REKLAMI GEÇ

Tavas’a kömür santrali kuracak şirketin derin bağlantıları

Tavas’a kömür santrali kuracak şirketin derin bağlantıları

Tavas’ın Avdan mahallesinde planlanan ve önündeki yasal engeller kalkan termik santrali İzmirli bir şirket yapacak. 2009’da bir tekstil firmasının madencilik ve enerji şirketine dönüştürülmesiyle termik santral kurmak için başvuran Avdan Madencilik ve Enerji A.Ş, ortaklık bağlantılarıyla dikkat çekici isimlerden oluşan bir yapıdan geliyor…

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 30 Nisan 2020 Perşembe, 14:23

Denizli kamuoyunun bugünlerde en çok gündemini meşgul eden konuların başında Tavas’ın Avdan mahallesinde kurulması planlanan kömür santrali geliyor. Santral son teknoloji de kullansa yaktığı kömürden çıkan kül ve dumanı yeterince temizleyemeyeceğinden kentte oluşacak hava kirliliği ve bunun sebep olacağı çevre felaketleri en çok gündeme getirilen konulardan…

20 MİLYON TON KÖMÜR REZERVİ
20 milyon tondan fazla piyasa değeri düşük olan kömür rezervinin bulunduğu Avdan bölgesi, nasıl oldu da enerji yatırımcılarının iştahını kabarttı? Buradan yola çıkarak Avdan’da santral kuracak olan ve kuruluşu 2009 yılına dayanan Avdan Madencilik ve Enerji A.Ş.’nin bu bölgeye ilgisinin nasıl uyandığı sorusunun peşine düştük.

TEKSTİL FİRMASI, MADENCİLİK VE ENERJİ ŞİRKETİNE DÖNÜŞTÜ
Avdan Madencilik ve Enerji A.Ş. 2009 yılında İzmir’de tekstil, inşaat ve enerji konusunda yatırımları bulunan ünlü iş insanı Mustafa Kürkan’ın da ortağı olduğu Modeks Tekstil’in hem ismini hem de faaliyet alanını değiştirmesiyle kuruldu. 7 Ekim 2009’da kurulan şirketin faaliyet alanında şu bilgiler bulunuyor:
“Şirket, yürürlükteki ilgili mevzuata uymak kaydıyla maden arama ve üretme maden rezervleri işletmek dahil her türlü madenle ilgili faaliyette bulunmak, elektrik enerjisi üretmek ve elektrik enerjisinin ticaretini yapmak amacıyla kurulmuştur.”

Şirketin ortakları arasına Mustafa Kürkan, Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan Yıldırım ile daha sonraları ismi cinayete azmettirmek nedeniyle gündeme gelen ve birazdan detaylarını anlatacağımız olayla gündeme gelen B.S. bulunuyor.

MADENCİLER ORTAK OLDU
2012 yılında şirketin ortaklık yapısın değişikliğe uğruyor. B.S.nin yönetim kurulu başkanlığına getirilen şirkete, S-Oil markasının sahibi, Altar Holding Yönetim Kurulu Başkanı, Muğla’da cam, seramik ve kaynak elektrodu üretmekte kullanılan feldspat madenleri bulunan Mehmet Tunç Güvenoğlu ortak oluyor.

Başından beri şirketin ortağı olan Mustafa Kürkan, ortaklıktan çekiliyor ve yerine oğlu Doğuş Kürkan ile birlikte kurduğu Anadolu Dış Ticaret ve Madencilik A.Ş.; Avdan Madencilik ve Enerji A.Ş.’ye ortak oluyor.

‘PETROL KRALI’ İNFAZ EDİLDİ, ALTINDAN YÖNETİM KURULU BAŞKANI ÇIKTI
Bu tarihten sonra şirkette beklenmedik şeyler oluyor. ‘Petrol Kralı’ lakaplı petrolcü Mustafa Akın’ın, Ankara’da 8 kalaşnikof silahlı kişi tarafından pusuya düşürülerek öldürülmesi olayı Avdan Maden ve Enerji A.Ş.’ye kadar uzanıyor. Çünkü cinayetin azmettiricisi olarak o dönem şirketin yönetim kurulu başkanı olan B.S. gösteriliyor.

BAŞKAN KAÇTI
Daha önce ismi, ‘Balina Operasyonu olarak bilinen’ İzmir merkezli naylon fatura, yolsuzluk ve rüşvet skandalın da karışan B.S. iddiaya göre Kuzey Irak üzerinden ABD’ye kaçıyor. (B.S. 2019’da Kuzey Irak Bölgesi’nde yakalanarak Türkiye’ye getirildi. Bu olayda B.S.nin koruduğu ve rüşvet karşılığı yardım ettiği öne sürülen iki polis müdürü tutuklandı, sonradan FETÖ bağlantısı bulunduğu ortaya çıktı.)

OLAYLAR, ORTAKLIK YAPISINI DEĞİŞTİRDİ
B.S.nin Avdan Madencilik ve Enerji’deki görevi ise iptal ediliyor. Şirket, 2014 yılında hem B.S.yi hem de Mehmet Tunç Güvenoğlu’nu ortaklıktan çıkararak yeniden yapılanmaya gidiyor.

