REKLAMI GEÇ

KAGED’den adabı muaşeret dersi

KAGED’den adabı muaşeret dersi

Kadın Gelişim ve Kültür Derneği, kadınların kişisel gelişimlerine katkı sunmak amacıyla, “Sosyal Davranış Kuralları ve İmaj Yönetimi” konulu eğitim semineri düzenledi.

/ DENİZLİHABER / 8 Ekim 2013 Salı, 12:17

BANU URGANCI
Kadın Gelişim ve Kültür Derneği (KAGED) geçtiğimiz Çarşamba günü düzenlediği basın toplantısı ile dernek hakkında genel bilgileri ve yaptığı etkinlik ve sosyal sorumluluk projelerini anlattı. KAGED yönetim Kurulu Başkanı Mehtap Özcan basın toplantısında; “KAGED İçindeki zenginlikleri ortaya çıkarmak için gerekli ortamı bulamayan kadınlara el uzatmak amacıyla 21 Ocak 2006 tarihinde kuruldu. Kuruluşundan buyana yapmış olduğu etkinlikler, sosyal projeler ve paneller ile kadınlarımıza ulaştı. Ekonomi, eğitim, sanat, hizmet gibi sektörden iş hayatında aktif olarak çalışan kadın girişimcilerimizi bir araya getirerek, mesleki ve toplumsal alanlarda bilgi, düşünce ve fikir paylaşımları oluşturan KAGED, tecrübe transfer toplantıları düzenleyerek Denizlili girişimci ve çalışan kadınları, dünyada ve ülkemizde kendi alanlarında marka olan başarılı iş kadınları ile buluşturdu. Böylece girişimci kadınlarımıza yeni ufuklar açılması sağlandı ve kendine yön arayan kadınlarımıza da yol gösterici oldu. Kendisine rol model olacak kadınlar ile bir araya gelen girişimci ruha sahip kadınlarımız sayemizde yeni atılımlar yaptı. KAGED sosyal sorumluluk projelerinde de Denizli’de önemli işlere imza attı. Bozkurt Cezaevi’ndeki kadın mahkumlara yönelik “Yarınlar Umut Olsun” etkinlikleri, yetiştirme yurtlarında kalan çocuklarımız için çocuk evlerini açmak ve bir çoğunun da açılmasına vesile olmak bunlardan birkaçı.”

kaged-ic-3
Kadın Gelişim ve Kültür Derneği (KAGED) Denizlili kadınlarımızı kişisel gelişim konusunda desteklemeye devam ediyor. Geçtiğimiz Perşembe günü North Point Hotel’de gerçekleştirilen ve eğitmenliğini İTÜ’den emekli Türk Dili öğretim görevlisi Suna Okur’un yaptığı sosyal davranış kuralları ve imaj yönetimi eğitimine katıldım. KAGED tüm Denizlili kadınlarımızı bu toplantılarda görmek istediklerini belitti.

KAGED Denizlili kadınların sosyal hayat ve iş hayatındaki davranış, giyim ve iletişim ile ilgili gelişimlerine katkıda bulunmak için eğitim düzenledi. Sosyal davranış kuralları ve imaj yönetimi eğitimine ilgi yoğundu. Suna Okur’un eğitmenliğini yaptığı toplantıda kadınlarımız merak ettikleri her şeyi sordular ve doğru yanıtlara ulaştılar. Eğitimden bazı notlar şöyle; “Günümüzde sosyal davranış kurallarının çok önem kazandığını görmekteyiz, niçin nezaket ve görgü kurallarına ihtiyacımız var? Öncelikle bu kurallara uymak kendi ruh sağlığımız için gerekli. Çünkü insanın özünde sevgi ve saygı var. İnsan çirkin davrandığı zaman önce kendisi rahatsızlık duyuyor, yani insana yakışmayan bir davranışta bulunduğu zaman bu öncelikle insanı, kendisini rahatsız etmekte, sonrada toplumun sağlığı ve devamlılığı için ben kendimi seversem, sayarsam ilişkiler sağlıklı yürüyebilecek. Saygı ve sevgi çerçevesinde yürüyen ilişkinin tezahürü, ürünü başarı olabilir. Başarının temelinde de saygı ve sevgi olacak, bu kurallar “Bize Ben değil, Biz demeyi öğrettiği için” şahsı ve toplumu bencillikten kurtarıyor. Bencilliğe ve Bencilliğin pençesine düşen toplumlar başarılı olamadı, olamayacağı da bir gerçektir”

kaged-ic-1

Sosyal hayatta, iş hayatında nasıl bir imaja sahip olmalıyız, gardrobumuzda neler olmalı, nasıl tokalaşmalıyız, protokol kuralları, sofra adabı gibi bir çok konu başlığının bulunduğu eğitimde kadınların kulağına küpe olması gereken bir çokta ayrıntı vardı.

kaged-ic-5
“İnsanlara zarif ve saygılı davranmam önce kendi mutluluğumu temin edecek olması açısından çok önemli, insanların tavrı bizden menkuldür.” diye vurgulayan Eğitmen Suna Okur,” Medeni ve Zarif insanın özellikleri nelerdir? Medeni ve Zarif olmanın temelinde de aslında “Tatlı dil güler yüz” vardır. Biz sıklıkla atasözlerimizde bunu görmekteyiz. İnsanlara zarif olmanın temelinde tebessümlü olmak var. İnsana en çok yakışan en ucuz aksesuar “Tebessüm”dür. Zarif insanlar hayır derken bile kibar olmayı başarabilen insandır, Hayır derken kibar olmak. Hani ret ederken bile o inceliği muhafaza edebilmek ‘Asil azmaz, Bal kokmaz’ bu bizim muhteşem atasözümüz. Bazı insanlar malıyla, mülküyle, mevkisiyle ve güzelliğiyle şımarabiliyorlar, o halde bize geçici verilen aslında emanetçi olduğumuz bu değerler için asla şımarılmaması gerektiğini bir kez daha düşünmek lazım. Çünkü bunlar geçici değerler insanı şımartmamalı, aslında insan asaletini her zaman muhafaza etmeli.

kaged-ic-2
Teşekkür ediniz, İnsanların hizmetlerini parayla satın alabilirim ama kalplerini ancak Teşekkürle alabilirim. Lütfen çocuklarınıza çok Teşekkür ediniz ki onlarda Teşekkür etmesini öğrensin. Çünkü çocuklarımız görerek öğreniyorlar” diyen Okur, “Sosyal Davranış bozukluğu olan insan, sevdiklerinden ve toplumdan uzaklaşır. Medeni ve Zarif insan ise sevdikleriyle ve toplumla yakınlaşır” dedi.

kaged-ic-4
Eğitmen Suna Okur “Ceket sivil hayatın üniformasıdır.” diyerek kadınlarımızın iş hayatında saygı görmeleri için ceket giymenin ne kadar önemli olduğunu değişik örnekler ile anlattı. Genç yaşta öğretmen olarak iş hayatına başlayan Suna Hanım; öğrencilerinin saygısını ve sevgisini onların karşısına hiç ceketsiz çıkmayarak kazandığını anlattı. Ayrıca kıyafetlerde renk seçimi, sosyal hayatta selamlaşma, protokol davranış kuralları, tokalaşma gibi birçok konu hakkında bilgiler verdi. Giyim hakkında en önemli örneklerinden biride Yahudi atasözü; “Ucuz mal alacak kadar zengin değilim.” Az olsun ama kaliteli olsun mantığının geçerliliğinden bahsetti.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı