REKLAMI GEÇ

“MEB bütçesinde yatırıma pay yüzde 8.8”

“MEB bütçesinde yatırıma pay yüzde 8.8”

Eğitim İş Denizli Şubesi Mali Sekreteri Münür Anılır, Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinde yatırıma ayrılan payın yüzde 8.86’da kaldığını bildirdi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 21 Kasım 2014 Cuma, 09:38

Anılır, AK Parti Hükümeti’nin yıllardır eğitime en çok pay ayırdığını iddia etmesine rağmen, bu yıl da sadece zorunlu harcamaları karşılayan bir bütçe hazırladığını ve eğitim harcamalarını velilerin ile hayırsever vatandaşların sırtına yüklediğini söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinin artan okul, derslik, öğretmen ihtiyacı ve altyapı sorunlarına rağmen 2015 yılı için 62 milyar lira olarak öngörüldüğüne işaret eden Anılır, “Bütçeden eğitime ayrılan pay artırılmış gibi görünse de büyük bölümü personel giderlerine (yüzde 78) ayrılmıştır. Bütçeden, yatırımlara ayrılan pay sürekli düşmüş, 1997-1998 eğitim öğretim yılında MEB bütçesinden yatırımlara yüzde 30, 2002’de yatırımlara yüzde 17 pay ayrılırken, 2015’te bu oran yüzde 8,86’lara gerilemiştir” dedi.

“MÜDÜRLER TÜCCAR, VELİLER MÜŞTERİ”
İktidarın eğitimde piyasa merkezli bir işletmecilik anlayışını yerleştirilmeye çalıştığını öne süren Anılır, “Kamusal eğitim alanını daha da daraltırken, özel öğretimin doğrudan desteklenmesi doğrultusunda ciddi adımlar atmaktadır. Kamusal eğitime ayrılması gereken kaynaklar, dershanelerin dönüşümü bahanesiyle özel öğretime aktarılmış, özel okulların eğitim içindeki payının arttırılması için sayısız teşvik ve destek getirilmiştir. İktidarın eğitim politikasının merkezinde halk değil, piyasa güçleri bulunmaktadır. Görünen o ki eğitimi devletin sırtında bir yük olarak gören AK Parti Hükümeti, eğitim kurumlarını birer ‘ticarethaneye’, okul müdürlerini ‘tüccara’, veliler ise ‘müşteri’ durumuna düşürmektedir” diye konuştu.

“EŞİT EĞİTİM MÜMKÜN DEĞİL”
Bütçe rakamlarının siyasal iktidarın eğitime bakışını gösterdiğini kaydeden Anılır, “Öngörülen milli eğitim bütçesiyle parasız, nitelikli ve herkese eğitim anlayışının yaşama geçirilmesi mümkün değildir. Eğitim-İş olarak; hükümeti, sosyal devletin gereklerini yerine getirmeye çağırıyoruz. Talebimiz genel bütçeden eğitime ayrılan payın yüzde 20’lere, GSMH’dan da daha fazla pay aktarılarak yüzde 6’lara çıkarılması, okul, derslik ve öğretmen açıklarının kapatılmasıdır” ifadesini kullandı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı