“Eğitim sistemi kaosa sürükleniyor”

Türkiye eğitim sisteminde yaşanan kaosun kaynağını Köy Enstitüleri’nin kapanması olduğunu ileri süren Eğitim-Sen Denizli Şube Başkanı Ali Şimşek, “Eğitim Sen, Köy Enstitüleri`nin ilerici, demokrat ve aydınlanmacı geleneğine dün olduğu gibi bugün de sahip çıkmaktadır” dedi.
/ DENİZLİHABER / 18 Nisan 2013 Perşembe, 15:16
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu(KESK)’na bağlı Eğitim-Sen Denizli Şube Başkanı Ali Şimşek, Köy Enstitüleri’nin kuruluşunun 73. yıldönümü dolayısıyla yazılı açıklama yaptı.
Açıklamasında, Köy Enstitüleri’nin 17 Nisan 1940 yılında 3083 sayılı yasayla, Hasan Ali Yücel`in Milli Eğitim Bakanlığı ve İsmail Hakkı Tonguç`un önderliğinde kurulduğunu hatırlatan Şimşek, Köy Enstitüleri’nin kısa ömrü içinde çok sayıda öğretmen yetiştirdiğini vurguladı.
Köy Enstitüleri`nin en önemli özelliklerinden birisinin de günümüz Türkiye`sinin bir türlü kurtulamadığı ezberci eğitim sistemine değil, gerçek anlamda öğrenci merkezli, öğrencilerin yaparak ve yaşayarak öğrenme sürecini ilke edinen bir eğitim-öğretim ortamı yaratmış olması olduğunu belirten Şimşek, “Bugün eğitim politikalarının, 4+4+4 uygulamasında olduğu gibi AKP`nin siyasal-ideolojik hedefleri doğrultusunda “tek merkezden” ve tüm topluma yönelik bir dayatma olarak alındığı dikkate alındığında, Türkiye`de eğitim sisteminin yıllardır neden derin bir kaosun içinde olduğu daha iyi anlaşılmaktadır” dedi.
Bugün öğretmen yetiştirmeden başlayarak eğitim sisteminin yaşadığı pek çok sorunun kaynağında Köy Enstitüleri`nin kapatılmasının yattığını da belirten Şimşek, açıklamasını şöyle devam etti:
“ Köy Enstitüleri`nin kapatılması, ülkemizdeki aydınlanma sürecinin durdurulması ve demokratik işleyişin sekteye uğratılması anlamına gelmiş, genel anlamda da demokrasimizin derin bir yara alması sonucunu doğurmuştur.
Eğitim Sen Köy Enstitüleri`nin ilerici, demokrat ve aydınlanmacı geleneğine dün olduğu gibi bugün de sahip çıkmaktadır.”