Eğitim-öğretim yılı sorunlarla başlıyor

Eğitim-öğretim yılı Pazartesi günü başlıyor. Sendikalar yeni yılın da yine katlanarak artan sorularla başladığını bildirdi. 4+4+4 eğitim sisteminde sürekli değişikliklerin getirdiği olumsuzluklar, okulların dönüştürülmesinde yaşanan fiziki sorunlar, eğitimcilerin parçalanmış aileleri, hizmetli ve güvenlikçi sorunları en çok dile getirilen olumsuzluklar…
/ DENİZLİHABER / 14 Eylül 2013 Cumartesi, 16:59
Yeni bir eğitim-öğretim yılı Pazartesi günü başlıyor. Eğitim iş konulundaki sendikalar, hükümetin aksine eğitim ortamının çok da sağlıklı olmadığını düşünüyor.
EĞİTİM İŞ: OKULLAR FİZİKEN YETERSİZ
Eğitim İş Denizli Şubesi Başkanı Kadem Özbay, okullardaki tadilat ve giziki iyileştirme çalışmalarının tamamlanmadığını söyledi. Mevcut okulların dönüştürülmesinde giziki durumlarının gözönünde bulundurulmadığını ifade eden Özbay, “Pazartesi günü eğitim öğretime başlanılacak olmasına rağmen okullarımızda hala tamirat, boya ve badana işleri devam etmektedir. Mevcut okulların fiziki altyapıları 4+4+4 için son derece yetersizdir. Okulların dönüştürülmesinde fiziki yeterlilikleri göz ardı edilmiş çocukların boylarına uygun sıra, sandalye, tuvalet ve lavabo ihtiyaçları giderilmemiştir. Yeni sözde eğitim sistemiyle daha çok ortaya çıkan fiziki yetersizliklerin olduğu okullarımızın giriş çıkışları, merdiven basamaklarının yüksekliği, çocuklara göre hazırlanmamıştır. Öte yandan okullarımızda yeterince memur ve yardımcı personel bulunmamaktadır. Bu alandaki pek çok eksiklik bu öğretim yılında da okul-aile birlikleri yoluyla velilerin sırtına yüklenerek karşılanmaya çalışılacaktır. Bakanlığın verilerine göre, 2013-2014 eğitim öğretim yılında okullarımızda yaklaşık 70 bin hizmetli ve memur ihtiyacı bulunmaktadır. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı hiçbir öz hazırlığı, bilimsel araştırması yapılmadan sınavların tümden kaldırılacağını artık sınavın olmayacağını böylelikle dershanelerin kapatılacağını açıklamış; ancak görüldüğü üzere bir sınav kaldırılırken yerine 12 sınav birden getirilmiştir. Geçtiğimiz yıl, seçmeli Kuran-ı Kerim ve Hz Muhammed’in Hayatı dersleri fiilen zorunlu hale getirilmiş, bu dersleri seçmeyen öğrenciler psikolojik baskı altına alınmıştı. Yine iktidarın siyasi ve ideolojik dayatmalarına paralel olarak Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde değişiklikler yapılmıştır. Yönetmelikten “Atatürk ilke ve devrimleri’’ çıkarılmış, lisede okuyan öğrencilerin evlendikleri zaman açık liseye kayıtlarının yapılacağı belirtilerek çocuk yaşta evlenme bizzat Bakanlık tarafından teşvik edilmiştir. Özel okullara kaynak aktaran bakanlık, devlet okullarına üvey evlat muamelesi yaparak kaynak aktarmamakta ve okul müdürlerini, velilerden para toplama cambazı yapmaktadır 4+4+4 düzenlemesi ile özel okulların ve bu okullardaki öğrencilerin sayısı, bir önceki yıla göre yüzde 15 oranında artmıştır. Eğitim, insan yetiştirme ve ülkenin geleceğini şekillendirme işidir. Eğitim temel bir insan hakkıdır. 11 yıllık AKP iktidarı bilimsel ve parasız eğitimi tasfiye etmekte, adım adım gerici ve ticarileştirilmiş bir eğitim sistemini yaratma çabası içindedir. Bu yüzden eğitim AKP’ye bırakılmayacak kadar önemlidir. Eğitim-İş olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da eğitimin ve eğitim çalışanlarının sorunlarının takipçisi olacağımızı, haksızlığa uğrayan tüm eğitim çalışanlarının yanında olacağımızın bir kez daha altını çizmek istiyoruz” dedi.
TÜRK EĞİTİM SEN: AİLESİ PARÇALANMIŞ EĞİTİMCİLER
Türk Eğitim Sen Denizli Şubesi Başkanı Turgay Demirtaş ise branş değişikliği yapan öğretmenlerin mağduriyetleri giderilmeden yeni bir yıla başlandığını belirterek, aileleri parçalanmış eğitimcilerin ne derece faydalı olabileceklerinin ortada olduğunu ifade etti.
