REKLAMI GEÇ

Renkli defilenin perde arkası

Renkli defilenin perde arkası

Denizli İhracatçılar Birliği’nin düzenlediği tasarım yarışmasının final defilesi renkli görüntülere sahne oldu. Moda dünyasının otoritelerini Denizli’de buluşturan bu organizasyonun arka planını Banu Urgancı, sizin için derledi.

/ DENİZLİHABER / 30 Eylül 2013 Pazartesi, 10:38

BANU URGANCI
Denizli EGS fuar alanında Denizli İhracatçılar Birliği’nin bu yıl ikincisini düzenlediği Ev ve Plaj Giyimi Tasarım Yarışmasının finali geçtiğimiz Cuma akşamı gerçekleştirildi. Bir çoğunuz bundan haberdarsınızdır. Bir çok yerde okumuş veya ilanlarını görmüşsünüzdür. Ben sizlere kendi gözlemlerimle anlatmak istedim final gecesini. Özellikle birçok ünlünün katılımının sağlandığı organizasyona basının ilgisi büyüktü. Ayrıca Denizli protokolünün hepsi orada idi.

ic1

Final gecesinde herkesin ortak bir görüşü vardı. Genç tasarımcıların bu ve buna benzer organizasyonlar ile desteklenmesi. Ekonomi Bakanlığı’nın katkıları ile gerçekleşen yarışmaya 80 başvuru gerçekleşti, ön elemeler sonrası 10 kişi ve toplam 40 tasarım finale kaldı. Yarışmanın teması su idi. Gelecek yıllarda da gerçekleştirilmesi planlanan yarışma için genç tasarımcıların hazırlık yapması tavsiye edildi.

ic-2

Jüri son derece profesyonel; moda ve tasarım dünyasının tanınmış isimlerinden oluşuyordu. 12 kişiden oluşan jüri komitesinde;Gardenya Tekstil sahibi ve tasarımcı Mukaddes Başkaya, Adanalı modacı Emre Erdemoğlu, modacı ve gazeteci Zeynep Tunuslu, İzmirli modacı Ertan Kayıtken, ünlü modacı Neslihan Yargıcı, DENİB Tasarım Yarışması Komitesi Başkanı Murat Tosunoğlu, aksesuar ve takı tasarımcısı Deniz Kaprol, DENİB Tasarım Yarışması Komitesi Üyesi Bekir Serdar Mutlubaş, İzmir Diva dergisi genel yayın yönetmeni Pakize Sükan, tasarımcı Cenk Mommarje, Denizlili modacı ve AnjeaDesingner’sStore’un sahibi Vildan Çaputçu ve DETGİS yönetim kurulu başkanı İsa Dal vardı.

ic-3

Final gecesine katılan herkesin mutlaka birer favorisi vardı. Ödül töreni sonrası jüri üyelerine ve onur konuğu olarak geceye katılan Cemil İpekçi’ye favorilerini sordum. Cemil İpekçi; “Birinci olan tasarım benim favorimdi. Bizden birşeyler taşıyordu. Özellikle taş baskı çok yakışmış bu tasarıma” dedi. Adanalı modacı Emre Erdemoğlu; “Jüri olarak ortak favorimiz İpek Özyoldaş’a ait olan tasarımlar idi. Değerlendirirken yapılan tasarımın yanı sıra sunumu, kumaş seçimi gibi unsurlarıda değerlendirdik ve hepsinin bir arada olduğu tasarımı birinci seçtik. Sizin favoriniz değilmiydi?” diye bana sordu. “Benim favorim üçüncü olan tasarım Seher Süleymanoğlu’na ait tasarımdı. Özellikle WilmaElles’in taşıdığı parça çok güzeldi.” diye yanıtladım. Zeynep Tunuslu; “gerçekten başarılı çalışmalar olmuş, ama kesinlikle benim favorimde “Kar Kristalleri” isimli tasarım idi.” Sonuç olarak bütün jüri üyelerini favorisi birinci oldu.

ic-4

Birinci olan tasarımın adı “Kar Kristalleri” ve tasarımcısı İpek Özyoldaş. İzmir Ekonomi Üniversitesi güzel sanatlar fakültesi moda tasarım bölümü mezunu İpek Özyoldaş, İzmir’de bir çok firmada tasarım işleri yapmış, daha sonra kendine bir atölye açmış ve tasarımlarını butiklere satmış.

