REKLAMI GEÇ

Ayşe Kulin, PAÜ’nün konuğu oldu

Ayşe Kulin, PAÜ’nün konuğu oldu

PAÜ Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (KASUAM) ve Türk Kadınlar Konseyi Derneği’nin işbirliği ile PAÜ’ye gelen yazar Ayşe Kulin, kadının günlük yaşamdaki yeri ve okuma alışkanlıklarımız konusunda çarpıcı açıklamalarda bulundu.

/ DENİZLİHABER / 9 Mart 2010 Salı, 19:20

8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yapılan etkinliğe, Vali Vekili Halil İbrahim Ertekin, Rektör Prof. Dr. Fazıl Necdet Ardıç, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İnan Özer ve çok sayıda davetli katıldı.

PAÜ Kongre Kültür Merkezi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde anlamlı etkinliklere sahne oldu. Eğitim fakültesi öğretim elemanları ve öğrencilerinin yaptığı resimlerden oluşan karma serginin açılışının ardından, Yazar Ayşe Kulin’in söyleşisi gerçekleştirildi. Daha sonra PAÜ Öğretim Elemanı Dr. Fatma Akyüzlüer ve Ankara Devlet Opera ve Balesi Sanatçısı Tenor İhsan Ekber, günün anlamına yönelik seçme eserlerden oluşan bir müzik dinletisi sundu.

Söyleşide açılış konuşması yapan PAÜ Rektörü Prof. Dr. Fazıl Necdet Ardıç, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı ve organizasyonun düzenlenmesinde emeği geçen tüm kişi ve kurumlara teşekkürlerini iletti. Konuşmasında, bir şiir okumak istediğini dile getiren Rektör Ardıç, tüm şiirlerin annelik üzerine, sevgi, ayrılık üzerine yazılmış olduğunu, ancak kendi duygularını ifade eden bir şiirin henüz yazılmadığını söyledi. Prof. Dr. Fazıl Necdet Ardıç, konuşmasında erkek egemen toplumlarda kadını, erkeğin tamamlayıcısı aynı zekâya sahip bireyler olarak görülmediğinin altını çizerken, kendi evliliğinden örnek vererek, genç bayanlara da kadının kendi iradesiyle bir şeyler başarabileceğinin farkında olan erkeklerle evlenmelerini önerdi.

Vali Yardımcısı Halil İbrahim Ertekin ise Türk kadınının varlığını, Kurtuluş Savaşı’nda askere mühimmat taşırken, gerektiğinde yaralı askerin yarasını tedavi ederken gösterdiğini söyleyerek, toplumun her kesiminde buna benzer örneklerin görüldüğünü ifade etti. Ertekin, ileride kadının yerinin bugün gelinen noktadan çok daha iyi yerlerde olmasını umut ettiğini sözlerine ekledi.

Ünlü Yazar Ayşe Kulin, sözlerinin başında, kadın özgürlüğü olan yerde Mustafa Kemal’in adından söz etmeden geçilemeyeceğine vurgu yaparak, kadının toplumdaki yerini, o dönemlerde gelişen olaylarla bağlantılı olarak ele aldı. Kulin, Osmanlı’nın kadına yeterince önem vermediğini dile getirirken bunun zararını yavaş yavaş görmeye başladığını, ancak kadı önünde kıyılan nikâhlarla ve mirastan verilen paylarla kadının toplumdaki yeri konusunda ilk kazanımların elde edildiğini söyledi. Kulin, tarihlerle kadının toplumdaki yerini özetlerken; “1862’de kızlar için ortaokullar açıldı. 1868’de de ortaokul kızlara zorunlu hale getirildi. 1870’de ilk kadın müdür atandı ve bu tarihten sonra kadınlar eğitimde söz sahibi oldu. 1911’de kadınlar konferanslar düzenlemeye başladılar ve Meşrutiyet’ten önce de ilk kadın dernekleri kuruldu. İlk aşamada kurulan 25 kadın derneği, Kurtuluş Savaşı sırasında organize çalışarak askere büyük destek sağladı” dedi.

Cumhuriyet kurulduktan sonra, kadınlara hakların bir gümüş tepside sunulduğunu ifade eden Yazar Kulin, kadınlara erkeklerle aynı hakları sağlayan “fırsat eşitliği” ile aslında adı konulmamış bir devrim yapıldığını, bugün cumhuriyeti takdir etmeyenlere de bunu hatırlatmak istediğini söyledi. Cumhuriyet kadınının, yaz gecesi bir anda çıkan yıldızlar gibi çeşitli meslek dallarına katılım sağladıklarını belirten Ayşe Kulin, o dönemde kadının çalışma oranının, birçok Avrupa ülkesinden ileri seviyede olduğunu, ancak günümüzde bu oranın biraz düştüğünü kaydetti.

Kulin, kadınlarda okuma yazma oranı ve kadının iş gücüne katılımı hakkında şunları söyledi: “Doğuda 8 milyon kişi okuma yazma bilmiyor. Bunların 7 milyonu kadın ve Türkiye’de her beş kadından biri okuma yazma bilmiyor. Ancak okuma imkânı sağlanırsa, üniversite bitiren bayanların yüzde 70’i iş gücüne katkı sağlıyor. Türkan Hoca’dan bayrağı devralıp kızlarımıza en azından okuma yazma öğretelim. Kocalarının dayağından kaçan kadınlar, bari bineceği otobüsün adını bilebilsin. Okullarda çalışan bayanların oranı yüzde 40, ancak müdür olan bayanların oranı sadece yüzde 8’dir. Yani, kadınları bir yere kadar çalıştırıp bir yerde dur diyoruz.”

Türk toplumu olarak okuma alışkanlığımızın olmadığını ifade eden Ayşe Kulin, bir Japon’un yılda beş, bir Fransız’ın yılda yedi kitap okurken, bir Türk’ün on yılda sadece bir kitap okuduğuna dikkat çekti.
Konuşmasının sonunda uzun uzun alkışlanan Ayşe Kulin’e, Ses Sanatçıları Dr. Fatma Yüzlüer ile Tenor İhsan Ekber’e, PAÜ Rektörü Prof. Dr. Fazıl Necdet Ardıç tarafından hediyeleri takdim edildi. Yazar Ayşe Kulin etkinlik sonunda okurları için kitaplarını imzaladı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı