Mutlu hayatın anahtarı “Müzik & Terapi”
DO RE Mİ Piyano Kültürevi, her türlü enstrüman eğitimlerinin yanı sıra bir tedavi merkezi işlevi de görüyor. Do Re Mi Piyano Kültürevi artık “Müzik Performans Atölyesi” ile aile içi iletişim ve sosyalleşme sorunu yaşayan çocuklara da çare oluyor. ‘Müzik & Terapi’ nasıl yapılıyor. Banu Urgancı, merak edenler için bu konuyu araştırdı.
/ DENİZLİHABER / 28 Ocak 2014 Salı, 17:37
Çocuklarımızın eğitimleri hepimiz için çok önemli. Evet gönderdiğimiz okullar, aldığı eğitimler çocuklarımızın hayatına yön veriyor. Yani çocuğun kişiliği kadar aldığı eğitimde çok önemli. Ancak çocuğumuzun hayatına bir sanat dalını ya da sporu dahil etmezsek aldığı eğitim dünyanın en iyi eğitimi olsa dahi çocuğumuzun gelişiminde mutlaka bir eksik olacaktır. Bu eksiği kapatmak için çeşitli kurs ve eğitimcilerden destek almak şart. Size bu konuda destek olacak bir kuruluşa götürüyorum bu sefer.
1997 yılından bu yana Denizli’de hizmet veren Do Re Mi Piyano Kültürevi çocuklarımızı gönderebileceğimiz köklü bir kuruluş. Kurulduğu günden bu yana birçok başarılara imza atmış bir kurum. Do Re Mi Piyano Kültürevi’nde piyano, gitar, keman gibi enstrüman eğitiminin yanı sıra sahne sanatları eğitimleri de veriliyor.
Zaten Denizli’de bu konuda idol haline gelmiş Do Re Mi Piyano Kültürevi artık “Müzik Performans Atölyesi” ile aile içi iletişim ve sosyalleşme sorunu yaşayan çocuklara da çare oluyor.
Bu atölye çalışmasının mimarı Yücel Kaçar ile ilk görüşmemizde sistemi bana aktarmaya çalıştı ancak bu atölye çalışmasını anlayabilmek için kesinlikle deneyimlemem gerekliydi. Kızım, eşim ve ben Yücel Bey’in sistemini birebir deneyimledik. Kızım hala etkisi altında gidip Do Re Mi’de müzik yapmak istiyor.
Sizlere bunu aktarabilmek için bu atölye çalışmasını fotoğraflar ve yazımız ile aktarmaya çalıştım ancak gidip tanıtım seanslarına katılmanızı tavsiye ediyorum.
Banu Urgancı: Sistemi anlatabilir misiniz?
Yücel Kaçar: “Müzik Performans Atölyesi” ya da “İnteraktif Aile-Müzik Performans Programı” da diyebileceğimiz bu çalışma aile içi iletişimde; evde anne baba çocuk üçgeninde kaliteli zaman geçirmek ve nitelikli beraberlik oluşturmak sürecinde temeli doğaçlama olan interaktif bir çalışmadır.
Günümüzdeki birçok sistem öğretme edimlidir ve öğretmenden öğrenciye, bir yaptırımı esas alır, öğretmen otoritedir, eğitim ölçeği düşüktür. Oysa bu sistem öğrenci merkezlidir; öğrenciden öğretmene giden bir yol izler. Öğretinin temeli doğaçlamadır.
Temel eğitim basamakları; dil, müzik, ritm, hareket-dans; çocuklar doğuştan hareketlidirler. Hareket eder, şarkı söyler ve dans ederler. Büyüdükçe bu yapısal özellikleri kaybolur.
Banu Urgancı: Bu çalışma katılan çocuklara ne kazandırıyor?
Yücel Kaçar: Bu sistemde hedefler yoktur; süreçler vardır. Bu süreçler öğrenci lehine geliştirme ve dönüştürme çabası taşır. Çocukla ’empati’ kurarak ortama vereceği ilk tepkiyi (pozitif ya da negatif) başlangıç kabul eder. Çocuk özne olduğu için; kabul görme ve tatmin duygusu ile ortama saygı duyar, odaklanma eşiği yükselir, özgüveni beslenir, yaratıcılığı artar, ortamdan keyif alır ve mutlu olur.
Eğitim sürecinin sonunda çocukların kazanımları; şarkı söyler ve dans edebilirler, beyin ile duygular arası koordinasyonu gelişir, müziğin temel kuralları ile tanışırlar, değişik çalgıların özelliklerini kavrarlar, iç ve dış disiplinleri gelişir, kendilerini müzik ile ifade ederken; toplum içindeki yerlerini ve görevlerini farkederler.
Bu öğreti ile yapılacak eğitim, çocuğun tüm yaşamını etkileyecek bir belirleyici olur.
Banu Urgancı: Bu çalışma dışında sanat eğitiminin insanın yapısındaki etkileri hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Yücel Kaçar: Günümüzde sanatın insan yaşamında ki önemli yeri ve eğitimdeki gerekliliği tartışılamaz. Sanat, küçük yaştan beri alınagelen sanat eğitiminin kazandırdığı estetik duyarlılık süzgecinden geçerek, yaşam biçimimizde, bireysel ve toplumsal ilişkilerinizde, olaylara bakışımızdaki tutum ve davranışlarımızda somutlaşır. Kendi yeteneklerimizin bilincinde, başarılı, gelişmiş kişilikli insanlar, mutlaka sanatın verdiği renkli ve çok boyutlu dünyadan geçmiştir. Sanat; yaşantımız içerisinde olması gereken bir niteliktir. Bunun eğitimi de doğumla başlar.
DO RE Mİ Piyano ve Kültürevi hakkında www.doremipiyano.com web adresinden daha geniş bilgi edinebilir, 213 33 93 ve 0 535 567 13 05 numaralı telefonlardan iletişim kurabilirsiniz. Yetkililerden yüz yüze bilgi almak isteyenler, Doğan Demircioğlu Caddesi 6202 Sokak No: 2 Kat: 2 adresini ziyaret edebilirler.
Yorumlar
Bir eğitimci olarak Yücel beyi kutluyorum.Başarılarının devamını diliyorum.Selamlar..