REKLAMI GEÇ

Günbay “Türkçemiz birliğimizin temelidir”

Günbay “Türkçemiz birliğimizin temelidir”

Türkçemizin, yabancı dillerden devşirme sözcüklerin etkisinde kaldığını belirten Eğitim-İş Denizli Şube Saymanı Oğuz Namık Günbay, “Ulusal kimliğimizin simgesi olan dilimiz, günümüz aydınlarının bile gereken özeni göstermemesi nedeniyle, ilerlemeden ve gelişmeden alıkonmuştu” dedi.

/ DENİZLİHABER / 27 Eylül 2013 Cuma, 10:20

Türkiye Cumhuriyeti’nde uluslaşma sürecini tamamlayan Harf Devrimi’nin ardından yaşama geçirilen Dil Devrimi’nin temelleri 81 yıl önce gerçekleştirilen Birinci Türk Dili Kurultayı’nda atıldığını belirten Eğitim ve Bilim İş görenleri Sendikası(Eğitim-İş) Denizli Şube Saymanı Oğuz Namık Günbay, Türkçemizin yabancı dillerden devşirme sözcüklerin etkisi altında kaldığını ileri sürdü.

Günbay, Türk Dil Devrimi ile ilgili yaptığı yazılı açıklamasında,denizli-turk-devrimi-ic “Birlik ve beraberliğimizin temeli olan Türkçemiz, bizi birbirimize bağlayan, kültürümüzün kök salmasına ve nesillere aktarılmasına hizmet eden en önemli varlığımızdır. Türkçemiz aynı zamanda ulusumuzun özünü, gelenek ve göreneklerini, duygu ve düşüncelerini, tarihten gelen birikimlerini, değerlerini yansıtan bir aynadır” dedi.

“Atatürk’ün başlattığı ve öncülük ettiği çalışmalar, dilimizin gelişmesini ve zenginleşmesini sağlamıştır” diyen Günbay,  açıklamasında “Onun bizzat başkanlık ettiği ve başlangıç gününü her yıl Dil Bayramı olarak kutladığımız I. Türk Dili Kurultayı ile yaşama geçirilen Dil Devrimi; Türkçe’nin, yapısı, söz varlığı ve diğer dillere olan etkisiyle güçlü bir dil haline gelmesi bakımından büyük önem taşımaktadır” ifadelerine yer verdi.

Günbay açıklamasına şöyle devam etti: “Yazık ki bugün Türkçemiz, yabancı dillerden devşirme sözcüklerin etkisinde kalmış ve ulusal kimliğimizin simgesi olan dilimiz, günümüz aydınlarının bile gereken özeni göstermemesi nedeniyle, ilerlemeden ve gelişmeden alıkonmuştur. Özellikle 1950’li yıllardan itibaren ABD ile başlayan ve AB ülkeleriyle devam eden yabancılaşma, her alanda olduğu gibi dilimiz ve kültürümüz üzerinde de etkili olmuş, hem sözlü ifadelerde, hem yazılı kullanımlarda yabancı özenticiliğini egemen kılmıştır. Özellikle akademik kaynaklarda sıklıkla yabancı kaynaklara başvurulması, Türkçede nitelikli yayınların yer almadığı gibi bir izlenime yol açmaktadır. Bu yanlış algıyı ortadan kaldırmaya yönelik olarak, Türkçede yüksek nitelikli yayınlar oluşturacak politikalar geliştirilmeli, hedef kitleyi bilinçlendirecek anlaşılır ve etkin bir dil kullanılmalıdır.

Eğitim-İş olarak tüm ulusumuzu, aydınlarımızı dilimize, kültürümüze sahip çıkmaya, özgün bir düşünce ortamı yaratmak için dilimizi özenli kullanmaya, yabancı dillerin boyunduruğundan kurtarmaya çağırıyor, Dil Bayramımızı kutluyoruz”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı