REKLAMI GEÇ

Kızılcabölük Höyüğü için sit alanı genişliyor

Kızılcabölük Höyüğü için sit alanı genişliyor

Denizli’nin Kızılcabölük Höyüğü’nde mermer lahit bulunması üzerine Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, höyüğün 1. ve 3. derece arkeolojik sit alanını genişletme kararı aldı. Karar, Afrodisias’a yakın antik yerleşim ve mezar alanlarını koruma altına alıyor. Üç yıl içinde koruma amaçlı imar planı hazırlanacak.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 9 Mayıs 2025 Cuma, 11:09

Kızılcabölük Höyüğü’nde şahsa ait bir tarlada yapılan kurtarma kazısında mermer lahit bulundu. Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, 324 ada 10 numaralı parselde gerçekleşen keşif üzerine bölgede inceleme yaptı. Höyüğün Afrodisias’ın uzantısı olan antik yerleşim ve mezar alanlarına sahip olduğu belirlendi.

Sit Alanı Genişletildi
Kurul, 324 ada 9 ve 10 nolu parselleri kapsayacak şekilde höyüğün 1. ve 3. derece arkeolojik sit alanını genişletti. Denizli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün görüşleri doğrultusunda alınan karar, bölgenin tarihi dokusunu koruma altına alıyor. Geçiş dönemi koruma esasları 3 yıl geçerli olacak.

Koruma Şartları Belirlendi
Karara göre, 3 yıl içinde koruma amaçlı imar planı hazırlanacak. Bilimsel kazılar dışında kazı yapılamayacak, tarımsal faaliyet ve ağaçlandırma yasaklanacak. Altyapı çalışmaları için izin alınacak. Bölge, Afrodisias’ın tarihi mirasını geleceğe taşımak adına sıkı koruma altına alındı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

TavasSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
13 Mayıs 2025 Salı 7 22Parçalı Bulutlu
14 Mayıs 2025 Çarşamba 7 21Parçalı Bulutlu
15 Mayıs 2025 Perşembe 5 23Parçalı Bulutlu
16 Mayıs 2025 Cuma 8 26Parçalı Bulutlu
17 Mayıs 2025 Cumartesi 9 26Parçalı Bulutlu