REKLAMI GEÇ

Eğitim-İş LGS’deki soruların zorluğuna dikkat çekti, tepki gösterdi

Eğitim-İş LGS’deki soruların zorluğuna dikkat çekti, tepki gösterdi

LGS’de öğrencilere yöneltilen sorulara ilişkin tartışmalar sürüyor. Eğitim-İş Denizli Şube Başkanı Namık Kemal Aydoğan, bakanlığın pandeminin yarattığı olumsuz etkiyi görmezden geldiğini ve öğrencilere yönelttiği zor sorular ile hayallerini yıktığını söyledi. Aydoğan, MEB’in bu yöntemle öğrencilerin çoğunu yine imam hatip liselerine mecbur ettiğini öne sürdü.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 8 Haziran 2021 Salı, 15:04

Pazar günü gerçekleştirilen LGS sınavının ardından başlayan sorulara yönelik tartışmalar sürüyor. 1 milyonu aşkın öğrencinin katıldığı LGS’de yöneltilen soruların birçoğunun zorluğu tepkilerin ana nedenini oluşturdu.

Sınava ilişkin açıklama yapan Eğitim-İş Denizli Şube Başkanı Namık Kemal Aydoğan, “Pandeminin yarattığı olumsuz koşullara uygun hareket edemeyen ve eğitimi bu dönem boyunca ancak ağır aksak sürdürebilen MEB, Pazar günü 1 milyonu aşkın öğrencinin girdiği LGS’nin zorluğu ile yine tepkilerin odağı olmayı başarmıştır” dedi.

Sendikalarının yıllardır eğitimdeki eşitsizliklere dikkat çektiğini ifade eden Aydoğan; “Ne yazık ki pandeminin damga vurduğu bu eğitim döneminde daha da artmıştır. Salgında eğitimi öncelemeyen bir anlayış, eksikleri kabul etme ve giderme konusunda basiretsiz davranan bir bakanlık, eğitim sistemimizde zaten iyice azaltılmış olan fırsat eşitliğini bu dönemde adeta rafa kaldırmıştır. Okulların ne zaman açılacağı, nasıl açılacağı, açılmayacaksa eğitimin online olarak ne koşullarda devam edeceği, homojen olup olmayacağı gibi birçok soru cevapsız bırakılmış, veliler ve öğretmenler eğitime ilişkin kararları bu dönemde hep son dakika öğrenebilmiştir. Eğitimin yüz yüze sürdürüldüğü safhalarda çocukların virüsten korkmadan derslere odaklanması sağlanamamış, uzaktan sürdürüldüğü safhada ise öğrencilerin tümü sisteme dahil edilememiştir.


Ailesi varlıklı öğrenciler özel ders alma imkanı, özel okulların etüt adı altında işlediği derslere katılma olanağı bulabilmişken, ailesi yoksul öğrenciler bu imkanların yanından bile geçememiştir. Teknolojik imkansızlıklar nedeniyle uzaktan eğitime katılamayan yavrularımıza bilgisayar/tablet ve internet sağlama sözünü bile yerine getiremeyen Bakanlığın, Anayasal bir hak olduğu halde aynı eğitimi alamayan çocuklarımızı aynı sınava tabi tutup adil olmayan bir sonuçla liselere yerleştirecek olmasının vicdanla ve bilimsellikle yan yana gelebilir bir tarafı yoktur” dedi.

Pandemi gölgesindeki eğitim döneminin sonunda sınava giren 1 milyonu aşkın öğrencinin, son yılların en zor sınavlarından biriyle karşı karşıya gelme şokunu yaşadıklarını dile getiren Aydoğan, “Özellikle matematik sorularının, sanki çocuklar eğitim dönemi boyunca sorunsuz ders işleyebilmişçesine ve süre hesabı yapılmadan hazırlandığı görülmektedir. Öyle ki soru başına yaklaşık 2 dakika düşen sınavda 10’dan fazla işlem gerektiren ya da uzun uzun grafik okumaya mecbur bırakan çok sayıda soru mevcuttur. Sorular adeta liselere değil üniversitelere yerleştirmek için hazırlanmış kıvamdadır. Ayrıca altını çizmek isteriz ki gerçeklere aykırı bir şekilde hazırlanan bu sınavla, Bakanlığın çözmediği sorunlara kendi çarelerini yaratmaya çalışarak özveriyle öğrencilerini hazırlayan eğitimcilere ve çocukları iyi okullarda okuyabilsin diye çabalayan velilere de haksızlık yapılmıştır” dedi.

Sınavın zorluğu bilimsel ve pedagojik ölçütlerle belirlenmediğini anlatan Aydoğan, “Birçok öğrencimiz istemediği okullarda ve yine muhtemeldir ki MEB’in dayatmasıyla imam hatiplerde okumak zorunda kalacaktır. Diğer okulların kontenjanlarının yükseltilmeye uygun olmasına rağmen düşük bırakılması da İHL’lere mecbur kalacak öğrenci sayısını artıracaktır. Birçok öğrencinin özgüveni kırılmış, üzerlerinde hissettikleri baskı artmış ve hatta sınava dezavantajlı olarak giren yoksul öğrencilerimizin eğitimden soğumasına yol açılmıştır” dedi.

Yorumlar

hasan   -  Bağlantı 9 Haziran 2021, 08:38

hepimiz sınava girdik. bazıları odtüye gitti bazıları dicleye. herkesin hayallerine göre sınav mı olacak. herkes çalışacak. şartlar neyse ona göre davranılacak. boş konuşmanın anlamı yok.

Abdil uyanık   -  Bağlantı 9 Haziran 2021, 05:38

Sayın Aydoğan’ı kınıyorum Sanki başarısız öğrenciler İHL ye gidiyor havası veriyor.İ HL ye giden öğrencilerin õğrencilerin başarılaríndan haberi yok

Muhammed mert   -  Bağlantı 8 Haziran 2021, 23:21

Zorsa herkese zor namik kemal bey. Kolay olsun herkes yapsın mi istiyorsunuz? Peki çalışanla çalışmayani nasil ayırt edebileceksiniz? Geciniz bu magdurun yanındayız edebiyatlarını.

İsmet Selahat   -  Bağlantı 8 Haziran 2021, 21:43

Sonra da bu üniversite mezunları yetersiz, liseler yeterli eğitim veremiyor. Eğitim iş ne iş yapar? Ülkede herkes polemik üstadı oldu. Çözüm bulan yok.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı