Coğrafya öğretmenlerine Denizli Horozu’nu tanıttı

Süleyman Demirel Üniversitesi’nin koordine ettiği ve TÜBİTAK ile Milli Eğitim Bakanlığı’nın desteklediği ‘Modern Yöntem ve Tekniklerle Coğrafya Öğretimi’ projesi Denizli’de gerçekleştirildi. Süleyman Demirel Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Doktor Hüseyin Kaya, otele getirdiği orijinal Denizli Horozu ile coğrafya öğretmenlerine ve akademisyenlere bilgi verdi.
/ DENİZLİHABER / 13 Temmuz 2013 Cumartesi, 15:01
Süleyman Demirel Üniversitesi’nin koordine ettiği ve TÜBİTAK ile Milli Eğitim Bakanlığı’nın desteklediği ‘Modern Yöntem ve Tekniklerle Coğrafya Öğretimi’ projesi Denizli’de gerçekleştirildi. Türkiye’nin birçok ilinden kamu ve özel sektörde görev yapan coğrafya öğretmenleri ile çeşitli üniversitelerden akademisyenlerin 40 öğreticinin katıldığı proje çalışmasını Süleyman Demirel Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Doktor Hüseyin Kaya düzenledi. Pamuksu Otel’de devam eden çalışmalarda öğleye kadar akademisyenlerin, orta öğretim kurumlarında coğrafya öğretiminin daha verimli bir şekilde gerçekleştirilmesi için sunduğu teorik bildirilerle tecrübe paylaşımı yapıldı. Projenin öğleden sonraki bölümünde Denizli Horozu Yetiştiricileri Dernek Başkan Yardımcısı, aynı zamanda Denizli Horozu Yetiştiricisi Yücel Işık, tarafından coğrafya öğretmenlerine ve akademisyenlere kentin simgesi Denizli Horozu ve özellikleri anlatıldı.
Orijinal Denizli Horozunu yakından incelediler
Otele getirdiği orijinal Denizli Horozu ile coğrafya öğretmenlerine ve akademisyenlere bilgi veren Yücel Işık, kentin simgesi olan Denizli Horozunun bilenen bazı özelliklerini de anlattı. Yücel Işık, “Denizli Horozu’nun gözleri siyah ve sürmelidir. Bacakları koyu gri veya mor, ibik balta ibik şeklinde, kulakçık kırmızı veya kırmızı üzerinde beyaz benekli genel renk, siyah kirli beyaz ortaklaşa karışım halindedir. Bazen kanat tüyleri üzerinde kahverengi renkler bulunur. Al horozlarda ise siyah-kırmızı ortaklaşa karışım halindedir. Canlı ağırlık ortalama 3-3.5 kilogram civarındadır. Denizli Horozları renklerine, vücut yapılarına ve ibik şekillerine göre 3’e, renklerine göre 6 tipe ayrılırlar. Vücut yapılarına göre 3 tipi vardır. İbik şekillerine göre ise 2 tipi vardır. Denizli horozunun sesi, tonuna ve netliğine göre de sınıflandırılır, ses tonuna göre 3’e ötüş anındaki vücut pozisyonuna göre 4’e ayrılır. Denizli horozlarının birinci yılda ötüş uzunlukları 20-25 saniye olmaktadır. Denizli’de saf Denizli Horozlarının yetiştirilmesi, ırkın korunması ve sayısının arttırılması dernekte kuruldu” diye konuştu.
Kitaptan işledikleri konuları yerinde görüyorlar
Proje koordinatörü Doç. Dr Hüseyin Kaya’da, projeye katılan öğretmenlerin ve akademisyenlerin derslerde işledikleri konuları yerinde inceleme ve görme fırsatı da yakaladıklarını söyledi. Doç. Dr Kaya, “Türkiye’de ilk ve orta öğretimde özellikle son yıllarda çeşitli yeni metot ve tekniklerin kullanımı hızlanmıştır. Ancak uygulamada öğrenci merkezli ve modern öğretim yöntem ve tekniklerinin henüz istenen seviyede olmadığı görülmektedir. Bizim projemiz, ilk ve orta öğretim kurumlarında görev yapan coğrafya öğretmenlerine yönelik hazırlanmıştır. Proje süresince yenilikçi yaklaşımlar çerçevesinde modern yöntem ve teknikler ile eğlenceli ve alternatif etkinlikler kullanarak Coğrafya öğretiminde yeni pencereler açmak istiyoruz. Çalışmalarımız sırasında teorisini gördüğümüz konularla ilgili gün içinde pratik çalışmaları da yaparak, yeraltı ve yer üstü doğal kaynaklar bakımından coğrafyacılar için büyük imkânlar sunan Denizli’de verimli bir çalışma yaptık” dedi. Projeye katılan öğretmen ve öğretim üyeleri daha sonra Pamukkale travertenleri, Karahayıt kaplıcaları, Kaklık Mağarası, Buldan, Babadağ ilçelerini gezdi.