ic-5

Tasarım konusunda oldukça yetenekli olan İpek Özyoldaş “Kar Kristalleri”ni şöyle anlatıyor; “Koleksiyonumda eşsiz mimari ahenk taşıyan kristallerin geometrik yapısını kıyafetlerin formlarına vermeye çalıştım. Malzemelerde, hassas dokulu ince ve doğal yapıları tercih ettim. Kristal şekilli baskımın içerisinde kullandığım ebru desenim ile koleksiyona gizemli bir ahenk katmak istedim. Tıpkı mucizevi kar kristalleri gibi ebru desenide suyun moleküler yapısı sebebiyle tekrarı ve benzeri olmayan bir sanattır.”

ic-6

İkinci olan tasarımın adı “Cymatics” ve tasarımcısı Yelda Şebnem Eker. Genç tasarımcı eğitimine Anadolu Üniversitesi moda tasarımı bölümünde başlamış. Çeşitli moda etkinliklerinde stil danışmanı olarak görev almış ve 2013 Ağustos’ta Ankara Shareton’da yeni koleksiyonunu sunmuş. Yelda Şebnem Eker Cymatics koleksiyonunu şöyle anlatıyor; “koleksiyonumu ses dalgaları ile 3 boyutlu cisim oluşturma bilimi cymaticsden yola çıkarak tasarladım. Değişik ses kaynakları ile titreşime maruz kayan su moleküllerinin electronmikroskobunun altında oluşturduğu geometrik biçimleri beyaz ipek üzerine mum batik, bağlama batik ve shibori teknikleri ile boyayarak desen haline getirdim. Ayrıca vektörel biçimde oluşturduğum deseni kanvas keten kumaş üzerine lazer kesim ile uyguladım. Tasarımlarımda mevsime kategoriye paralel olarak yazlık ve doğal liflerden oluşmuş kumaşlar kullanarak giyim ergonomisini sağladım.”

ic-8

Üçüncü olan ve aynı zamanda benimde favorim olan tasarımın adı “Turkuaz” ve tasarımcısı Seher Süleymanoğlu. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi güzel sanatlar fakültesi tekstil tasarımı bölümünden derece ile mezun olan tasarımcının bir çok fuarda tasarımları sergilenmiş. Seher Süleymanoğlu Turkuaz koleksiyonunu şöyle anlatıyor; “büyük kentlerin hızlı temposunda doğaya duyulan özlem doğal malzemelerin ve ekolojik doğa temalı ürünlerin değerini arttırdı. Bu nedenle tasarımımda malzeme ve renk seçimimde öncelikle onun doğal çevre içindeki yaşam döngüsünü ve uyumunu düşündüm.”

ic-7

Ayrıca jüri özel ödülünü alan tasarımcı Seren Özgül ve koleksiyonunun adı “Mermaid”, 2000 TL tutarında teşvik ödülünün sahibi oldu.

ic-9

Tasarımların hepsi birbirinden güzeldi. genç yeteneklerin önünün açılması ve küçükde olsa para ödülleri ile desteklenmesi takdir edilir bir durum. Organizasyon ve sunum genel olarak başarılı idi. Tek eleştirebileceğim nokta, finalist tasarımcıların kendi koleksiyonlarını sunarken barkovizyondan yaptıkları görüntüler çok da başarılı değildi.
Bunun dışında mankenler kesinlikle tasarımları çok başarılı taşıdılar.

ic-11

Mankenler kimler idi. Toplamda 10 mankenin sunum yaptığı defilede ünlü isimlerde vardı. Bunların en başında çoğumuzun Caroline olarak bildiği WilmaElles, ünlü manken Özge Ulusoy, Best Model of Turkey 2011 birincisi Tuğba Melis Türk, Survivor’dan hatırladığımız isim Ece Begüm Yücetan, Litvanyalı model ChloeLougnnan ve ismini bilmediğim diğer başarılı mankenler.

ic-10

Sonuç olarak ünlüler yağmuru diyebileceğimiz bir organizasyon gerçekleşti. 8000, 6000 ve 4000 TL tutarlarındaki ödüller teşvik amaçlı dereceye giren tasarımcıları Denizli’nin protokol konukları tarafından takdim edildi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı