“Köy Enstitülerini arıyoruz”

Eğitim İş Sendikası Denizli Şubesi Eğitim Sekreteri Ahmet Karaçam, bugün tamamen paralı hale gelmiş eğitim sisteminin, Köy Enstitülerinin kuruluş amacını ve gerekliliğini bir kez daha ortaya koyduğunu belirtti.
/ DENİZLİHABER / 16 Nisan 2013 Salı, 16:04
Eğitim İş Sendikası Denizli Şubesi Eğitim Sekreteri Ahmet Karaçam ,Köy Enstitülerinin kuruluşunun 73. yılı dolayısıyla yaptığı açıklamada, aradan geçen yıllar boyunca eğitim sisteminde gelinen noktanın Atatürk’ün Köy Enstitülerini kurmada ne kadar doğru bir adım attığını gösterdiğini ifade etti.
Karaçam, “Emperyalizme karşı bağımsızlık savaşı kazanıldıktan sonra çağdaşlaşmanın ve aydınlanmanın, silahla kazanılan bağımsızlığın teminatı olduğunun bilincinde olan Cumhuriyet’i kuranlar, “Köy Enstitüleri” modeli ile bunu uygulamaya koydular. Köy Enstitüleri, ülkemize özgü bir eğitim modeli olarak dünya eğitim tarihine yazılmıştır. Köy Enstitüleri, “kul” olmaktan “yurttaş” olmaya geçişin adıdır. Köy Enstitüleri, yaşamdan ve üretimden kopuk eğitim sisteminden, yurttaşı yaşamla tanıştıran ve eğitim-üretim ilişkisini kuran sistemin adıdır” dedi.
Köy Enstitülerinin yüz yıllardır yoksulluk ve açlığın pençesinde kıvranan Anadolu çocuklarını temel bir insan hakkı olan eğitime kavuşturmanın adı olduğunu vurgulayan Karaçam, “ Bugün, ders araç gerecinden temizliğine, güvenliğinden sporuna kadar her şeyin parayla döndüğü ve milyonlarca yoksul çocuğumuzun tam anlamıyla ulaşamadığı eğitim sistemimiz ile yoksul köy çocuğunu köyünden alıp velisine beş kuruş yük getirmeden eğiten ve toplum hizmetine sunan Köy Enstitüleri karşılaştırılınca günümüz sosyal ve siyasal gerçekliğini daha iyi kavrayabiliriz” diye konuştu.