REKLAMI GEÇ

Boşanma sürecinde uzman yardımı şart

Boşanma sürecinde uzman yardımı şart

Evliliğe iki kişi karar veriyor, ancak boşanmak tamamen farklı bir durum. Eğer çocuk ya da çocuklar varsa, bu durum oldukça yıkıcı ve yaralayıcı bir süreci de beraberinde getiriyor. Eğer başka çare yoksa, bu süreci mümkün olduğunca az hasarla atlatmak gerekiyor. Bunun için de uzman yardımı şart. Banu Urgancı, Uzman Aile Danışmanı Şükran Altuntaş’la boşanma sürecine ilişkin röportaj yaptı.

/ DENİZLİHABER / 16 Ocak 2014 Perşembe, 12:36

Evlilik nasıl iki kişinin kararı ise boşanmak da iki kişinin alabileceği bir karar. Ancak boşanma kararı evlenme kararı kadar kolay bir karar değil. Sonuçta yaşanmışlıklar ve aileye katılan yeni üyelerin varlığı bu kararı daha da zorlaştırır. Ama ne kadar zor olsa da boşanma kararı, duruma göre değerlendirme yapıp çiftlerin birbirlerini yıpratmaması önemli. Bu konuda yapılması gereken en güzel şey işi uzmanına danışarak süreci doğru bir şekilde yönetmek. 

ic-2

Şükran Altuntaş’a boşanma sürecini yaşayanlar ve bu konuda hala düşünenler için bir kaç soru yönelttim. Her kişinin yaşadığı durum ve süreç elbette farklı ancak biz genel olarak değerlendirdik durumu. Eğer sizin yönelteceğiniz sorular ve değerlendirilmesini istediğiniz durumlar var ise 0 258 212 25 45 ve 0 532 362 41 20 numaralı telefonlardan randevu alabilir veya www.sukranaltuntas.com web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Banu Urgancı: Boşanma nedir ve bu süreci sağlıklı bir biçimde atlatmak mümkün müdür? Bunun için neler yapılabilir?

Şükran Altuntaş: Boşanma evlilikle başlayan bir birlikteliğin yasal olarak sona ermesi olarak tanımlanabilir. Evlilik nasıl bir yaşam olayı, bir durumsa boşanma da bir durumdur. Çiftler boşanma noktasına gelene kadar öncesinde duygu ve davranışlarıyla şekillenen zorlu, sancılı bir dönemden geçerler. Bu dönem eşlerin ilişkilerini düşünmeye başladığı ve bir şeylerin yolunda gitmediğini fark ettikleri bir dönemdir. Kişiler bu dönemde mutsuzluk, huzursuzluk, endişe, korku, değersizlik, yetersizlik, pişmanlık, eşe-ilişkiye yabancılaşma duygularıyla baş etmeye çalışırken, tartışmak ya da hiç bir şey yokmuş gibi davranmak, inkar etmek, yardım alma arayışına girmek gibi davranışlar sergilerler.
Sağlıklı bir boşanma süreci geçirebilmek için kişiler öncelikle kendi içlerinde boşanma konusunda hazır hale gelmelidirler. Eğer çiftler yaşadıkları duygularla baş edip kendi iç hesaplaşmalarını yaparak, “Ben neyi yaptım, neyi yapmadım?”, kadın ve ya erkek olarak “Neyi yanlış yaptım?”, “Bu ilişki gerçekten bitti mi?” ve “İlişkimdeki aksaklıklar nelerdi?” görebildikleri takdirde sağlıklı bir süreç işleyebilir. Kişiler bu içsel hesaplaşmaları yapmadan, ilişkilerini düzenlemeden, çatışmalarını çözmeden bu işe giriştiklerinde süreç çok da sağlıklı olmayacaktır.

ic-4

Banu Urgancı: Günümüzdeki en belirgin boşanma sebepleri nelerdir?