Demirtaş, “Okullar açılırken sıkıntılar çok. Norm kadro fazlası öğretmenlerden branş değişikliği yapanlardan bir kısmı eski branşlarına ve okullarına döndürülmesi çok büyük sıkıntılara yol açtı. İl içinde özür grubuna çözüm bulunamadı. Eşler ayrı ayrı yerlerde çalışıyor. Bir çok okulda sınıflar kalabalık. Okullarda ekonomik sıkıntılar var. Yeterli hizmetli yok. Güvenlik için yeterli bütçe yok. Öğrenci başına yüz lira ayrılsın , dedik olmadı. Norm fazlası var. Aynı binada iki müdür, iki okul var. Bu bakanlık gibi bir bakanlık yok. Hiçbir net işleri yok. Sürekli değişiyor her şey. Müdür atama belgeleri bile netleşmedi. Öğretmenler motivasyonları bozuk olarak başlıyorlar yeni döneme. Bütün bunlara rağmen öğretmenlerimizin en iyi şekilde çalışırp öğrencilerini en iyi şekilde yetiştireceklerine inanıyorum. 66, 67, 68 aylık çocukların zorulu kaydından vazgeçilmesi en olumlu işleri oldu” diye konuştu.
EĞİTİM SEN: 4+4+4 SİSTEMİNİN OLUMSUZLUKLARI DEVAM EDİYOR
Eğitim Sen Denizli Şubesi Başkanı Ali Şimşek, 4+4+4 eğitim sisteminin beraberinde getirdiği olumsuzluklara, bakanlığın her geçen gün yenilerini eklediğini söyledi. Şimşek, “Okul öncesi eğitimin zorunlu olmaması, SBS değişiklikleri, liselerin anadolu lisesine dönüştürülmesiher sorun oldu.Kayıtlar sırasındaokul yöneticileri Kuran- I Kerim, Peygamberin Hayatı dersleri öne çıkarılıyor. Bu nedenle tüm okullar İmam Hatip Okulu konumuna getirildi. Eğitim dinselleştirildi. Yandaş öğretmenler yönetici yapıldı. Bizim tezimize göreyöneticiyi okul öğretmenleri seçmeli.Okul eşleştirmeleri ile öğrenci ve öğretmen mağduriyetleri devam ediyor. Ayrı ayrı servis ücreti ödeyen velinin halini düşünmeliler. AKP meslek liselileri ucuz ucuz iş gücü olarak sermayenin emrine veriyor. Sözleşmeli öğretmen alıyor, kadro vereceğim , diye bekletip çalıştırıyor. İ H L’nin bir çoğu yatılı hale geldi. Bir orta okul binamızda hem orta okul hem imam hatip orta okulu var. İmam hatiplilere yemek verilirken diğerleri bakıyor. Niye diğer meslek liselerinin orta kısmı yok? SBS’de bir sınavı kaldırıp 12 sınav getirdiler. Üç yılda 36 sınav yapılacak. Sınav güvenliği konusunda kuşkularımız var. Süt dağıtımı olumlu. Ancak tazeliğine dikkat etmek gerek. Ücretsiz kitap dağıtımı olumlu. Özel sektöre bastırılmamalı. Çağdaş, laik, demokratik, bilimsel olmalı” dedi.
Yorumlar
TEKNİK OKULLARDAKİ TEKNİK ÖĞETMENLERE İŞLETMELERDE MESLEKİ EĞİTİM EK DERS MAĞDURİYETİ!
Yürürlükten kaldırılan Mesleki Ve Teknik Eğitim Yönetmeliğin “ Koordinatör öğretmen görevlendirilmesi” başlıklı 267. maddesi (c) fıkrasındaki; “Kurumda, “İşletmelerde Meslek Eğitimi” adı altında verilecek ek ders saati sayısı; bir alan/dalda işletmeye öğrenci gönderilen sınıf/sınıflardaki uygulamalı meslek dersleri toplam ders yükünün iki katını geçemez.” hükümlerindeki “iki katını geçemez” ibaresi yeni yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde yer almaması nedeniyle teknik okullarda görev yapan teknik öğretmenlerin ek dersi düşürüldü.
Önceden Endüstri Meslek Lisesinde 16 saat işletmelerde mesleki eğitim ek dersi alan “teknik öğretmenler” 12 saat ve daha az işletmelerde mesleki eğitim ek dersi almaya yeni eğitim ve öğretim yılında başladı.
Yönetmelik maddesine tekrar” iki katını geçemez” ibaresinin eklenmesi bekleniyor.16/09/2013
bir eğitimci olarak 3. ve 4. sınıfların 07.30 derse başlıyor olması beni rahatsız ediyor cengiz efendi
bak sen.imam hatipler açılmaya başlayınca nedense seslerde yükselmeye başladı.korktuğunuz başınıza geldi beyler.imam hatipliler yine meydanda.siz 28 şubat kalıntıları daha ne kadar dayanacaksınız bakalım.