gidiyorum. Babam, zamanında Türkiye’nin tek ‘terre-cotta’ sanatçısıydı. Şimdi ben kaldım. 4 ve 10 yaşlarında iki çocuğum var. Bizde bu sanat genetik. Çocuklarımın da bu mesleği öğreneceğini ve ileride uygulayacaklarını düşünüyorum. Koç ailesinin yakınlarına hala eserlerimi gönderiyorum. Ayrıca, Dalyan’da mağaza açtık. Kısa sürerde Bodrum’da da bir mağazayı faaliyete geçireceğiz” dedi.

“BİZİM MEKANIMIZ TAVAS’TIR”
Babasının 2000’li yılların başında İsveç ve Belçika’dan iş teklifi aldığını, ancak gitmediğini söyleyen Hasan Hüseyin Savcı, “Özellikle İtalya ve Yunanistan’da yapılan terre-cotta sanatı için bana da yurt dışından teklifler geldi, kabul etmedim. Çünkü bizim mekanımız Tavas’tır. Biz Anadolu’ya, Tavas’a aidiz. Biz ilhamımızı Afrodisias’tan, Hierapolis’ten, Laodikya’dan alıyoruz. Ben eski eserlerin benzerlerini yapıyorum. Yaptığımız seramiklerin hiçbir hammaddesini dışarıdan almıyoruz. Hamuru kendimiz yoğurup, fırında kendimiz pişiriyoruz. Boyalarımızda bize ait özgün boyadır ve hiçbir sentetik karışım yoktur. Yaptığımız işin Türk turizmine katkı verdiğini de düşünüyoruz” diye konuştu.

Yorumlar

Ömür Duruerk   -  Bağlantı 24 Şubat 2017, 10:58

Sevgili Hasan ve Savcı ailesi,
Sizlerle gurur duyuyoruz.
Ellerinize,emeğinize sağlık. Daha güzel,başarılı,bol kazançlı günler sizlerin olsun inşallah.
Sevgiler

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

TavasSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
23 Nisan 2024 Salı 8 26Rüzgarlı
24 Nisan 2024 Çarşamba 12 28Rüzgarlı
25 Nisan 2024 Perşembe 12 24Rüzgarlı
26 Nisan 2024 Cuma 6 23Az Bulutlu
27 Nisan 2024 Cumartesi 8 27Az Bulutlu