Şükran Altuntaş: Boşanmalar birkaç nedenle açıklanamayacak kadar karmaşık bir durumdur. Boşanmaya neden olan çok sayıda sosyal kültürel ekonomik psikolojik faktör bulunmaktadır. Bu konuda yapılan araştırmalarda en başta “şiddetli geçimsizlik” nedeni görülmektedir. Bunun altında yatan nedenlere bakıldığında iletişim problemleri, kişilerin evlenmeden önce gördüğü olumsuz davranışlarda “ben onu değiştiririm” düşüncesinde olmaları, yetersiz problem çözme becerilerinin bulunması, ailelerin aşırı müdahaleci olmaları, tarafların henüz olgunlaşmamış kişilik özellikleri taşımaları şeklinde uzayıp giden bir liste görülebilir.

Banu Urgancı: Eğer ailede çocuk varsa eşler birbirlerine tekrar şans veriyorlar mı?

Şükran Altuntaş: Ailede çocuğun ya da çocukların olması çiftlerin boşanma kararı almadan önce daha ayrıntılı düşünmelerini etkiliyor. “Çocuğumuz var bir kez daha deneyelim, çaba gösterelim” düşüncesinde olabiliyorlar. Ancak kişiler o ilişki içinde mutsuzsa ve iki tarafta değişim için bir şeyler yapmıyor, bir adım atmıyorsa o ilişkiyi çocuklar için sürdürme çabası “öylesineymiş” gibi oluyor ve çocuklar da bu durumu çok iyi fark edebiliyor. Yani bir şeylerin yolunda gitmediğini anne babanın mutsuz olduğunu hissedebiliyorlar. Anne baba kendi içlerinde sorunlarını çözemedikleri sürece çocuklarına yeteri kadar ilgi ve özen göstermede zorlanıyorlar.

ic-3

Banu Urgancı: Bu karar alındıysa çocuk için en az zararla bu süreç nasıl geçirilebilir?

Şükran Altuntaş: Daha öncede değindiğimiz gibi boşanma yaşama dair, yaşamın getirdiği güçlüklerden biri, bir durum. Bu süreç de çiftlerin bilmesi gereken boşanma, anne babalıkla ilgili olmayan sadece eş olmakla ilgili olan bir durum. Kişiler boşanmış olsa da anne babalık görevleri devam eder. İki yetişkin olarak nasıl evlenmeye karar verdilerse ayrılık da kendi hayatları için verdikleri bir karar. Çocuğa bu bilinçle açıklamalar yapılarak anne babasını kaybetmeyeceği güven duygusu verilmelidir. Çiftler kesin bir karar vermeden çocuğa herhangi bir açıklama yapmamalıdır. Net bir karar olmadan kararsız bir şekilde çocuğa “Biz boşanıyoruz” demek çocuğun kafasının karışmasına ve mutsuz olmasına yol açacaktır. Eğer çiftler kendi içlerinde bu durumu kabullenip süreci iyi idare edebilirlerse çocuğun boşanma durumunu çok olumsuz yaşaması söz konusu olmayacaktır. Çocuğun hem anne hem de baba ile ayrı ayrı ilişkisinin sağlıklı biçimde sürdürülmesiyle çocuk kendini rahat ve huzurlu hissedecektir.

ic-1

Banu Urgancı: Sizin aile danışmanı olarak rolünüz nedir?

Şükran Altuntaş: Boşanma ile ilgili 3 önemli dönemden söz edebiliriz. Boşanma öncesi dönem, boşanma süreci ve boşanmadan sonraki dönem. Kişiler hangi dönemde bize başvurmuşlarsa o dönemi iyi bir şekilde geçirmeleri konusunda onlara yardımcı olmaya çalışırız. Sağlıklı bir boşanma için evlilikle ilgili hesapların kapatılması önemlidir. Aile danışmanı olarak çiftlerin bu hesapları kapatmasına ve iki ayrı eve kırılıp dökülmeden taşınmasına çalışırız.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı