REKLAMI GEÇ

Yörükler bu şenlikte buluşacak

Yörükler bu şenlikte buluşacak

Tavas’a bağlı Yorga Köyü’nde yaşayan Yörükler, Barza Ovası’ndaki Yörükleri, 25 Temmuz’da yapacakları şenlikte bir araya getirecek.

/ DENİZLİHABER / 22 Temmuz 2010 Perşembe, 17:21

Yorga Köyü 3. Yörük Şenliği, bu sene 25 Temmuz Pazar günü yapılacak. Şenlik öncesi, Yorga Köyü 3. Yörük Şenliği Organizasyon Komitesi Başkanı Salih Kocabaş, Komite Üyeleri Ali Yapıntı, Ahmet Karışan ve Ali Çövüt ile birlikte basın toplantısı yaparak, tüm halkı şenliğe katılmaya davet etti.

Denizli Gazeteciler Cemiyeti Basın Merkezi’ndeki basın toplantısında, Yorga Köyü 3. Yörük Şenliği Organizasyon Komitesi Başkanı Salih Kocabaş, Yörüklerin özellikleri hakkında bilgi verdi. Yörüklerin, kendi işlerinde bile özgür olmak istediklerini belirten Salih Kocabaş, “Yörükler, tek başlarına Dünya ile mücadele edebileceklerine inanırlar, o gücü kendilerinde görürler. İyi niyetli ve önyargısızdırlar, insanlara inanırlar, güvenirler, iyi davranırlar, hoşgörü gösterirler, barışseverdirler, nankör değillerdir, ekmeğini yedikleri kapıya hainlik yapmazlar, iyilik gördükleri kişilere sevgi ve saygı duyarlar, hatır gözetirler. Devlete bağlıdırlar, kötülük yapmayı sevmezler, kendilerine kötülük yapılmasına izin vermezler. Yörük obalarında, insanlar dosttur, açık sözlüdür, sevda yüklüdür, yiğittir, merttir, cömerttir, olgundur. Yörük, kopamaz dağlardan bir türlü, şahsiyetli insanlardır, özgürlüklerine aşk ile tutkuludur” dedi.

Şenliğin, 25 Temmuz Pazar günü, Tavas’a bağlı Yorga Köyü’ndeki, Hacı Fatma Topalan İlköğretim Okulu bahçesinde yapılacağını belirten Salih Kocabaş, “Saat 14.00-19.00 arası yemek vereceğiz. 20.00’de eğlence programı başlayacak. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, Yörüklerin tarihi anlatılacak. Almanya’nın Duisburg kentinde bulunan Ege Rüzgarı Zeybek Ekibi, Şemikler Amiroğlu İlköğretim Okulu ve yine Almanya’dan gelen Ege Zeybek Ekibi, halk oyunları gösterisi sunacak. Yorga Köyü Hayırseverler Derneği Başkanı Yasin Yüksel’in dernek faaliyetleri ile ilgili bilgi vermesinin ardından, Efe, bir konser verecek” dedi.

Şenliği, Barza Ovası’ndaki Yörüklerin birlik ve beraberliğini sağlayıp, sorunlarımızı el birliği ile çözmek için düzenlediklerini belirten Şenlik Organizasyon Komitesi Başkanı Salih Kocabaş, “Nikfer’den Tavas’a kadar olan bölgede, 10 köy ve 2 kasaba var. 10 köy de Yörük köyü. Bu bölgede, 5 bin civarında Yörük yaşıyor. Geçen sene yaptığımız şenliğe, 2 bin dolayında Yörük katıldı. Şenlikle hem Yörükler arasında birlik ve beraberliği sağlamayı hem de Yörük geleneklerimizi yaşatmayı amaçlıyoruz. Şenlikten elde edeceğimiz gelirle, köyümüze yeni yapılan Hacı Fatma Topalan İlköğretim Okulu’nun eksiklerini gidereceğiz. Yorga Köyü Hayırseverler Derneği olarak, köyümüzden üniversiteye giden 6 öğrencimize burs veriyoruz. Burs verdiğimiz öğrenci sayısını 15’e çıkarmayı hedefliyoruz. Köyümüzde, eskiden buzdolabı olarak kullanılmış olan bir mağara var. Bu mağara şu anda atıl durumda. Mağarayı temizleyip, hizmete açmak istiyoruz” dedi.

Yorga Köyü’nün tarihinin 1470’li yıllara dayandığını belirten Salih Kocabaş, “Yorga kelimesi, biniciyi sarsmayan at yürüyüşü demektir. Mola yeri anlamına da geliyor. Menteşoğlu Beyliği’ne bağlı Yörükler, 1470’li yıllarda, Muğla Milas’tan Barza bölgesine gelerek yerleşmişlerdir” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

TavasSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
4 Mayıs 2024 Cumartesi 5 18Sağanak Yağışlı
5 Mayıs 2024 Pazar 3 17Sağanak Yağışlı
6 Mayıs 2024 Pazartesi 1 20Az Bulutlu
7 Mayıs 2024 Salı 3 23Az Bulutlu
8 Mayıs 2024 Çarşamba 4 24Az Bulutlu