Gazalcı’ya göre 4+4+4’ün sakıncaları

Eğitimciler Derneği eski genel başkanı, Eğitim onur ödülü sahibi ve Denizli eski milletvekillerinden Mustafa Gazalcı, 4+4+4 temel eğitim yasasının çeşitli sakıncalar içerdiğini söyledi.
/ DENİZLİHABER / 12 Mart 2012 Pazartesi, 18:27
Son günlerde Türkiye’nin üzerinde en çok tartıştığı konu, temel eğitime getirilen 4+4+4 modeli konusunda bir açıklama yapan eski vekillerden ve Eğitimciler Derneği eski genel başkanı Mustafa Gazalcı, yeni uygulamanın yol açacağı sıkıntıları maddeler halinde sıraladı.
Gazalcı, “Zorunlu temel eğitimi 4+4+4 diye bölen yasa önerisi hem eğitimsel hem de bilimsel birçok sakıncalar taşımaktadır” diye konuştu. Yeni düzenlemenin “Yeterli hazırlık yapılmadan, eğitim tarihimiz ve dünyadaki gelişmeler izlenmeden çıkarılmış” dediği yasal düzenleme için şu çekinceleri ve tespitlerini sıraladı;
Bilimsel Bütünlük Bozulmaktadır
1) Öneri kademeli bir görüntüsü adı altında temel eğitimin bilimsel bütünlüğünü bozmaktadır. İlk 4’ten sonra seçmeli dersler ve imam hatiplerin ortaokulları ile bilimsel ve dinsel ikilik başlatılmaktadır. Bu durum Anayasaya,(md 42,174) Milli Eğitim Temel Yasasına, Öğretim Birliği’ne aykırı olduğu gibi dünyadaki uygulamalarla da çelişmektedir.
8 Yıllık Kesintisiz Eğitim Yok Ediliyor
2) Başta 8 Yıllık kesintisiz eğitim olmak üzere, eğitimde kazanılmış hakları geriye götürmektedir. Çocuklar yalnızca 4 yıl kesintisiz okuyabilmektedir. BU varolan durumun gerisinde bir uygulamadır. 8 yıllık eğitimle ilk ve ortaöğretimde okullaşma oranının arttığı ortada, bu öneriyle okullaşmanın ne olacağı belli değildir.
Temel Eğitimde Açık Öğretim Yolu Açılıyor
3) Öneri 8. sınıftan sonra açık öğretim yolunu açmaktadır. Zorunlu temel eğitim okulda yüz yüze olan eğitimdir. Açık öğretim eğitim çağını bir biçimde geçirenlerin ve yetişkinlerin eğitimidir. Bu yönden de öneri hem eğitimdeki niteliği düşürecek hem de dünyada görülmeyen bir uygulama olacaktır.
Çocuk Sömürüsü Artırılıyor
4) Öneriye göre ikinci 4’ten sonra yani 8. sınıftan sonra eğitimde hem biçimsel bütünlük hem de özdeki bütünlük yitirilmektedir. Çıraklık, Kuran kursları, evde oturma, erkten işçilik, evlilik gibi yollar açılmaktadır. Bu ILO sözleşmelerine aykırıdır.
Çocuğun Toplumsallaşması Önleniyor
5) Eğitim okulda ve bilimsel bir iklimde yapılan etkinliktir. Bu öneri toplumsallaşmayı, birlikte iş yapmayı çocuğu belli bir yaşta çevresinde okuldan koparmaktadır.
Okul Öncesi Eğitim Gözardı Ediliyor
6) Alt yapısı en hazır, çocuk gelişimi için en önemli eğitim aşaması okul öncesi eğitim bu öneride yoktur. 5 yaşında ilköğretimi başlatarak okul öncesi ile ilköğretim birbirine karıştırılmıştır. Okul öncesi öğretmenlerin ne olacağı belli değildir. İlköğretim öğretmenleri de istediğiniz kadar 1. sınıf programını değiştirin okul öncesi öğretmenliği yeterince yapamaz. Bu uygulamasıyla gerekçesiyle çelişen bir öneridir.