2012’DE, ‘DENİZLİ’YE SANTRAL KURACAĞIZ’ DEDİ
Bu tarihlerde başından beri şirketin değişmeyen ortağı olan Mustafa Kürkan, Yeni Asır Gazetesi’ne verdiği röportajda, önemli ortaklarla birlikte enerji yatırımlarına hız verdiklerini belirtip, Denizli’nin ismini de zikrediyor ve “Ege’de de Denizli’nin Tavas ilçesinde rezerv tespit çalışmaları tamamlanmış olan firmamıza ait bir kömür sahasında 50 MW gücünde 75 milyon dolar değerinde bir termik santral kuracağız” diyor. Kürkan, röportajında Şırnak ve Silopi’deki termik santral yatırımlarından da bahsediyor.

SERMAYE ARTTI, AİLE ŞİRKETİNE DÖNÜŞTÜ
Şirket, 2016 yılında ortaklık yapısını yeniden belirliyor. Mustafa Kürkan’ın büyük ortak olduğu Avdan Madencilik ve Enerji A.Ş.’ye, oğul Doğuş Kürkan ve yine baba oğulun birlikte kurduğu Ege Trade ve Pazarlama A.Ş. ortak oluyor.

ÇED raporunun onaylanmasına birkaç ay kala şirket yatırım için ortaklık ve sermaye yapısına da son şeklini veriyor. 2020’nin ocak ayında yapılan genel kurulda şirketin 5 milyon lira olan sermayesi 25 milyon liraya yükseltiliyor. Ortaklık yapısında ise bir değişiklik olmuyor ancak Ege Trade ve Pazarlama A.Ş.’ye Kürkan ailesinden iki kişi daha dahil oluyor.

Şu anda şirketin büyük ortağı Mustafa Kürkan’ın yönetim kurulu başkanlığı yaptığı, kızının da ortak olduğu Ege Trade ve Pazarlama A.Ş, küçük ortağı ise Doğuş Kürkan olarak görülüyor.

DENİZLİLİLER TANIMIYOR AMA İZMİR’DE ÜNLÜ BİR İŞ İNSANI
Aslen Trabzonlu olan Mustafa Kürkan ismini Denizli kamuoyu tanımasa da İzmirliler yakından tanıyor. Kürkan, İzmir’de ‘Basmane Çukuru’ olarak bilinen itilaflı araziye AVM ve rezidans yapmak için kurulan İzmir Girişim Grubu’nun ortakları arasında bulunuyordu. Kürkan’ın Denizli’de alışveriş merkezi ve rezidans yatırımları bulunan Global Yatırım Holding ile de yakın ticari ve ailevi ilişkileri olduğu da biliniyor.

Yorumlar

Ayhan   -  Bağlantı 22 Mayıs 2020, 03:01

Bu projenin, büyük bir ihtimalle ortakları resmiyette adı geçmeyen siyasiler var.Bu devirde elektrik üretimi için yenilenebilir enerji diye birşey varken buna izin veren enerji bakanlığı ve komisyonları izin vermemesi gerekirdi.Ye kürküm ye yani

Horoz   -  Bağlantı 22 Mayıs 2020, 00:21

Siyasilerden yetkili olanların sesi çıkmadığına göre bir bağlantıları olmalı. Sandık kurulunca milletin de bir santral bağlantısı olur artık.

Yargıç   -  Bağlantı 3 Mayıs 2020, 02:08

Bu devirde termik santral mi kaldı kardeşim yazık ülkemize

Metin Süzen   -  Bağlantı 1 Mayıs 2020, 15:41

Kuvvet Sönmez uzak değil sen Yatagana git 1 hafta yasa ondan sonra ne güzel insanlara iş acilacak de. Tarımın gidecek temiz havan gidecek sanada güzel olmayan kalacak. KANSER.

kuvvet sönmez   -  Bağlantı 1 Mayıs 2020, 10:04

ne mutlu tavasa binlerce insana istihdam sağlayacak bi proje

Horoz   -  Bağlantı 30 Nisan 2020, 19:46

İktidar muhalefet tüm 8 milletvekiline, gazetecilere, doğasever STK’lara mailler atın. Bir olursak bu vahşileri durdurabiliriz. Yoksa gelecek nesillerimiz akciğer kanseri olmaya hazır olsun.

Eren 20   -  Bağlantı 30 Nisan 2020, 16:29

Mafyadan bozma işadamı gelecek Denizli ve Tavas İn içine edecek. Bunlar konuşulurken nerede siyasiler, iktidar milletvekilleri, büyükşehir belediye başkanı neden susuyor.

basicman   -  Bağlantı 30 Nisan 2020, 15:20

Türkiyem,Türkiyem..kimlere kaldı meydan?özellikle mutaassıp kesimin dış mihraklar lafını artık etmemesi gerekiyor..mihrak nerde belli..

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Belediye Başkanı

Hüseyin İnamlık

Tavas Belediye Başkanı

Hava Durumu

TavasSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
28 Mart 2024 Perşembe 5 22Sağanak Yağışlı
29 Mart 2024 Cuma 6 21Çok Bulutlu
30 Mart 2024 Cumartesi 6 25Az Bulutlu
31 Mart 2024 Pazar 7 25Az Bulutlu
1 Nisan 2024 Pazartesi 8 26Az Bulutlu