2013 YGS-LYS tercih uyarısı

Denizli Tercih Danışmanı Erkan Kavas, YGS ve LYS tercihleri ile ilgili dikkat edilmesi gereken hususları açıkladı.
/ DENİZLİHABER / 10 Temmuz 2013 Çarşamba, 12:17
Tercih danışmanı Erkan Kavas yaptığı yazılı açıklamada üniversite adaylarını uyardı. Bu yıl uygulamaya konulan bireysel başarının değerlendirildiği OÖBP uygulaması puanların düşmesinde ve sıralamaların belirlenmesinde çok etkili olduğunu belirten Kavas, Okul birincileri bile tam OÖBP alamadığını söyledi.
Üniversite adaylarının tercih yaparken dikkat edilmesi gereken hususları açıklayan kavas, öğrencileri uyardı:
“Kavas, Hala sağlıkla ilgili MYO’ndaki bölümlere sınavsız geçiş hakkı bulunmayan öğrencilerin Tablo 3-a’yı okumayı bilmedikleri, yerleştirme öncelikleri sütununda 12,2,İ,95 gibi verilerin olduğu satırın sol sütunundaki satırdaki puanın OÖBP olduğu, YGS puanı olmadığı bilinmiyor. Aslında bu sütunda bazı bölümlerin 107 OÖBP ile öğrenci aldığı, MYO’larını tercih edebilme şartının YGS’den 140 ve üstü almak olduğu hatırlandığında bile bu puanın YGS puanı olmadığı fark edilecek, öğrenciler boş beklentiye girmeyecektir. Eğer yerleştirme öncelikleri sütunundaki satır boş ise, hemen soldaki sütunda yer alan puan YGS puanıdır. Yine sınavsız geçişte METEB içi-dışı karıştırılmaktadır. Bu konu da öğrenciler tarafından iyi incelenmelidir” dedi.
Tercih danışmanlığı profesyonel yardım gerektirir. Mutlaka uzman yardımı alınması gerektiğini de vurgulayan Kavas, tercihlyerde dikkat edilmesi gereken hususları şöyle açıkladı:
“ Kılavuzdaki bazı bölümler yeni olmadığı halde (ek kontenjanda açıldığından, özel koşulları değiştiğinden –SDÜ İlahiyat Arapça Hazırlık geldiği için yeni gözüküyor- puan türü değiştiğinden veya geçen yıl sınavsız geçiş yapılırken bu yıl YGS puanıyla alım yapacağından -Optisyenlik YGS1 gibi- dolayı) yeni gözüküyor.
Lise öğretmenliklerine bu yıl kontenjan verilmemesi ve formasyonun tekrar geri gelmesi FEF’deki bölümlere talebi artıracaktır. Ayrıca FEF Kimya ve Fizik mezunlarının İş Güvenliği Sertifikası alma hakları olduğu da tercihlerde hatırdan çıkarılmamalıdır.
MEB’nın geçen yıl Temmuzda tercihler öncesi açıkladığı öğretmen ihtiyaç listesinde Okul Öncesi Öğretmenliğinin bulunmaması b bölümün 90000 den 205000’ e düşmesine yol açmıştı. Bu yıl bu şokun atlatılacağı ve bu bölüme talebin artacağını söyleyebiliriz. Ayrıca lise öğretmenliklerine bu yıl kontenjan verilmemesi İlköğretim Matematik Öğretmenliği ile beraber diğer öğretmenliklere de talebi artıracaktır.
Bu yıl YGS-2’de ek başarı sırası içinde Öğretmen liseliler olmadığı için YGS-2 (Fizyoterapi-Beslenme-Hemşirelik-Ebelik) ek başarı sırası yanıltıcı olacaktır. Sağlık meslek liseliler bu konuda dikkatli olmalıdır.
Bu sene mezun olan Anadolu Öğretmen Liselilerin herhangi bir alanı olmadığı için ek puan alan tüm öğretmenliklere ek puan alacaklar. Ancak öğretmen lisesi eski mezunlarına alan ek puanı devam ediyor. Bu durumun eski mezunlar için haksızlık olduğu değerlendirilebilir.
AÖF kontenjanları azaltıldı. Bu sene bazı bölümlerde taban puan oluşabilir.
Tıp, Hukuk, Hemşirelik, İlahiyat ve İ.Ö. Din Kültürü A.B. Öğretmenlikleri kontenjanları önemli sayıda arttırıldığı için başarı sıraları gerileyecektir. Tahminlerimize göre Tıp 14500-15000, Hukuk 25000, PDR 40000 lere gerileyebilir. İlahiyat ve İ.Ö. Din Kültürü A.B. Öğretmenliklerinin kontenjanlarının 3500 civarı artması bu bölümlerde de başarı sıralarında ciddi gerilemelere neden olacaktır. Ek Puan sıralamasında 10000 civarında bir gerilemenin olacağını tahmin ediyorum.
Devlet üniversitelerinde bile özel koşul ve açıklamalar mutlaka incelenmelidir.
Teknoloji Fakülteleri (MTOK) kontenjanı geçtiğimiz yıl meslek liselilerce doldurulamadığından bu yıl düşürüldü. Ancak Yeni açılan bölümler bunu dengeleyecektir.
TERCİH TAKVİMİNE DİKKAT ÇEKTİ
Kavas, tercih takviminin erkene alınmasından öğrencilerin olumsuz etkileneceğini de belirterek, “ÖSYM gibi geleneği olan ciddi kurumların daha önceden yayınladıkları takvime sadık kalmaları önemlidir. Yüzbinlerce öğrenci, on binlerce öğretmen ve milyonlarca öğrenci-öğretmen aile ferdi bu takvime göre tatillerini-seyahatlerini belirlemektedir. Tercih takvimini 15-25 Temmuzdan 8-18 Temmuza alınması milyonlarca insanın tatil planlarını altüst etmiştir. Tatile çıkan öğrenci ve öğretmenler ile aileleri tatillerini yarıda kesmek zorunda kalmışlardır. Veya birçok öğrenci tatil beldelerinde uzman desteğinden mahrum tercihlerini kendileri yapacaklardır. Tercih takviminin erkene alınması belki de ek yerleştirme takviminin erkene alınması düşüncesiyle yapıldı. Ancak Erkene alınan üniversite kayıtlarının bayram tatilinin sonuna denk gelmesi bu planı da bozmuşa benziyor. ÖSYM milyonları ilgilendiren konularda daha dikkatli davranılmalıdır” dedi.