Çok Erken Mesleğe Yönlendiriliyor
7) Mesleğe yönlendirme 9 10 yaşında olmaktadır. Bu dünyadaki gelişmelere aykırıdır. Meslek günümüzde çok çeşitlendiği için ortaöğretim düzeyinde bile değil yüksek öğretimde verilmektedir. İlk dörtten sonra seçmeli dersler adı altında çocukların yönlendirilmesinin Milli Eğitim Bakanı Sayın Ömer Dinçer’in “esnekleşme ve demokratikleşmeyle” ilgisi yoktur. Çocukları erken mesleğe yönlendirmek ileride giderilmesi güç sakıncalar doğurur.
Uluslararası Çocuk Hakları Sözleşmesine Aykırı
8 ) Söz konusu çocuk olduğu halde bu öneride çocuğa bilinçli seçim hakkı verilmemektedir. 4. sınıfta çocuğun karar vermesi için erkendir. Bu çocuğun iradesinin dışlanmasıdır. Bu durum Türkiye’nin 1995 imzaladığı Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne ve ILO sözleşmelerine aykırıdır. Çocuk kendi kararını verecek yaşta kendisiyle ilgili seçimini yapmalıdır.
Eğitim Hakkı, Kamusallık Niteliği Çiğneniyor
9) Bu öneriyle en temel haklardan olan “eğitim hakkı” ve eğitimin “kamusal” bir görev olduğu göz ardı ediliyor. Sözde 12 yıllık bir zorunlu eğitim öngörülüyor ama devlet özellikle 8. sınıftan sonra çocuğa okuldan kaparımla yolu açılıyor. Devletin en temel görevlerinden olan eğitim niteliği tartışmalı kimi çevrelere bırakılıyor.
Daha Az Öğretmen İşe Yerleştiriliyor
10) Bu öneriye göre daha az öğretmen atanacaktır. İkinci dörtten sonra çocukların bir bölümü açık öğretime ayrılmayıp okulda tutulsaydı daha çok öğretmen iş bulabilecekti.Önerinin hazırlığında öğretmen, öğretmen örgütleri dışlandığı gibi uygulamasında da öğretmenler mağdur olacaktır.
Torba Yasası Niteliği Var
11) Bu yasa önerisi zorunlu temel eğitimin dışında, ihale yasası, üniversitelerin adlarının değiştirilmesi, katsayının sıfırlanması gibi durumları da düzenlediği için bir torba yasası mantığıyla hazırlanmıştır.
Eğitim Dinselleştiriliyor, Siyasallaştırılıyor
12) Eğitimin daha nitelikli duruma getirilmekten çok dinsel kaygılarla bu öneri hazırlanmıştır. Sayın Başbakanın “Dindar gençlik yetiştireceğiz” demesinden sonra İmam Hatip Dernekleri yöneticilerinin açıklamaları, hiçbiri eğitimci olmayan 5 AKP Grup Başkanvekilinin bu öneriyi çala kalem hazırlaması bunun belirtisidir.
Eğitim ve Ülke Barışını Bozuyor
13) Zorunlu temel eğitim bir ülkenin yurttaşlarının bilimsel bir bütünlük içinde verdiği parasız bir eğitimdir. Bu öneride pozitif bir bütünlük yoktur. Birbiriyle çatışan kuşaklar yetişir. Yeni sınavlara yol açar sistem dershane sayısını artırır. Tartışmalar bitmez. Birleştirmeyi eğitim, ülke barışını değil çatışmayı getirir.
Hem eğitimsel hem de bilimsel sakıncalar taşıyan bu öneri inatla, TBMM’deki bir partinin çoğunluğuyla yasalaşmamalı. Yol yakınken geri çekilmelidir.