REKLAMI GEÇ

Tavas Cevizi’ni profesörlerden dinlediler

Tavas Cevizi’ni profesörlerden dinlediler

Tavas Meslek Yüksekokulu Toplantı Salonu’nda yapılan Meyvecilik Paneli’nde ceviz masaya yatırıldı. Panelde verimlilik konusunda üreticilere bilgi verilirken, bölgenin ceviz üretimi konusunda Türkiye’deki yerinin önemi vurgulandı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 28 Ekim 2018 Pazar, 12:35

Tavas Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü ile Tavas İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından düzenlenen Tavas Meyvecilik Paneli, Tavas MYO toplantı salonunda yapıldı. Ceviz yetiştiriciliği, tarımsal desteklemeler, toprak işleme, hastalık ve zararlılarla mücadele, ceviz yetiştiriciliğinde yapılan yanlışlar, görüş ve öneri konularının anlatıldığı panelde üreticiye destek mesajları verildi.
Tavas genelinde 530 bin dekar tarım arazisine sahip olduklarını söyleyen Tavas Belediye Başkanı Turhan Veli Akyol, üreticiye her zaman destek olmaya çalıştıklarını söyledi. Başkan Akyol, “ İmkanlar sayesinde Tavas ovamızda ürün desenindeki çeşitlilik hızla artıyor. Tarım ve tarım ekonomisinin gelişmesi, ürün deseninin arttırılması için elimizden gelen desteği üreticimize vermeyi sürdürüyoruz” dedi.


Diğer taraftan panelde Denizli İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Yılmaz Erkaya ise “Denizli ilimiz tarım alanında, gerek ihracat gerekse ithalat yönünden gelişmiştir. İlimizde de Tavas ilçemiz tarım alanında kendini geliştirerek önemli bir hale getirmiştir. Bizim amacımız tarımda gelişmişlik seviyesi bakımından en üst seviyeye ulaşmaktır” diye konuştu.


Bölgenin ceviz üretimi yüzde rakamlarını veren Ziraat Yüksek Mühendisi Süleyman Karagül ise Tavas Bölgesi’nin Ege Bölgesi’nin % 22,05’ni Türkiye’nin %3,79’luk üretimini gerçekleştirerek Ege Bölgesi’nde birinci, Türkiye sıralamalarında ise 3. sırada yer aldığını belirtti.

Öte yandan cevizin faydalarını anlatan Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen; ”Günde 5 tane ceviz tüketmemiz gerekir. Günde 30 gr, yaklaşık olarak 5 tane ceviz tüketen insanlarda Alzheimer hastalığı riski ciddi oranda azalmaktadır” dedi.
Cevizin aşılanma ve budama süreçlerinden bahseden Prof. Dr. Turan Karadeniz ise aşılama ve budama yapmak için doğru zamanı bilmenin gerektiğini, zamanında aşılama yapılmaması durumunda istenilen verimin elde edilemeyeceğini kaydederek bu konuda teknik bilgi aktardı.

Modern meyveciliğin nasıl yapılacağı hakkında bilgi veren Prof. Dr. Faik Ekmel Altıntaş ise “Modern meyve yetiştiricilik anlayışının amaç ve hedeflerinin her yıl düzenli ve standart kalitede ürün elde edilmesi, hasat kolaylığı nedeniyle işgücü ve üretim giderlerinin azaltılması ve daha çok nasıl verim elde edebiliriz ” ifadelerini kullandı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

TavasSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
24 Nisan 2024 Çarşamba 10 27Rüzgarlı
25 Nisan 2024 Perşembe 11 24Rüzgarlı
26 Nisan 2024 Cuma 6 22Az Bulutlu
27 Nisan 2024 Cumartesi 6 24Az Bulutlu
28 Nisan 2024 Pazar 7 26Parçalı Bulutlu