REKLAMI GEÇ

Kanser sonrası meme onarımı

Kanser sonrası meme onarımı

Meme kanserini atlatan kadınlar için en önemli sorunlardan biri olan estetikle ilgili Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Dr. Ummahan Özaslan merak edilen soruları yanıtladı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 23 Ekim 2014 Perşembe, 09:58

Meme kanserine farkındalık ayı olan Ekim’de birçok etkinlikle meme kanserinin erken tanısına dikkat çekilirken, meme kanserini atlatmış kadınlar için de büyük bir sorun olan estetik cerrahiyi Dr. Ummahan Özaslan anlattı.

Çamlık’ta özel bir klinik işleten Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Dr. Ummahan Özaslan kanser sonrası meme estetiğinin hastaların yaşam kalitesini yükselttiğini söyledi, “
Günümüzde meme kanseri deri kanserinden sonra kadınlarda en sık rastlanan kanserdir. Bu sıklık 8 kadında 1’dir. Erken teşhisin yaygınlaşması ile ölüm oranı düşmüş ve yaşam süresi uzamıştır. Bu nedenle meme kanserinin erken teşhis ve müdahale ile yenilmesi sonrası hastaların yaşam kalitelerinin de düzeltilmesi gerekliliği oluşmuştur” dedi.

foto (2)
Estetiğin kanser tedavisinin bir parçası olarak görülmesi gerektiğini belirten Dr. Özaslan, “Meme kanseri nedeniyle mastektomi (meme dokusunun ameliyatla alınması) geçiren kadınlar meme rekonstruksiyonu için adaydırlar. Meme kaybı kadınları fiziksel, ruhsal ve sosyal açıdan olumsuz etkilemektedir. Meme onarımları günümüzde meme kanseri tedavisinin bir parçası olarak kabul edilmektedir” diye konuştu. Özaslan merak edilenleri şöyle yanıtladı:

– Meme onarımı tüm meme kanseri hastalarına yapılabilir mi?
Ameliyata engel sağlık sorunu olmadıkça evet yapılabilir. Bu aşamada Genel Cerrah, Plastik Cerrah, Onkolog ve hasta beraberce karar verir.

– Meme onarımı ne zaman yapılır?
Erken evre kanserlerde memenin alınması ile aynı zamanda meme onarımına başlanabilir. Eğer tümör ileri evre ve radyoterapi planlanıyorsa onarım işlemi ertelenir. Kemoterapi ve radyoterapinin bitmesi beklenir. Genellikle 1 yıl sonra onarım yapılabilir. Ameliyat sonrası radyoterapi uygulaması belirsizse memenin alındığı sırada kas altına içi boş doku genişletici yerleştirilir ve radyoterapi bittikten sonra şişirilmeye başlanır. Hastalığın evresi çok ileri ve uzak metastaz varsa meme onarımı hastalık kesin olarak kontrol altına alınmadan yapılmaz. Çok yaşlı, genel durumu bozuk hastalara da yapılmaz.

foto (1)
– Meme onarımı yöntemleri nasıldır?

Meme onarımı protez(meme implanti) kullanımıyla veya kendi dokunuzla veya ikisinin kombinasyonuyla yapılabilir.

– Protezle meme onarımı nasıl bir işlemdir?
Meme derisinin tamamen korunduğu deri koruyucu mastektomilerde ve meme başının da korunduğu koruyucu deri altı mastektomilerde silikon protezler kullanılabilir. Mastektomi sırasında deri kaybı olacaksa göğüs kası altı doku genişletici denilen içi boş silikon zarf yerleştirilir. Ameliyattan 1 ay sonra protez serum ile şişirilmeye başlanır ve bu süre 2-3 ay sürer. Hamile kadının karnının büyümesi gibi meme derisi de genişler. Normal meme dokusunun %50 sini geçen büyüme sağlanınca 2. operasyonla bu doku genişletici çıkarılır ve yerine kalıcı protez yerleştirirlir.
Protez ile onarım memesi küçük ve sarkık olmayanlarda, deri kaybı fazla olmayanlarda ve radyoterapi almayan hastalarda uygundur.

foto (3)
– Kendi dokusu ile onarım nasıl yapılır?

Vücudun genellikle sırt ve karın bölgesinden deri ve altındaki kas dokusunun taşınması ile yapılır. Bu taşınan dokuya flep denir. Sırt bölgesinden alınan flep latissimus dorsi, karından taşınan TRAM fleptir.

– Hangi hastalara kendi dokusu ile onarım yapılır?
Mastektomi sonrası ileri derecede deri kaybı olanlarda, deri kalitesi iyi olmayanlarda, radyoterapi almış hastalarda tercih edilir. Ayrıca meme dokusu küçük olan ve fazla deri kaybı olmayan hastalarda yağ enjeksiyonu da yapılabilir. Yağ enjeksiyonu birkaç seans yapılır. Yağ enjeksiyonu proteze destek olarak ta kullanılabilir. Meme böylece daha doğal görünür. Yağ hücreleri kök hücre görevi de içerir ve radyoterapi alan derinin kalitesini düzeltir. Derinin rengi pembeleşir, yumuşar ve damarlı görünümü gider.

foto (4)
– Meme başı ve çevresi ne zaman ve nasıl onarılır?

Meme onarımının tüm aşamaları bitip simetri sağlandıktan sonra meme başı onarımı yapılır. Meme başı o bölgedeki dokularla oluşturulur.Karşı meme başı büyükse ondan da yararlanılabilir. Meme başı çevresi renkli doku ise bacak iç kısmından alınan deri ile yapılır veya meme çevresi renkte dövme ile boyama yapılabilir.

Meme kaybı hastalarda ruhsal, fiziksel ve sosyal sorunlara yol açar. Meme onarım sürecinin başlaması ile hastalar tekrar hayata bağlanır ve hayatın kontrolünü tekrar ellerine geçirmenin mutluluğunu yaşarlar.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı