Servisçilerin okullardaki TEKEL isyanı

Servis işletmecileri, Milli Eğitim Bakanlığı’na ait bazı okul yönetimlerinin, kayıt döneminde kendilerini okul bahçesinden polis marifetiyle attırıp öğrenci velileriyle taşıma sözleşmesi yapmalarına engel olduğunu ileri sürdü. Okul idarelerinin kendilerini tur şirketlerine yem ettiğini iddia eden servisçiler, “Ekmeğimizle oynanıyor. Ama karşısında yasal bir gerekçe gösterilmiyor” diye konuştu.
/ DENİZLİHABER / 4 Eylül 2012 Salı, 11:24
Yeni eğitim öğretim döneminin başlamasına sayılı günler kala gözler öğrencilerin öğrenim gereksinimleri kadar önem taşıyan bir başka konuya, öğrenci servislerine çevrildi. Öğrencilerin okullarına ulaştırılmasında büyük önem taşıyan sektör, Denizli’de birçok servis işletmecisinin ekmek kapısı.
S plakalı minibüs sahiplerinin gerekli ticari belgelere sahip olmaları halinde öğrenci ve velileriyle anlaşarak Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı tüm okullara öğrenci taşıyabileceğine dair yasa ve yönetmeliklere rağmen, sesini Denizli’nin yerel yöneticilerine duyurmaya çalışan bir grup servis sahibi, Koca Mektep başta olmak üzere bazı okullara, kayıt dönemlerinde öğrenci velileriyle sözleşme yapmak üzere stant açmalarına engel olunduğunu öne sürdü.
NE İÇERİDE NE DIŞARIDA İZİN VERMEDİLER
Şu sıralar Milli Eğitim Müdürlüğü koridorlarını arşınlayan servisçiler, her yıl kayıt döneminde stant kurup öğrenci velileriyle sözleşme yaptıkları Denizli Lisesi bahçesinden bu yıl polis marifetiyle atıldıklarını, okul önünde devam ettirmeye çalıştıkları kayıt işlemlerine bu kez de zabıtaların engel olduğunu iddia etti.
BİRÇOK OKULDA YAŞANIYOR
Bu durumun farklı Milli Eğitim okullarında da yaşandığını ve birçok servis işletmecisinin mağdur olduğunu, ancak cesaret edip seslerini çıkaramadıklarını dile getiren İbrahim Oral, Tuncer Oral, Serkan Ural ve Muammer Eken, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı bazı okulların tur şirketleriyle anlaşıp tekelci bir politika izleyerek ekmekleriyle oynadıklarını öne sürdü.
VALİ DEMİR’DEN YARDIM İSTİYORLAR
Milli Eğitim Müdürlüğü’ne giderek okul idaresini şikayet ettiklerini dile getiren servis sahipleri, “Konu incelemeye alındı. Ancak kayıtlar bitmek üzere. Soruşturmanın ne zaman ne şekilde sonuçlanacağını bilmiyoruz. Başta Vali Bey olmak üzere tüm yetkililerden yardım istiyoruz. Eve ekmek götürmek zorunda olduğumuz çocuklarımız, emeklerimiz var” diye konuştu.
POLİS ZORUYLA OKULDAN ATTILAR
Yıllardır kayıt dönemlerinde stant açıp öğrenci velileriyle anlaştıkları Denizli Lisesi’nin bahçesinden polis marifetiyle çıkarıldıklarını ileri süren servis sahiplerinden İbrahim Oral, “4 senedir öğrenci taşıyordum. Şimdi napacağımı bilmiyorum. Öğrencilerimin önemli kısmı mezun oldu. Kayıtlar bitmek üzere ama ben yeni öğrenci bulamadım. Benim derdim evime ekmek götürmek. Devletin benden istediği tüm belgelere sahibim, tüm şartları da yerine getiriyorum. Okul idarecilerinden defalarca okul bahçesinde öğrenci sözleşmesi yapamayacağıma ilişkin yasal dayanak istedim ama vermediler” diye dert yandı.
BU İHALELER NE ZAMAN NASIL YAPILIYOR?
Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okulların ya da okul aile birliklerinin hangi yöntemle tek bir tur firmasıyla çalıştığına dair kendilerine hiçbir bilgi vermediğini de söyleyen servis işletmecileri, “Eğer bir ihale gerçekleştiriliyorsa bizim bundan niye haberimiz yok. Eğer ihale yapılmadan rastgele bir tur firmasıyla anlaşılıyorsa bu yasalara aykırı değil mi?” diye konuşuyor.
BİZİ ASGARİ ÜCRETE MAHKUM EDİYORLAR
Servis sahibi Serhan Urhan, “Tur firmasında çalışıyordum. Geçen sene ayrılıp kendi öğrencilerimi taşıdım. Ancak bu sene ne yapacağımı bilmiyorum. Zor durumdayım” diye dert yanarken, okul idarelerinin bu kararlarıyla kendilerini asgari ücretle tur firmalarında çalışmaya muhtaç ettiğini iddia etti.
ODA BAŞKANI SAHİP ÇIKMIYOR
Servis iştemecileri, Denizli Servis Araçları İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Ahmet Umur’un da kendilerine sahip çıkmamasından yakındı. “Başkana bu konuyu aktardığımızda, gelir hakkınızı savunurum dedi. Ama ne zaman bu sıkıntıları yaşasak, ya görüşmedeydi, ya toplantıda” diye konuştu.